שתף קטע נבחר

שוודיה: אם תתרום רחם לבתה שתנסה להרות

לראשונה בהיסטוריה ינסו רופאים להשתיל רחם בגופה של שרה בת ה-25, שנולדה ללא אברי רביה. את הרחם תתרום אמה בת ה-56 ואם ההשתלה תצליח, תוכל בתה להביא ילדים לעולם

מהפיכה בטיפולי הפוריות: רופאים בשוודיה ינסו להשתיל רחם בגופה של שרה אוטוסון, צעירה בת 25 אשר נולדה ללא איברי רבייה. את הרחם תתרום אמה, אווה אוטוסון תושבת נוטינגהם בת 56. אם תצליח ההשתלה, תוכל הצעירה להרות ולהביא צאצאים לעולם.

 

 

שרה אוטוסון היא בריטית המתגוררת בשוודיה. אמה הסכימה ליטול חלק בהליך החלוצי. אם ההשתלה תסתיים בהצלחה, תהיה אוטוסון האישה הראשונה בהיסטוריה שתביא ילדים לעולם מהרחם של אמה.

 

 

אוטוסון סובלת מתסמונת הקרויה מאייר רוקיטנסקי קוסטר האוזר. החולות בתסמונת זו נולדות ללא רחם, חלקן נולדות גם ללא נרתיק אך השחלות נותרות תקינות. התסמונת פוגעת באחת מכל 5,000 נשים. אוטוסון הבחינה במצבה כשלא קיבלה וסת בגיל ההתבגרות.

 

בריאיון ליומון הבריטי "הדיילי טלגרף" אמרה האם: "אני מורה לביולוגיה והרחם הוא רק עוד איבר כמו כל איבר. כבר הבאתי לעולם שני ילדים, כך שהרחם שירת אותי נאמנה".

 

כאמור, אם תעבור ההשתלה בהצלחה, ביציות של הבת יופרו עם הזרעונים מבן זוגה, והעוברים יושרשו לתוך הרחם המושתל.

 

ראש הצוות הרפואי, ד"ר מאטס ברנסטרום, אמר לדיילי טלגרף כי השתלת הרחם היא ניתוח מורכב, הרבה יותר מהשתלת כליה. "הקושי הוא להימנע מדימומים ולוודא שכלי הדם ארוכים מספיק כדי להתחבר לרחם", אמר ד"ר ברנסטרום, "גם העבודה בתוך האגן קשה ודומה לעבודה בתוך צינור".

 

בשנת 2000 תושבת ערב הסעודית בת 26 עברה השתלת רחם שנתרם מאישה בת 46. לרוע מזלה לאחר 99 ימים נאלצו הרופאים להסיר את הרחם המושתל עקב סיבוכים רפואיים שמהם סבלה.

 

בשנת 2006 דיווח ד"ר מטס ברנסטורם יחד עם עמיתיו מאוניברסיטת שלגרנסקה שבגוטנבורג כי הצליחו להשתיל רחם בעכברים, שהרו בהצלחה לאחר ההשתלה.

 

בהמשך ביצעו החוקרים מספר ניתוחי השתלה גם בכבשים: הרחם הוסר מכבשה אחת והושתל בתוך שעות ספורות בכבשה אחרת. לאחר כשלושה חודשים הרחם התחיל לתפקד באופן רגיל.  

 

החוקרים צפו אז ואכן דייקו, כי בתוך חמש שנים תתבצע הפרייה גם בנשים עקרות: לאחר השתלת הרחם, תבוצע הפריית מבחנה מביצית המטופלת ובן זוגה. לאחר ההפריה יוחזר העובר לרחם.

 

לאחר שהאישה תחליט כי אין ברצונה להרות שוב, יוסר הרחם, כדי שהמטופלת לא תזדקק לתרופות נוגדות דחיית איברים למשך כל חייה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תתרום רחם לבתה. אווה אוטוסון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים