שתף קטע נבחר

לבוסנים אין נחמה: מלאדיץ' צריך היה להיעצר מזמן

קרוביהם של קורבנות טבח סרברניצה בבוסניה קיבלו בסיפוק את ההודעה על מעצר פושע המלחמה המבוקש ביותר באירופה, אבל המתיחות עם הסרבים חזקה מהכל: "בלגרד הגנה עליו כל הזמן וידעה איפה הוא מתחבא". בעיירה סרבית בבוסניה לא פחדו להצהיר גם אתמול: "נמשיך את מה שמלאדיץ' התחיל"

גם בקרב קרוביהם הבוסנים המוסלמים של קורבנות הטבח בסרברניצה, שחיכו שנים ארוכות ללכידתו של פושע המלחמה המבוקש ביותר באירופה, רטקו מלאדיץ', אחזה אתמול (יום ה') שמחה מאופקת בלבד לאחר תפיסתו. בעוד שתומכיו של מלאדיץ', שעדיין רואים בו גיבור האומה הסרבית, הוכו בהלם עם מעצרו אחרי מצוד של 16 שנה, בני משפחותיהם של קורבנותיו אמרו שהדבר צריך היה להתבצע כבר מזמן.

 

התגובות המעורבות בבוסניה והרצגובינה משקפות כנראה את המחלוקות האתניות העמוקות שממשיכות לשסע את המדינה,

שמחצית אוכלוסייתה סרבית ומחציתה האחרת בוסנית וקרואטית. מלאדיץ', הגנרל הבוסני-הסרבי הבכיר ביותר במהלך מלחמת בוסניה שהתחוללה בשנים 1992-1995, נאשם ברצח עם ופשעי מלחמה אחרים, כולל תכנון הטבח של 8,000 גברים וילדים מוסלמים בסרברניצה ב-1995.

 

מלאדיץ', בן 69, היה מבוקש במשך שנים ארוכות על-ידי בית הדין הבינלאומי בהאג, והאיחוד האירופי התנה את צירופה של סרביה לשורותיו בלכידתו. הוא נתפס אתמול בשעת בוקר מוקדמת בבית של אחד מקרובי משפחתו בכפר לזרבו. הוא החזיק בזהות בדויה - מילורד קומדיץ' - שם שמורכב מאותיות שמו האמיתי. בבית נמצאו שני אקדחים, אולם גורמים רשמיים מסרו כי מלאדיץ' לא ניסה להתנגד, אלה התכווץ במקומו והחוויר.


התמונה הראשונה של מלאדיץ' במעצר, אתמול (צילום: רויטרס)

 

סבחטה פז'צ'יץ', שאיבדה את בנה בן ה-16 ובעלה בסרברניצה, סיפרה שלא הציפה אותה שמחה מיוחדת כששמעה על מעצרו של מלאדיץ', משום שעבר זמן רב מדי לטענתה מאז תום המלחמה ועד שנעצר. "סרביה הגנה עליו במשך כל הזמן הזה, והוא נהנה מהחיים ומכל הטוב שיש לעולם הזה להציע במשך תקופה ארוכה כל-כך", אמרה. "הוא אמור היה להיעצר לפני הרבה שנים, ולשבת בכלא כל הזמן הזה על כל הפשעים שהוא ביצע".

 

תושב סרייבו, איסמט בקר, אמר כי "יש תחושה של סיפוק מסוים עבור הקורבנות של סרברניצה, אבל ברור שסרביה ידעה היכן הוא מתחבא כל הזמן הזה. המקום שבו הוא נעצר והאופן שבו זה נעשה מוכיחים את זה". בעיירה הבוסנית הסרבית בניה-לוקה ניסה צעיר זועם להתחמק משאלה על מעצרו של מלאדיץ': "מה איכפת לי ממנו ומכל השאר, אין לי שום עניין בזה". ממקום אחר בעיירה ניבטו מהקירות בכמה רחובות כרזות, ועליהן תמונתו של מלאדיץ' במדי צבא. על הכרזות נכתב: "התקוממו, סרבים", ו"הזרוע אולי שבורה, אבל הקרב ייזכר".


מלאדיץ' בימי המלחמה. ליטף ראשי ילדים, ואז טבח בהם (צילום: AP)

 

מירו פבלוביץ', מהמעוז הבוסני הסרבי לשעבר פלה ליד בירת בוסניה סרייבו, שם חילק פעם מלאדיץ' פקודות, אמר כי הוא בהלם ממעצרו ו"עדיין לא יכול להאמין". יותר ממאה מכוניות מקושטות בדגלי סרביה צפרו שם אתמול לאות מחאה על מעצרו של מלאדיץ' וקללות נשמעו נגד נשיא סרביה המכהן, בוריס טדיץ'. רבים צעקו "יחי מלאדיץ'" או "כולנו רטקו מלאדיץ'" מבעד לחלונות מכוניותיהם. הם הבטיחו: "מלאדיץ' התחיל כאן, אנחנו נמשיך".

 

"התוכנית של טאדיץ' חיה וקיימת"

טיג'אן מלאדיץ', בן דודו מדרגה ראשונה של הגנרל הנאשם בפשעי מלחמה, מתגורר בכפר בוזנוביצ'י שבמזרח בוסניה. "רוב

הסרבים כאן תומכים במלאדיץ', ואולי מחצית סרביה תומכת בו... אבל איננו יכולים להתנגד לטאדיץ' ולממשלתו", אמר. טאדיץ' הכריז אתמול על מעצרו של מלאדיץ' במסיבת עיתונאים אפופת אווירת ניצחון בבלגרד, ולפי הדיווחים הוא פיקח בעצמו על מבצע המעצר.

 

בסרייבו, בקיר איזטבגוביץ', חבר מוסלמי בוסני במועצת שלושת הנשיאים של בוסניה והרצגובינה, אמר: "זהו יום חשוב לעתיד של בוסניה והרצגובינה, סרביה והאזור כולו. אנחנו יכולים רק לומר שטחנות הצדק טוחנות לאט, במקרה הזה לאט מדי, אבל בסוף הצדק נעשה". הוא הדגיש כי "הנחרצות שסרביה גילתה במעצר נותנת לנו סיבה להאמין שאנחנו פותחים פרק חדש ביחסים בינינו, וזה יסייע לחלק מהציבור הסרבי להתמודד עם האמת של אירועי העבר".


מלאדיץ' בשנות ה-90. "חבל שהקורבנות לא רואים אותו עצור" (צילום: AP)

 

אבל איזטבגוביץ' גם כינה את מלאדיץ' "אדם פחדן, שהיה לו האומץ להורות על הוצאתם להורג של אלפי ילדים, אך לא היה

לו אומץ להתמודד עם האישומים נגדו". מונירה סובסיץ', העומדת בראש ארגון המאגד את משפחות הקורבנות הבוסנים, הביעה סיפוק ממעצרו של טאדיץ', אבל הוסיפה: "צר לי על כל הקורבנות שמתים ואינם יכולים לראות את היום הזה".

 

חריס סילג'דיץ', ראש ממשלת בוסניה ושר החוץ שלה בימי המלחמה, בירך אף הוא על המעצר, אבל אמר כי תוכניתו של מלאדיץ' לבתר את בוסניה עודנה חיה וקיימת. "המעצר הוא חדשות טובות מבחינת הצדק ומשפחות קורבנות רצח העם... אבל החדשות הרעות הן שהמפעל שבשמו עבד מלאדיץ' עודנו בחיים", אמר סילג'דיץ'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלאדיץ'. לא ניסה להתנגד למעצר
צילום: AP
מומלצים