שתף קטע נבחר

מסתמן: עוד הגבלות על המשכנתא

הנגיד סטנלי פישר לא העלה החודש את הריבית, אך הזהיר: בנק ישראל בוחן צעדים נוספים לעצירת השתוללות מחירי הדיור. הערכות: יגביל את המשכנתאות הגבוהות בלבד

בשורה לא טובה לנוטלי משכנתאות: נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צפוי ככל הנראה להטיל הגבלות על מתן משכנתאות לדירות שמחירן גבוה מ-900 אלף שקל או מיליון שקל.

 

 

ההערכות במגזר הבנקאי ובקרב כלכלני בתי ההשקעות הן שבנק ישראל יודיע על הגבלת מתן הלוואות משכנתא לשיעור נמוך בהרבה מהמצב הנוכחי, שבו קיימת ריבית יקרה במיוחד לנוטלי הלוואות שמעל 60% מערך הדירה. ההגבלה הצפויה היא של 40% עד 50% מערך הדירה בלבד. בבנק ישראל מכינים בימים האחרונים את הגזירות החדשות, ונראה שהודעה רשמית בעניינן תימסר עוד השבוע.

 

הנגיד השאיר אמנם את הריבית הבסיסית על 3% לשנה, וריבית הפריים נותרה 4.5% לשנה, אבל בימים הקרובים יפורסמו הצעדים החדשים של בנק ישראל, כך מעריך גורם המקורב לראשי הבנק, כחלק מהמאבק חסר הפשרות שמנהל הבנק המרכזי נגד נוטלי המשכנתאות בסכומים גבוהים ובשיעורים גדולים מערך הדירה.

 

בראיון שהעניק הנגיד פישר בסוף השבוע לעיתון וול סטריט ג'ורנל הוא אמר כי "במדינות שהמערכת הפיננסית בהן לא ניזוקה באופן קשה בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, מחירי הדיור עלו באופן חד במיוחד. הסיבה - בעת שהריביות הופחתו באותן מדינות בחדות, כדי להתמודד בהצלחה עם המשבר הכלכלי, הריבית על המשכנתאות ירדה אף היא מאוד. לכן היו אנשים שהגיבו, מסיבה זו, בנטילת הלוואות לרכישת דירות ובתים. כך הם גרמו לעליית המחירים בשוק הדיור".

 

לדבריו של פישר, עלייה מתמשכת במחירי הדיור עלולה לאיים על היציבות במשק ואף ליצור בסופו של דבר בועת נדל"ן.

 

עליית המחירים לא עוצרת

בבנק המרכזי ציינו ערב החג כי "מחירי הדירות המשיכו לעלות גם החודש, וב-12 החודשים האחרונים הם עלו ב-16.1%. יתרת האשראי לדיור עלתה ב-12 החודשים, עד פברואר השנה, ב-12.8%. כ-80% מההלוואות לדיור שניתנו בחודש מארס היו בריבית משתנה. על רקע המשך ההתפתחויות הללו בוחן בנק ישראל הפעלת צעדים נוספים בתחום האשראי לדיור כבר בזמן הקרוב".

 

האמירה המפורשת הזאת על אודות מהלך עתידי שצפוי בנק ישראל לבצע בקרוב - הנדירה למדי בהודעות רשמיות שמפרסם בנק ישראל, בצמוד להחלטת הריבית - מבהירה כי הבנק המרכזי עומד להודיע כבר בימים הקרובים על צעדים מגבילים נוספים בתחום המשכנתאות, וכי הנגיד רואה בכך דחיפות מיוחדת.

 

גורם המקורב לראשי בנק ישראל אף העריך בשיחה עם "ממון", שהנגיד ביקש להימנע מהודעה על הצעדים החדשים בצמוד לריבית רק משום שעיתוי ההודעה על הריבית היה בערב החג, והוא ביקש למנוע עיסוק בנושא הכלכלי ובמשמעויותיו במועד זה כדי שלא להעיב על שמחת החג של המבקשים ליטול משכנתאות בקרוב.

 

בנק ישראל לא העלה את הריבית בסוף השבוע, דווקא לאחר ההעלאה הראשונה בריבית שבוצעה באיחוד האירופי בימים האחרונים, ואף שבארה"ב מתחילים לדבר על הצורך בהעלאת הריבית בקרוב.

 

הדבר מעיד על כך שהנגיד חושש כעת יותר לגורל היצוא, בשל היחלשותו הרבה של הדולר מול השקל בשבועות האחרונים, שנסחר בימים האחרונים מתחת לשער של 3.40 שקלים. החשש הזה גובר, כך מתברר, על הדאגה בבנק ישראל המובעת לאחרונה בשל עליות המחירים במשק וסכנת אינפלציה הגבוהה משיעור היעד שקבעה הממשלה - 1% עד 3% בשנה.

 

"לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד"

העלאת ריבית נוספת בישראל הייתה עלולה לגרום לירידת שער הדולר, להערכת פרשנים, אף לסביבת 3.30 שקל לדולר. בבנק ישראל ביקשו להימנע ממצב כזה, שיקשה מאוד על היצואנים בתחרות מול מדינות אחרות, שדואגות להחלשת מטבעותיהן כדי להגביר את רווחי היצואנים שלהן.

 

בדברי ההסבר הרשמיים להחלטה, שפרסם בנק ישראל, נאמר כי "ההחלטה להשאיר את הריבית בחודש מאי ללא שינוי היא עקבית עם התהליך של החזרת הריבית לסביבת ריבית 'נורמלית', שנועד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ולתמוך בהמשך הצמיחה תוך כדי שמירה על היציבות הפיננסית. קצב עליית הריבית אינו קבוע, אלא תלוי בסביבת האינפלציה, בצמיחה במשקים הישראלי והעולמי, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתחשב בהתפתחות שערי החליפין של השקל. ברמת הריבית הנוכחית, ממשיכה המדיניות המוניטרית להיות מרחיבה".

 

עוד ציינו בבנק ישראל כי בציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים, כפי שהן נמדדות בשוק ההון, נרשמה באחרונה ירידה, שחלקה מוסבר בהעלאת הריבית הגדולה בחודש הקודם. עם זאת, הציפיות האלה עדיין עומדות על שיעור של 3.1%, ונמצאות מעל לגבול העליון של יעד האינפלציה בישראל.

 

בבנק ישראל סבורים גם שהייסוף שנרשם בשער השקל בתקופה האחרונה והעלאות הריבית האחרונות צפויים למתן את האינפלציה בחודשים הקרוב.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים