שתף קטע נבחר

הפרלמנט לאחמדינג'אד: הפרת את החוק בבוטות

לאחר שמועצת שומרי החוקה קבעה כי הדחת שר הנפט אינה חוקית, גם הפרלמנט האיראני יצא נגד הנשיא. הערכה: כבר בימים הקרובים ימנה אחמדינג'אד אדם לתפקיד

עוד צרות מבית לנשיא איראן: למרות הפיוס הפומבי עם המנהיג העליון, הפרלמנט האיראני האשים הבוקר (יום ד') את מחמוד אחמדינג'אד כי "הפר בבוטות את החוק" כשנטל על עצמו את תפקיד האחראי על משרד הנפט.

 

המחוקקים הביעו תמיכה בהחלטתה של מועצת שומרי החוקה, שקבעה כי המהלך אינו חוקי. מועצת שומרי החוקה, גוף משפטי המפקח על החלטות הממשלה, החליטה

 לפני כעשרה ימים שהענקת התפקיד לנשיא היא "בלתי חוקית". בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דווח כי לפי החלטת המועצה, על אחמדינג'אד למנות אחראי למשרד ולא את עצמו.

 

הפרלמנט הצביע הבוקר על דו"ח שחיברה ועדת האנרגיה שלו, בנושא איחוד משרדי הנפט והאנרגיה. 165 מחוקקים הצביעו בעד, אחד נגד ו-13 נמנעו. בסך הכל יש בפרלמנט האיראני 290 מחוקקים. המשמעות היא בעיקר סמלית. לא ברור אם הרשות השופטת במדינה תטפל בנושא באופן מעשי ותגיש כתב אישום נגד הנשיא.


חסר אנרגיה. אחמדינג'אד (צילום: AP)

 

לאחר קביעת מועצת שומרי החוקה התחייב אחמדינג'אד להביא את אישור מיזוג משרדי הנפט והאנרגיה לאישור המג'לס.

 

באמצע החודש שעבר פיטר הנשיא את שר הנפט, מסעוד מיר-כאזמי, במסגרת מהלך לאיחוד המשרד עם משרד האנרגיה. פרט לכך אוחדו עוד שישה משרדי ממשלה כחלק ממהלך התייעלות וחיסכון, לטענת הממשלה. בעקבות המהלך פרץ עימות בין הממשלה לפרלמנט, בראשותו של עלי לריג'אני, שטען כי המהלך אינו חוקי. גם המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, נאלץ להתערב בעימות, ולאחר שנפגש עם לריג'אני ואחמדינג'אד, החליט לגבות את עמדת הפרלמנט.

 

ההערכה באיראן היא כי כבר בימים הקרובים ימנה אחמדינג'אד אדם לתפקיד, בעקבות הלחץ הפוליטי שהופעל עליו. המהלך הזה נתפש כחלק מרצונו של אחמדינג'אד ומחנהו לצבור כוח פוליטי לקראת הבחירות הקרובות לפרלמנט שיתקיימו בעוד שנה.

 

אחמדינג'אד, המכהן כנשיא מאז 2005, עובר תקופה פוליטית מורכבת. בשנה הבאה צפויות להיערך בחירות לפרלמנט האיראני, ופרשנים סבורים שכחלק מההיערכות של המחנה השמרני,

 מנצלים מבקריו של הנשיא בפרלמנט את ההזדמנות להכשיל מהלכים שהוא יוזם - כמו איחוד המשרדים.

 

בתחילת השבוע הצהיר המנהיג העליון במדינה, אייתוללה עלי חמינאי, כי על הפרלמנט והממשלה, שבראשה עומד אחמדינג'אד, לשתף פעולה ביניהם. בפגישה עם חברי פרלמנט אמרי חמינאי כי "הידידות והמתינות במדינה בכלל וביחסים בין הפרלמנט לממשלה בפרט הכרחיים". דבריו של חמינאי הם ניסיון להוריד את גובה הלהבות ומהוות מסר לכל הצדדים כי יש להימנע מהתקפות אישיות על אחמדינג'אד ואנשיו. הם נאמרו על רקע פיטורי שר המודיעין, חיידר מוסלחי, שהובילו בתחילת החודש למשבר פומבי בין אחמדינג'אד לבין חמינאי ותומכיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכה פוליטית. מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AP
מומלצים