שתף קטע נבחר

ביצים אבודות: איך השתילו גוזלי בזים באדנית?

איך מערימים על נקבת בז מצוי צעירה שדוגרת לשווא על שלוש ביצים לא פוריות? מוצאים למענה שידוך עם צמד גוזלים יתומים שנאספו מהטבע ומקווים כי האם הצעירה ובן זוגה יטפלו בהם בהצלחה. צפו במבצע להקמת המשפחה

במהלך חודש אפריל הטילה נקבת בז מצוי שלוש ביצים באדנית בחלון של חברת "גילת - רשתות לווין", בקרית אריה בפתח-תקווה. האדנית משמשת מזה מספר שנים כמקום קינון בטוח לבזים באזור גוש דן ובתקופות הקינון, הדבר אף מתועד במצלמת אינטרנט בשידור חי.

 

בשבועות האחרונים, צפו חוקרי המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, בשיתוף אוניברסיטת תל-אביב והחברה להגנת הטבע, אחר קצב הדגירה בציפייה כי הגוזלים יבקעו, אך לשווא.

 

"הביצה הראשונה היתה צריכה לבקוע כבר ביום העצמאות, אך זה לא קרה. מבחינתה של נקבת הבז, היא יכולה להמשיך לדגור על הביצים עוד ימים רבים ואין לה יכולת לדעת שהביצה לא פוריה", מסביר ד"ר יוסי לשם, מנהל המרכז וחוקר באוניברסיטת תל-אביב.

 

לשם יצר קשר עם אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים ווטרינר הספארי, ד"ר יגאל הורוביץ ושיתף אותם בחרדה לגורל הביצים של הבזים. למרבה המזל, ביום שלישי השבוע הגיעו מהגן הזואולוגי בבאר שבע, שני גוזלי בזים יתומים שנפלו מהעץ בדרום הארץ וטופלו בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. 

 

 
ברשות אישרו לחוקרי החברה להגנת הטבע להתערב בטבע באופן חריג כדי לאפשר לבזים הצעירים לגדל לראשונה גוזלים, אלא גם כדי להעניק לגוזלים היתומים, הזדמנות לגדול באופן טבעי וללא התערבות אנושית.

 

לשם בסיוע של אורי פלג, סטודנט לתואר שני באוניברסיטת תל-אביב, הגיעו לקחת את שני הגוזלים מבית החולים לחיות בר והובילו אותם בארגז קרטון אל משרדי גילת בפתח-תקווה.

 

כשהגיעו השניים אל משרדי החברה, באותם רגעים, נקבת הבז היתה עסוקה בדגירה נמרצת באדנית בחלון הקומה השנייה. "איך שהגענו ופתחנו את החלון, שבדרך כלל סגור כדי לא להפריע לבזים, היא התעופפה ונמלטה מאיתנו", הוא מוסיף. לשם בחן את הביצים באדנית ושבר שתיים מהן.

 

את קליפות ושרידי הביצים הוא פיזר באדנית. "לבזים יש דחף דגירה חזק ביותר, אפילו אם מדובר בגוזלים שאינם שלהם. השארתי את הביצים השבורות בכוונה, כדי שהאם תחשוב שהגוזלים בקעו סוף סוף", מציין לשם. שני הגוזלים הונחו אחר כבוד באדנית, החלון הכבד נסגר והחוקרים המתינו בציפייה דרוכה לבאות.
 
צילום: ירון קולר, גילת רשתות לוויין

 

 
חלפו מספר דקות ונקבת הבז חזרה אל האדנית. היא גיששה ובדקה את התוספת הכפולה. תוך זמן קצר, אף דאגה להאכיל את הגוזלים. הזכר גם הצטרף במהרה לחגיגת ההורות החדשה וסיפק לגוזלים מזון מהסביבה הקרובה - לטאה פריכה.
 

כיום ישנם מאות זוגות של בזים מצויים המקננים בערים ובמקביל הם מנהלים חיים באיזורים כפריים יותר. ממה ניזונים הבזים בערים הגדולות? החל מדרורים, יונים, מכרסמים וחרקים. לבזים יש חשיבות רבה בשרשרת המזון.

 

הצלחתו של הבז בקינון בעיר נמדדת בעיקר בכמות הגוזלים שהוא מצליח לגדל. הגורמים המשפיעים על אוכלוסיית הציפורים הדורסות הם זמינות של מזון ומקום מתאים לקינון. מאחר והבזים לא נוהגים לבנות לעצמם קינים,
 
הם מעדיפים לקנן במקומות פתוחים ומוכנים מראש. אם בטבע נוהגים הבזים לקנן על מצוקים, קנים נטושים של עורבים, חורים טבעיים בהרים או בתוך עצים, בעיר הם מחבבים במיוחד גגות של בניינים, קנים פתוחים אך מוסתרים ובעיקר אדניות נטושות בבניינים, בתנאי שאינן מכילות צמחייה רבה.

 

לדברי לשם, במשרדי החברה נצפה לראשונה כבר ב-2004 קינון ראשון של בזים ומאז היו עוד מספר קינונים נוספים. "הם אטרקציה מדהימה לעובדים בבניין ומבחינתנו, גם הצלחה גדולה מבחינת מאות אלפי הצופים שעוקבים אחרי בשידורים החיים באינטרנט", הוא מסכם. "התקווה שלנו היא שהגוזלים יגדלו בהצלחה ויתחילו לחיות את חייהם העצמאיים בטבע. מי יודע, אולי גם הם, כמו ההורים שלהם, יחזרו לקנן כאן בסביבה".

 

לצפייה בשידור חי אצל משפחת הבזים המצויים בפתח-תקווה, בזים אדומים באליקים, תנשמות בניר דוד ומשפחת סיסים בתל-אביב, ניתן לבקר באתר birds.org.il 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקלטו בשלום
צילום: ירון קולר, גילת רשתות לוויין
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
רגע לפני הבאת הגוזלים לאדנית
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים