שתף קטע נבחר

סכסוך על ירושת מניות - עסקי או משפחתי?

הצעת הממשלה להוציא מסמכות בתי הדין לענייני משפחה עיסוק בסכסוכים עסקיים הוקפאה על ידי יו"ר ועדת חוקה, דוד רותם, שדרש הבהרות. "האם בסכסוכים על חלוקת מניות או פיטורי בן משפחה, ניתן להתעלם מהרקע המשפחתי?"

הממשלה מציעה להעביר תביעות הנובעות מסכסוכים בין בני משפחה שאינם בני זוג, אשר אופיים עסקי, מסחרי, כלכלי או שהם בעלי אופי שאיננו משפחתי במהותו מסמכות בתי המשפט לענייני משפחה לבתי המשפט האזרחיים.

 

 

הצעת החוק הגיעה היום (א') לוועדת חוקה, חוק ומשפט להכנה לקריאה שנייה ושלישית, אולם נתקלה בהתנגדות עקרונית מצד יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו). הוא הקפיא את הדיון ושלח את נציגי משרד המשפטים והנהלת בתי המשפט לעשות "שיעורי בית", ולגבש נוסח חדש, ברור וחד, במקום הנוסח המעורפל לדעתו שהגישו לכנסת.  

 

רותם הזכיר כי מטרת החוק המוצע היא להקטין את העומס המוטל היום על בתי המשפט לענייני משפחה אבל טען כי נוסח החוק רק יגביל את עומס ופסקי דין מיותרים בגלל חוסר הודאות המשפטית העולה ממנו.  

 

בדברי ההסבר של הממשלה, אכן נאמר כי לשון החוק הקיים והפרשנות שניתנה לו יוצרים את הקושי של בתי המשפט להחליט אם הסכסוך בין בני המשפחה הוא משפחתי טהור או עסקי מסחרי טהור, שמקורו בערכאות האזרחיות. רותם ציין כי נוסח התיקון המוצע לא עונה לבעיה כאשר נאמר בו כי בסמכות בתי המשפט לענייני משפחה יישארו רק תביעות אזרחיות הקשורות "מעצם מהותן, טיבן ומאפייניהם ביחסי המשפחה בין הצדדים".  

 

רותם התייחס לדברי ההסבר, שמדגישים סוג של תביעות בתחומי המשפט האזרחי, המסחרי או הכלכלי, כגון אופן חלוקת מניות לחברה המצויה בבעלות המשפחה או פיטורין של בן משפחה ממשרה בכירה בחברה שבבעלות המשפחה.

 

"לכאורה נראה שהסכסוך הוא עסקי, שמקומו בבית משפט אזרחי, אבל האם בית המשפט יכול להתעלם מהרקע המשפחתי המשותף, או מהאפשרות שהסכסוך יגרום לקרע במשפחה?" שאל רותם.

 

רותם ביקש מיוזמי החוק לקבוע מראש, בלשון מפורשת, את הגבולות בין סוגי התביעות, ובעיקר בין קרובי המשפחה שייצאו מתחומי הסמכות העסקית של בתי המשפט לענייני משפחה ויעברו להכרעה בבתי המשפט האזרחיים, כך שהשופטים לא יידרשו להתעמק ביחסים האישיים בין הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד רותם
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים