שתף קטע נבחר

לא רק מכרו: 7 מכליות של סמי עופר עגנו באיראן

"כלכליסט" חושף: המכליות של חברת טנקר פסיפיק עגנו באיראן בין השנים 2004 ל-2010. מקורבים לסמי עופר לא הכחישו שהספינות עגנו באיראן וטענו כי באותה התקופה אספקת נפט לאיראן לא הייתה אסורה

פרטים חדשים על הקשר לאיראן: בשנים 2004 ועד 2010 עגנו לפחות שבע מכליות נפט של החברה "טנקר פסיפיק" של סמי עופר בנמל האיראני שבאי חארק. כך נחשף הבוקר (יום א') ב"כלכליסט".

 

מבדיקת העיתון עולה כי שבע ספינותיה של טנקר פסיפיק פקדו את הנמל האיראני שמונה פעמים, כל זאת בתקופה שבה ישראל הפעילה שתדלנות מסיבית מול

 ארצות-הברית, כדי שזו תטיל סנקציות על מסחר עם איראן - ולאחר שהאמריקנים כבר הודיעו כי יאמצו סנקציות חמורות נגד חברה שתגלה מעורבות כלשהי בסחר עם איראן, לרבות בדרך של הובלה הקשורה לתעשיית הנפט של המדינה.

 

בין היתר במאי 2004 עגנה הספינה קוסמיק ג'ואל, שהניפה את דגל ליבריה, בנמל האיראני. באפריל 2010 עגנה הספינה קרמן סי באיראן. אותה ספינה יצאה מיפן ולאחר מכן המשיכה לצרפת.

 

טנקר פסיפיק, שבבעלותה עשרות מכליות, היא מהחברות הגדולות בעולם להובלת נפט וכימיקלים. ב"כלכליסט" פורסם כי על-פי אתר האינטרנט של החברה היא הוקמה בתחילת שנות ה-80 על-ידי עידן עופר והיא מעסיקה כ-4,000 עובדים. משרדיה הראשיים של החברה ממוקמים בסינגפור ובמקביל היא מפעילה סניף בלונדון.

 

מקורבים לסמי עופר טענו, כי נכון לתקופות שעליהן מדובר, עגינה בנמל איראני לא היוותה הפרה של החוק הבינלאומי. הם הוסיפו כי טנקר פסיפיק היא חברת ספנות גלובלית הפועלת באופן דומה לחברות בסדר הגודל שלה, שגם ספינות שלהן עוגנות בנמלים איראניים.

 

מטנקר פסיפיק נמסר בתגובה: "במהלך השנים האחרונות, וכחלק קטן מעסקינו, החלטנו לשלוח מטענים המכילים נפט ומוצרי נפט נלווים גם אל ומנמלים באיראן, המיועדים ללקוחותינו. כל פעילות מסוג זה היתה מותרת במלואה וכפופה לחוקים ותקנות הבינלאומיים שחוקקו בארצות-הברית, האיחוד האירופי והאו"ם. חרף זאת, טנקר פסיפיק החליטה בנובמבר 2010 לחדול באופן גורף מהטענת נפט ומוצרי נפט נלווים בנמלי איראן, אף שמדובר בפעולה מסחרית תקינה מבחינת החקיקה הבינלאומית, המבוצעת באופן מסורתי בידי חברות ספנות בינלואמיות הפועלות מחוץ לארצות-הברית, האיחוד האירופי והאו"ם".

 

איראן: אין קשר

במקביל, הכחישה איראן כי רכשה ספינה מהחברה של סמי עופר. נשיא לשכת המסחר, התעשייה והמכרות באיראן אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית: "החוק במדינה שלנו אוסר כל קשר עם המשטר הציוני ועם חברות הקשורות אליו".

 

ביום שלישי בשבוע שעבר הודיעה מחלקת המדינה בוושינגטון כי שבע חברות זרות, בהן החברה הישראלית, ניהלו קשרים עסקיים עם איראן ומימנו את תוכנית

 הגרעין שלה - בניגוד לעיצומים האמריקניים. דובר האחים עופר אמר אז: "מעולם לא מכרנו אניות לאיראן וישראל תאשר את דברינו".

 

יומיים לאחר מכן הבהירו במשרד החוץ, כי לא יתערב לטובת סמי עופר מול הממשל האמריקאי, וכי עליו להסדיר את ענייניו מול הרשויות בארה"ב ללא התערבות המדינה. בהודעת משרד החוץ נמסר כי: "ההחלטה האמריקנית האחרונה מתייחסת לחברה פרטית והטיפול בעניין הינו בין החברה אל מול הרשויות האמריקניות". ממשרד הביטחון נמסר כי אינם מתכוונים להתערב בפרשה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים