שתף קטע נבחר

קלינטון חוששת מסין: קולוניאליזם חדש באפריקה

מזכירת המדינה האמריקנית החלה ביקור של 5 ימים ביבשת השחורה, ובמרכזו המאבק שמנהלת וושינגטון נגד השפעתה הגוברת של בייג'ינג באפריקה. "היזהרו מידידים שדואגים לנהל קשרים רק עם אליטות במקום לעודד ממשל תקין"

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הזהירה אחר הצהריים (שבת) כי סין מגבירה את מעורבותה באפריקה וכי היבשת השחורה עלולה להיגרר ל"קולוניאליזם חדש". במהלך ביקור בזמביה - תחנתה הראשונה במסע בן 5 ימים באפריקה - ציינה קלינטון כי על תושבי היבשת "להיזהר מידידים שדואגים לנהל קשרים רק עם אליטות" במקום לעודד ממשל תקין.

 

"איננו רוצים לראות קולוניאליזם חדש באפריקה. כשאנשים באים לכאן כדי לצורך השקעות, אנו רוצים שיצליחו אך גם רוצים שהם יעשו דברים טובים. איננו רוצים שהם יחתרו תחת שלטונות מוצלחים", אמרה קלינטון בראיון טלוויזיוני.

 "בתקופה הקולוניאלית היה קל לבוא לאפריקה, להשתלט על משאבי הטבע, לשחד מנהיגים ולעזוב. כיום, ארה"ב משקיעה בעם הזמבזי, לא רק באליטות, ואנו גם משקיעים לטווח הארוך בניהול הפוליטיקה והכלכלה".

 

מזכירת המדינה הוסיפה כי על מדינות אפריקה ללמוד ממדינות אסיה על האופן שבו ממשלות יכולות לתמוך ולסייע לצמיחה כלכלית, אך הדגישה כי סין אינה מהווה "מודל פוליטי" בהקשר זה. במהלך ביקורה נועדה מזכירת המדינה עם הנשיא רופיה בנדה, וכן עם שרים ונציגי לשכות מסחר ממדינות אפריקניות אחרות. בהמשך מסעה תגיע מזכירת המדינה גם לטנזניה ולאתיופיה, שם תתמקד במאבק לריסון עליית מחירי המזון. סוגייה חשובה אחרת המעסיקה את קלינטון בביקורה באפריקה הוא המשך המאבק לבלימת האיידס.


קלינטון עם ילדיהם של עובדי שגרירות ארה"ב בלוסקה (צילום: AP)

 

"איננו רואים במעורבות הסינית באפריקה משחק סכום אפס. אך מדיניות סיוע החוץ שלה והשקעותיה באפריקה לא תמיד עולות בקנה אחד עם הנורמות הבינלאומיות של שקיפות וממשל תקין. אנו מתחילים לראות בעיות רבות בסין שיילכו ויתעצמו ב-10 השנים הבאות. יש הרבה יותר מה ללמוד מארה"ב ומיתר הדמוקרטיות", אמרה קלינטון וציינה כדוגמה את השליטה המלאה של בייג'ינג על האינטרנט בתחומה.

 

נכון לשנת 2009 עדיין נחשבה באופן רשמי ארה"ב לתורמת הגדולה ביותר לאפריקה, עם סיוע שנתי הנאמד ב-7.6 מיליארד דולר. עם זאת, נראה כי ההשקעה הסינית ביבשת השחורה אינה פחותה ואולי אף גדולה יותר. זאת, למרות שבייג'ינג איננה מפרסמת נתונים מדויקים על היקף הסיוע שלה.

 

על-פי הערכות שונות בשנת 2009 הסתכמו קשרי המסחר של סין עם אפריקה בכ-10 מיליארד דולר. ברוב המקרים רוכשת סין נפט וחומרי גלם על-מנת לעודד את המשך הצמיחה שלה. בחודש ינואר לדוגמא סגרה סין עסקת ענק בהיקף של 5 מיליארד דולר להשקעות בזמביה, וזאת אחרי שעסקות קודמות בין המדינות הניבו 15 אלף מקומות עבודה חדשים במדינה האפריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. לא משחק סכום אפס מול סין
צילום: רויטרס
מומלצים