שתף קטע נבחר

מחקר: מוצא הלשונות באפריקה

זה אולי נשמע לכם כמו סינית, אך מחקר חדש מגלה כי למרות השוני העצום שקיים בין שפות העולם, לכולן יש מוצא משותף אחד שמקורו באמא אפריקה

כל שפה בעולם, מאנגלית ועד מנדרינית, התפתחה מ"שפת אם" פרה-היסטורית אחת שמקורה באפריקה שמדרום לסהרה לפני עשרות אלפי שנים – כך מדווח ה"דיילי-מייל".

 

המחקר נערך על ידי קוונטין אטקינסון, פסיכולוג אבולוציוני מאוניברסיטת אוקלנד, והתפרסם בכתב העת Science, לאחר ניתוח של לא פחות מ-504 שפות.

 

ממצאיו לא מצביעים על האתר המדויק באפריקה שבו החלה השפה האנושית, אולם הוא מראה כי הדיבור התפתח לא לפני פחות ממאה אלף שנה – מוקדם בהרבה מהמועד אותו העריכו המדענים עד כה.

 

מרבית החוקרים מסכימים על כך שמוצא האדם הוא מאפריקה, אולם הם חלוקים בשאלת התפתחות השפה: צד אחד של הוויכוח מצדד בתיאוריה לפיה השפה התפתחה באופן עצמאי בחלקים שונים של העולם, בעוד שהצד האחר סבור כי השפה התפתחה רק פעם אחת וכי כל השפות מקורן בשפה קדומה אחת.

 

ד"ר אטקינסון מצדד בגישה השנייה. מחקרו התבסס על חקר פונמות, שהן יחידות ההגייה המובחנות הקטנות ביותר (בעברית המודרנית, למשל, יש כ-30 פונמות). הוא מנה את מספר הפונמות והראה את חלוקתן על גבי מפת העולם.

 

לשיטתו, ככל ששפה מכילה יותר פונמות – כך היא קרובה יותר למוצאה המקורי באפריקה. השפה, כך מתברר, הולכת ומאבדת מן העושר הצלילי שלה ככל שהיא מתרחקת מן המקור. לשם השוואה, באנגלית ישנם 45 צלילים בלבד בעוד שבשפות דרום אפריקאיות ניתן למצוא כמות גדולה פי 3 של צלילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היכן הכול התחיל?
צילום: ablestock
מומלצים