שתף קטע נבחר

לראשונה בעכו: מבנה ציבור מהתקופה הביזנטית

מבנה ציבור בן 1,500 שנה מן התקופה הביזנטית נחשף לראשונה בעכו בחפירה של רשות העתיקות. החוקרים מאמינים כי הוא עשוי לשפוך אור על מקורות נוצריים קדומים הטוענים כי במקום הייתה עיר ביזנטית פורחת

תעודות נוצריות מלמדות כי באזור עכו של היום שכנה בעבר עיר ביזנטית, אולם עד לשנים האחרונות לא נמצאה במקום כמעט כל עדות ארכיאולוגית לקיומה של עיר זו. כך למשל, עדות של צליין אנונימי מהעיר האיטלקית פיאצ'נזה (Piacenza) מדווחת על עושרה של עכו בשנת 570 לספירה ועל המנזרים היפים שבשטחה, אולם בשטח לא נמצא כל סימוכין לכך.

 

כעת, תגלית חדשה של רשות העתיקות מספקת עדות ראשונה מסוגה לקיומו של מבנה ציבור ביזנטי בעכו: בחפירת הצלה ארכיאולוגית שנערכה כ-100 מטרים ממערב לתל עכו התגלה מבנה בן כ-1,500 שנה, שיתכן ששימש ככנסייה.

 

נורית פייג, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות, מספרת כי המבנה הוא תגלית המשך לסנונית הראשונה שגילתה לפני שנתיים, אז נמצא מחוץ לחומות קטע מרובע מגורים ביזנטי. "אז גילינו כי קיים קשר בין התעודות הנוצריות למציאות שבשטח, וכעת בחפירה הנוכחית הצלחנו לחשוף מבנה רחב מימדים עם קירות עבים".

 

הבניין כולל כמה חלקים ולמרות שבנתיים החוקרים גילו רק כמה נדבכים ממנו, הם מעריכים כי שטחו המשוער הוא 35 מטרים על 15. חרסים שיובאו מקפריסין ומטבעות מן המאות ה-4 וה-6 מסייעים להם לקבוע כי זהו אכן מבנה מן התקופה הביזנטית.

 

נורית פייג מוסיפה כי מה שמעיד על היותו של הבניין מבנה ציבור הוא "כמות גדולה מאוד של רעפים וגם חלקי שיש צבעוניים וחלקים מעוטרים שאינם מאפיינים בנייה פרטית אלא ציבורית. כמו כן, שרדו יפה צינורות חרס שכנראה ניקזו מים מן המבנה הגדול החוצה".

 

עוד התגלו שרידים של רצפה לבנה ושל רצפת פסיפס צבעונית עם דגם גיאומטרי. "מה שהרס את הרצפה הוא מבנה מאוחר יותר מן התקופה העבאסית שהוקם על המבנה הקודם", אומרת פייג. החוקרים מציעים כי ההרס שנעשה במקום על ידי המתיישבים הבאים בתור הוא הסיבה למיעוט השרידים הביזנטים שנמצאו עד כה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תצלום אוויר של המבנה
צילום: חברת Skyview, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים