שתף קטע נבחר

מהפרות ועד התינוקות: מברכים על הביכורים

ברחבי הארץ יחגגו הערב את חג השבועות שלקראתו עבדו במרץ 125 אלף פרות ישראליות. בקיבוצים תוצג התוצרת החקלאית לצד החברים החדשים: "התינוקות הם הגידול הכי משמעותי". וגם - איפה ממלאים את הטנא עם משמשים?

הסלים מסודרים, המקרר עמוס במוצרי חלב, והשמלות הלבנות הוצאו מהארון. המוני בית ישראל יתאספו הערב (ג') לקיים את חג השבועות. במסגרת ההכנות לחג הקציר, התקיימה אתמול תערוכה חקלאית שבה הוצגו פירות וירקות טריים שגודלו ברחבי הארץ. לראשונה נערך האירוע בעוטף עזה, ולא בבית דגן.

 

בין הדוכנים בתערוכה בקיבוץ מצפה גבולות פגשנו את דני פרוסט, חלבן מהקיבוץ ניר יצחק. לפני שנים אחדות החליט להגשים חלום ולהקים מחלבה. בתעורכה הוא הציג לראשונה את התוצרת החקלאית שלו לציבור הרחב. "המחלבה נמצאת בתהליך הקמה", סיפר פרוסט. "זה אחד החגים האהובים עליי". במחלבה הביתית בני יצחק החלו בהכנות לחג כבר לפני חודשיים כדי להכין מספיק גבינות.


תערוכת החקלאים. בעלי החוות מצפים לנהירה של מבקרים (צילום: רועי עידן)

 

ליאור קטרי, מנהל הוועדה החקלאית במועצה האזורית אשכול, סיפר על ההתרגשות בדרום: "שבועות הוא חג חקלאי מסורתי, ובמושבים ובקיבוצים הוא החג העיקרי. המועצה הזו היא אסם התבואה של מדינת ישראל".

 

לצד ההכנות של החקלאים, מתרגשים בקיבוצים גם מהצגת החברים החדשים שנוספו השנה. "התינוקות שנולדו השנה זה הגידול הכי משמעותי שלנו", מודה מנהל הוועדה החקלאית באשכול. בקיבוץ בארי מתגאים השנה ב"יבול" של 24 תינוקות חדשים. עמית סלבי, מזכיר הקיבוץ, סיפר כי "הקיבוץ כל הזמן גדל ומתפתח". בעקבות ה"בייבי בום", בבארי מקימים פעוטון חדש וממוגן. סלבי ציין שבהמשך הם גם צפויים להרחיב את בתי הילדים, שיהיו אף הם ממוגנים.


"הפרות הן גאווה ודוגמה לעולם" (צילום: שגיא שגיב)

 

בעלי החוות החקלאיות נערכים למבול של מבקרים בחג. אמנון גורדנציק, בעל מחלבת בוטיק קטנה, סיפר כי הוא מצפה למבקרים הרבים."החג הזה הוא החג האהוב על הביזנס. אנחנו נערכנו שבועות לפני כדי לייצר די תוצרת".

 

שבועות במספרים:

  • בישראל יש 969 רפתות בהן עובדים כ-3,000 רפתנים.
  • 125 אלף הפרות שגדלות בישראל צפויות לייצר השנה יותר מ-1.3 מיליון ליטרים חלב.
  • האזרח הישראלי צורך בממוצע 170 ליטר מוצרי חלב - פחות מהאמריקנים (250 ליטר לנפש), השבדים (300 ליטר) וההולנדים (260 ליטר).

 

דובדבנים ושזיפים – ישר מהעץ

במהלך החג נערכים אירועי קטיף בשדות חקלאיים רבים ברחבי הארץ. בקיבוץ עין זיוון שבצפון רמת הגולן אפשר לאכול דובדבנים ישר מהעצים. "הקטיף העצמי של הדובדבן ייפתח השבוע באופן רשמי", אמר מנהל המטעים בקיבוץ, אלכס קודיש. הוא העריך שעשרות אלפים צפויים לגדוש את מרחבי המטעים בחג ובסופי השבוע הקרובים.


בוחנים תפוחי אדמה בקיבוץ מצפה גבולות (צילום: רועי עידן)

 

מי שמחפש קטיף של פירות קיץ יכול לבקר בישובי עמק החולה. שם ניתן למצוא בעיקר שזיפים,

נקטרינות ומשמשים. "החורף נמשך גם באפריל ובמאי, דבר שאיחר את הבשלת הפרי" סיפר גבי קוניאל, מנהל מטעי וכרמי היין בקיבוץ מרום גולן. לדבריו, האיחור איפשר קטיף של פירות חורף גם בחג השבועות. "הטנא יהיה השנה עמוס בשלל פירות הארץ".

 

המרוויחים הגדולים של החג הם ללא ספק משווקי מוצרי החלב. יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל, הדגיש כי בענף יש שימוש בידע וטכנולוגיה שהם "גאווה ודוגמה למדינות אחרות בעולם". הוא הבהיר כי הרפתות כיום מנוהלות בסטנדרטים וקריטריונים גבוהים, הנבדקים על ידי משרדי החקלאות והגנת הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מכינים תוצרת חודשיים לפני"
צילום: רועי עידן
הכנתם את הסלים להערב?
צילום: יוסף שוב
מומלצים