שתף קטע נבחר

אזרחי בריטניה הצביעו נגד שינוי שיטת הבחירות

מפלה קשה למפלגה הליברל-דמוקרטית במשאל העם ובבחירות המקומיות שנערכו ברחבי הממלכה. המפלגה איבדה יותר מ-600 מושבים בסך הכל וספגה הפסד צורב בנושא המרכזי שאותו ניסתה לקדם - שינוי שיטת הבחירות באופן שייקל על המפלגות הקטנות. ניצחון למפלגה הלאומית הסקוטית התומכת בעצמאות

אזרחי בריטניה דחו את ההצעה לרפורמה בשיטת הבחירות הנהוגה בממלכה ברוב של כ-68% - כך עולה מתוצאות משאל העם שהתפרסמו אתמול (יום ו'). אחוז ההצבעה עמד על כ-42%. המשאל נערך במקביל לבחירות המקומיות באנגליה, סקוטלנד, וויילס וצפון-אירלנד, שהניבו מפלה קשה למפלגה הליברל-דמוקרטית החברה בממשלה.  

 

 

מאז נכנסה לקואליציה יחד עם המפלגה השמרנית, הובילה המפלגה הליברל-דמוקרטית מהלך לשינוי שיטת הבחירות הנהוגה בבריטניה לשיטה המשפרת את הסיכויים של מפלגות קטנות להיכנס לפרלמנט. מנהיג המפלגה, סגן ראש הממשלה ניק קלג, המשיך לדבוק ברעיון חרף התנגדותו של ראש הממשלה, דיוויד קמרון, ובכירי המפלגה שמרנית.

 

פרשנים בבריטניה מעריכים כי מפלתם של הליברל-דמוקרטים הן במשאל והן בבחירות המקומיות הן תוצאה ישירה של שינויים מרחיקי לכת בעמדותיהם עם כניסתם לממשלה, בעיקר בכל הנוגע להעלאת שכר הלימוד באוניברסיטאות, וכן שיתוף הפעולה שלהם עם מדיניות הצנע שמנהיג קמרון בניסיון להקטין את הגירעון שבו נתונה בריטניה. בסך הכל, איבדו הליברל-דמוקרטים יותר מ-600 מושבים ברחבי הממלכה. השמרנים שמרו על כוחם ואילו הלייבור - שמובילה בסקרים הארציים - השיגו תוצאות מעורבות.

 

חרף התוצאות החד-משמעיות הודיעו אתמול קמרון וקלג כי ימשיכו לעבוד יחד. קמרון אמר כי הוא מאמין שהקואליציה תשלים את הרפורמות הכלכליות שבהן החלה עד לסיום הקדנציה ב-2015 וציין כי "השמרנים והליברל-דמוקרטים צריכים לפעול יחד ולספק ממשל חזק ונחוש לטובת האינטרס הלאומי".

 

ניק קלג לא הכחיש את כישלון מפלגתו. הוא כינה את התוצאות "מכה מרה" אך הדגיש כי "פעילות הממשלה והמפלגה הליברל-דמוקרטית בתוכה תימשך, כדי להביא לשיקום הכלכלה ולהחזרת השגשוג הגדלת התעסוקה. זו העבודה שבה התחלנו ובכוונתו להמשיך בה".

 

מי שדווקא יכול לחייך הוא מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP), אלכס סלמונד, שמפלגתו וזכתה ב-69 מתוך 129 המושבים באסיפה הכללית של סקוטלנד. הניצחון פותח את הדלת למשאל עם על התנתקות סקוטלנד מהממלכה המאוחדת - דבר שאותו הבטיח סלמונד לקיים בתוך חמש שנים.

 

סלמונד, שימשיך לכהן כשר הראשון של סקוטלנד, אמר במסיבת עיתונאים עם פרסום התוצאות כי העם הסקוטי "נתן לעצמו את הרשות להיות אמיץ". יצויין כי בסקרים שנערכו מאז שנות ה-90 עומד שיעור הסקוטים התומכים בהינתקות מהממלכה המאוחדת על כ-30%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלג. תבוסה מרה
צילום: רויטרס
הקואליציה תחזיק מעמד. קמרון
צילום: רויטרס
מומלצים