שתף קטע נבחר

פסח 2011: עשר המכות של מחפשי העבודה

מחפשי העבודה נחשפים לסיוט מתמשך עד שהם מגיעים למשרה המיוחלת. כל המעסיקים רוצים ניסיון, מרכזי המיון עולים על העצבים, החברות לא טורחות להחזיר תשובה וקשה להתמודד עם המשפחה. 10 מכות ופתרונות למכות

 

מה נשתנה בפסח 2011? אם תשאלו את מחפשי העבודה תגלו שלא יותר מדי - הסיוט הוא אותו הסיוט והמכות ניחתות אחת אחרי השנייה. ממצוקת חסרי הניסיון, דרך מרכזי המיון השנואים, קורות החיים הנשלחים לעשרות מקומות ללא תוצאות, הצעות השכר הנמוכות ועד כמובן לטרדות המשפחה של המובטל בסדר פסח. לקראת החג, ריכזנו את עשר המכות הכואבות במהלך חיפוש העבודה.

 

 

מכה ראשונה: כולם רוצים ניסיון - ואין לי

מילת הקסם אצל מעסיקים היא ניסיון. אם יש לך ניסיון, זה מפחית מחששות המעסיק שהעסקתך תגרום לו להשקיע בהכשרה של עובד שאולי בכלל לא מסוגל לעשות את מה שהוא מחפש. הבעיה היא שכשכולם מחפשים עובדים עם ניסיון - ואין מי שנותן לעובדים חדשים לצבור אותו.  "תופעה זו קיימת בעיקר בקרב חיילים משוחררים שמחפשים להתמקצע ולהשתלב בתחום מסוים עם סיום השירות הצבאי. מכיוון שניסיון, שלא תמיד קיים אצלם, הוא דרישת חובה - הם נפסלים על הסף ונמנעת מהם דריסת הרגל המיוחלת", אומר מנכ"ל עתיד השמה, משה ויצמן. 

 

מנהלת השמה ארצית בחברת אורטל משאבי אנוש, נירה כרמל אומרת שניתן להתמודד עם חוסר הניסיון: "מומלץ בתחילה להגיש מועמדות למשרות זוטרות בתחום שבו אתה רוצה להשתלב, מאחר וברוב המקרים צריך להתחיל מלמטה. לכן, חפש משרות בדרג ובשכר נמוכים יותר, ולאחר שתצבור ניסיון תוכל להתקדם".

 

היא מוסיפה שבהגשת מועמדות למשרה עליך להדגיש מיומנויות רלוונטיות שהצלחת לרכוש במהלך עבודותיך הקודמות גם אם אינן נחשבות לניסיון בתחום ספציפי. לדברי כרמל, בכל מקרה "כדאי לשלוח יחד עם קורות החיים מכתב מקדים בו תסביר מדוע, למרות חוסר הניסיון, אתה יכול להתאים לתפקיד".

 

מכה שנייה: מה העבודה הזו בדיוק?

הרבה מאוד פעמים מודעת הדרושים לא מנוסחת בצורה מדויקת מספיק, או שמחפשי העבודה לא יורדים לפרטי המשרה ומסיקים מסקנות שגויות על התפקיד ועל מקום העבודה. רק לאחר מכן, כאשר הם מוותרים על משרה רלוונטית או מגישים מועמדות למשרה לא רלוונטית, ולעתים אף מגיעים לראיון במקום העבודה, הם מתפלאים לגלות שזו לא המשרה שהם פיללו לה. 

 

"חשוב לקרוא טוב את כל דרישות התפקיד ואת תיאור התפקיד, ולחפש באינטרנט מידע על החברה שבה הם מועמדים לעבוד. בנוסף, כשמתקשרים אליהם לראיון טלפוני, לא להתבייש לשאול על התפקיד והמקום - כך לא יהיו אכזבות או הפתעות", אומרת קרן בן נח, מומחית AllJobs לחיפוש עבודה.

 

מכה שלישית: מרכזי מיון והערכה

"בטח שלא אכפת לי לקום ב-6:30 בבוקר כדי להגיע לעוד יום מיון ב-8:00, למלא טופס ולהמתין חצי שעה למראיינת. גם לא אכפת לי שאתם מכריחים אותי להיצמד 8 שעות למחשב כדי לחבר מספרים, לסדר צורות, לענות על שאלות אי-גיון, להשלים משפטים, לעשות דינמיקה קבוצתית ולצייר עץ. נכון שקיבלתי 690 בפסיכומטרי, ויש לי הצטיינות בתואר ראשון בכלכלה וגם ניסיון בעבודה, עם המלצות - אבל אי אפשר לוותר על שלב מרכזי המיון וההערכה. אחרת איך הם יעשו כסף מכלום?", כך אומר גלעד, אשר מחפש עבודה בתחום הפיננסי כבר חצי שנה.

 

כמה מרוויחים העובדים שאנו אוהבים לטרטר? >>

 

ואכן, אותם מרכזים ומכונים זוכים לשנאה עזה בקרב המועמדים והמתמודדים. רגשות אלו, בשילוב עם החששות מפני ימי המיון, משפיעים לרעה על התוצאות שלהם. מומחית AllJobs להצלחה במבחני הערכה, יעל פרימק, אומרת שאסור לתת לפחד לחלחל.

 

החשש גורם לרבים לוותר מראש על משרות מוצעות רק כדי להימנע מימי המבחנים האלה. המבחנים באמת מתישים, אומרת פרימק, אבל "זה נשמע יותר גרוע ממה שזה, ויום מיון הוא בטח לא סיבה לפספס הזדמנות להתחיל לעבוד במקום שאתם רוצים להיות חלק ממנו. אז מה עושים? נושמים עמוק, זוכרים שזה רק כמה שעות, ומנסים לקחת את הדברים בקלות".

 

מכה רביעית: אני שולח עשרות קו"ח ואין תגובה

מועמדים רבים רואים משרה שלדעתם תפורה למידותיהם, מגישים מועמדותם וממתינים בציפייה. וממתינים. וממתינים. וממתינים. ותשובה או תגובה על קבלת קורות החיים - אין. למה זה קורה? קודם כל, הכוח בידי המעסיק במקרה זה: אם הוא אינו רואה בך מועמד פוטנציאלי, מבחינתו אין לו שום סיבה להחזיר לך תשובה.

 

תאמרו שזה לא מתחשב ושחשוב להיות בני אדם - אתם צודקים, אבל החליפו לרגע מקומות עם המעסיק. אתם מקבלים 300 קורות חיים על כל משרה, מתוכם 150 מנסים את שיטת "מצליח" וכלל לא עומדים בדרישות המינימליות, עוד 50 שלחו את קורות החיים כי ראו את הפרסום באינטרנט למרות שכבר סיימתם עם שלב הגשת המועמדויות.

 

האם באמת תתחילו לייצר תכתובת בינך לבין המועמדים, שיתעקשו להוסיף אותך לרשימות, להודות לך, לאחל לך חג שמח ואולי אפילו לעשות אותך חבר שלהם בפייסבוק? ברוב המקרים - כנראה שלא.

 

איך בכל זאת ניתן לשפר את הסיכוי? לדברי מנהלת השמה ארצית בחברת אורטל משאבי אנוש, נירה כרמל, יש כמה דרכים לעשות זאת: "יש להגיש מועמדות רק למשרות ההולמות את ניסיונך המקצועי, השכלתך וכישוריך. כדאי להגיש קורות חיים גם באמצעות חברות כוח אדם והשמה. הן עוקבות אחר מצב המועמדות שלך ונמצאות עם אצבע על הדופק".

 

לדברי כרמל, לעתים אף אחד לא מסתכל על קורות החיים שלך רק כיוון שאופן סידור הטקסט על דף הקו"ח או הקובץ מונע זיהוי של מערכות מיון קורות חיים אוטומטיות והעברתו לערימת המועמדים הנכונה. "מערכות אלו, הנמצאות בשימוש חברות גדולות וחברות כוח אדם והשמה, אינן מזהות מקרים שבהם פרטי המועמד אינם ברורים דיים. לכן אל תציין באותה שורה את שמך, כתובתך ומספר הטלפון שלך, לדוגמא, אלא הקפד לכתוב כל פרט אישי שלך בשורה נפרדת".

 

מכה חמישית: מה זה כל השאלות האלו?

מועמדים מגיעים לראיון, לחוצים, מזיעים, להוטים לקבל את המשרה - והנה שואלים אותם המון שאלות, מקצועיות יותר או פחות. זה לא תמיד נוח וכמעט אף פעם לא נעים. פרימק מ-AllJobs מסכימה: "אכן מתיש מאוד להתיישב שוב ושוב מול מראיין, ושוב ושוב לספר על עצמכם, לענות על שאלות שקשורות לניסיון שלכם, ולנסות להסביר למה פיטרו אתכם", היא אומרת. היא מוסיפה שאומנם זה מתיש  ומתסכל, אבל בכל זאת זו הדרך הטובה ביותר להכיר אתכם, ולכן כדאי לכם למצוא את הדרך לעשות זאת באופן שבו תרגישו נוח ותוכלו לבטא את עצמכם בצורה הטובה ביותר.

 

סמנכ"ל בכירים ב-Professional Manpower, אורית בראון, אומרת שהידיעה לאן אנחנו הולכים תרגיע אותנו, לכן, "אם יודעים את שם המראיין כדאי לבדוק עליו בגוגל, לראות מה תחום ההתמחות שלו, מאמרים שכתב ולתרגל את הנושאים האלו, סביר להניח שמרואיין יתרשם אם תציגו בקיאות בתחום בהם הוא מתמחה". היא מוסיפה ש"חשוב מאוד לענות באופן ממוקד ולהיות כנה ואמיתי, אם לא מבינים את השאלה לבקש שיחזרו עליה ותמיד אפשר להודות שמתרגשים, זה טבעי ונורמלי".

 

מכה שישית - "מה ללבוש?!"

אז צלחת את שלב קורות החיים, התקשרו אליך והזמינו אותך לראיון. כרגע אתה עדיין שמח, אבל בערב שלפני הראיון אתה עלול למצוא את עצמך משחזר סצינות מסרטים אמריקניים דביקים בהם הגיבורה מרוקנת את תכולת ארונה על המיטה לפני דייט לוהט וזועקת שאין לה מה ללבוש.

 

אז זהו, שאין סיבה להילחץ. אם אתם יודעים פחות או יותר מהו אופן הלבוש במקום - פשוט שימרו על דרגה אחת למעלה. לדוגמא, בחברת היי טק אליה מגיעים עובדים במשרה דומה למשרתכם בג'ינס, טי שירט, וסנדלים - כדאי שתגיעו עם נעלי ספורט נקיות, ג'ינס לא דהוי או קרוע, וחולצה מכופתרת. אך מה עושים כשלא יודעים מה קוד הלבוש בכלל?

 

ליאת רובינשטיין, מנהלת ב-Professional Manpower, אומרת ש"אם אנו לא יודעים אם יש קוד לבוש ומהו, מומלץ לא להגיע בג'ינס, לנשים: לא להתאפר בכבדות, להגיע עם נעליים סגורות (לא כפכפים), ולנסות לדמות את המראה לסוג העבודה, למשל בתחום של יעוץ השקעות כדאי להגיע אלגנטים, חולצה מכופתרת ומראה נקי וסולידי".

 

מכה שביעית: רגע, אבל אני שווה יותר!

"אני חושבת שזו חוצפה למשוך מועמד דרך מרכז הערכה, ראיון ראשון ורק בראיון השני לתת לי טווח שכר שברור גם לי וגם למראיין שהוא נמוך. אני לא מחפשת להיות עבד, אני מחפשת עבודה. את ההתמחות שלי כבר גמרתי", אומרת ורד שמגששת את דרכה בשוק הרווי בלאו הכי של עריכת דין.

 

 

פרימק מ-AllJobs מבהירה שחשוב לשמור על ציפיות שכר ריאליות ולהיעזר לשם כך בטבלאות שכר. כמו כן, חשוב לדבריה לנסות לברר על מדיניות השכר הנהוגה בחברה, בתחום ובמקצוע באמצעות חברים, אינטרנט, קולגות וכיוב'. צריך לזכור שהמעסיק מציע סכום נמוך במשא ומתן כנקודת פתיחה. אפשר ורצוי לציין שאתם מודעים לשכר הנהוג בתחום ואתם מבקשים - X, גם לאחר אותה הצעת פתיחה נמוכה.  

 

כמו כן, אומרת כרמל מאורטל, ש"בשלב השיחה על השכר, גם אם השכר אינו עומד בציפיותיך, בדוק מה מוצע לך מעבר לשכר עצמו. פעמים רבות מוצעים הטבות ותנאים סוציאליים (כגון ארוחות, טלפון נייד וכדומה), שערכם הכספי רב, גם אם הדבר לא מתבטא בשכר נטו, ולכן כדאי לקחת גם אותם בחשבון. מומלץ גם לגלות גמישות ולהגיע עם המעסיק להסכמה כלשהי על כך שלאחר תקופה מסוימת, שכרך יעלה".

 

מכה שמינית: "מאין אביא עכשיו ממליצים?"

דרישה לממליצים לפני קבלה לעבודה עלולה להעיק מאוד, דורית, מנהלת משרד בחברה גדולה, נזכרת את התסכול שחשה כשביקשו ממנה ממליצים מעבודתה הקודמת. "לא הבנתי מה הם רוצים. שאני אגש למנכ"ל של העבודה שממנה התפטרתי - כי לא סבלתי את האנשים, ולבקש ממנו המלצה? מה אכפת לו שעשיתי עבודה מעולה, כל מה שהוא זוכר זה שהגעתי ואחרי שנה עזבתי ולא הסכמתי להישאר למרות שהוא הסכים להעלות לי את השכר".

 

<< מכתב המלצה לאיציק: אוח, איזו אבידה!

 

ובכן, תמיד כדאי לסיים דרך משותפת בצורה נעימה - אם אפשר. כשזה בלתי אפשרי, לא חייבים לתת למנהל הישיר שימליץ, או אף למנהל האחרון, ובוודאי שלא למנהל שעוד לא הודעתם לו שאתם מעוניינים לעזוב. לעתים המלצה מקולגות, מעסיק הקודם לאחרון, ואף אדם מוכר למעסיק הנמצא עמכם בקשרי ידידות - עשויים להספיק.

 

בכל מקרה, אומרת מנהלת תחום ב-Professional Manpower, אורנה שביט, "חשוב לברר בוודאות שהממליצים שנותנים הם טובים, וחשוב להכין לפני השיחה את הממליץ". היא מוסיפה שאפשר לנסות לבקש מחבר שיעשה שיחת ממליצים ולראות מה אומרים בפועל".

 

מכה תשיעית: לא מוכנים לכסות את הוצאות הנסיעה במלואן

חלק ניכר משוק העבודה בישראל נמצא במרכז הארץ, ובמקרים רבים נאלצים מועמדים מהפריפריה להתפשר על כיסוי הוצאות ההגעה. "אומנם יותר ויותר ארגונים מוכנים להעסיק עובדים ממקומות רחוקים יותר עקב מצוקת מציאת עובדים במרכז הארץ, אך נוצר מצב בו מועמדים שמגיעים למשל מאזור אשקלון או חדרה לאזור המרכז ברכבת, ולא מקבלים את ההחזר המלא על הנסיעות", אומר ויצמן מעתיד השמה.

 

במקרה זה נאלצים רבים מהעובדים לבלוע את הצפרדע; אך עם זאת לא מזיק לנסות לבקש העלאה בסכום כיסוי ההוצאות בחוזה העבודה. לפעמים זה מצליח. כמו כן, כרטיסים כגון חופשי חודשי עשויים לצמצם את הפער בין מה שמכסה המעסיק לבין מה שמשלם העובד.

 

מכה עשירית: משפחה

"גם בליל הסדר הזה נתכנס כולנו, המשפחה המורחבת, וכל דודה תספר כמה נפלאים הילדים שלה. בפעם הקודמת אני הייתי מובטל וניסיתי להיעלם ללא הצלחה, הפעם הודות לפייסבוק אני יודע על בן דוד שמחפש עבודה כבר 5 חודשים ושמרגיש מיואש כמו שאני הרגשתי עם כל ה'מה אתה עושה עכשיו?', 'חבל, בחור מוצלח כמוך לא מצליח למצוא עבודה'. האירועים האלו לא עושים לך טוב אם אתה מובטל", אומר רועי, "אני זוכר איך קיוויתי שכולם יקבלו הרעלת חרוסת". 

 

במקרים כאלו, אומרת דנית ניצן, מנהלת תחום מחקר ב-AllJobs, "צריך לזכור שדווקא פסח הוא ההזדמנות של מחפשי העבודה. מחפשי עבודה רבים נוטים להרים ידיים בחגים, אולי בשל הייאוש שניכר יותר, או דווקא בשל הרצון לחופש מחיפוש העבודה. זו טעות. רוב המגזר העסקי פועל בחול המועד, וכשיש פחות מתמודדים - מי שכן שולח קורות חיים בולט יותר. זו ההזדמנות שלכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראיונות במכוני השמה - סיוט
צילום: דנה קופל
אין ניסיון? אין עבודה
צילום: shutterstock
משה ויצמן
צילום: אלון סגל
צילום: אילן בשור
דנית ניצן
צילום: אילן בשור
צילום: אילן בשור
יעל פרימק
צילום: אילן בשור
מומלצים