שתף קטע נבחר

קופים יחד

איך הגיבה משפחת האורנג-אוטן הוותיקה בספארי בר"ג כשהגיעו צמד גיבונים שחורים וחוצפנים? יאן הצרפתי ובת הזוג הבריטית שלו, ג'מבי, עברו לגור יחד עם הענקים הכתומים. זה נגמר במרדפים ובמשחקים משותפים מלאי קפיצות

יאן, זכר גיבון סיאמנג בן שש הגיע מצרפת. בת הזוג שלו ג'מבי, בת הארבע, עזבה את בריטניה במסגרת תוכנית שידוכים לצמד גיבוני סיאמנג שחורים ונדירים, מין המצוי בסכנת הכחדה בטבע. הם הגיעו לפני כחודשיים אל הספארי ברמת-גן והחלו את חייהם הזוגיים בביתם החדש.

 

במשך כחודש הם שהו בהסגר בריאותי באזורי הלינה של הקופים, כדי לאפשר להם להתאקלם בהדרגה לחיים לסביבה הלא מוכרת וזו לזה. לאחר כשבועיים וחצי, יצא הצמד לשוטט לבד בחצר הפתוחה במתחם האורנג-אוטן, במשך כשעתיים-שלוש ביום. לפני כשבועיים, החלו בספארי להכיר להם את להקת האורנג-אוטן הוותיקה באופן הדרגתי וכעת הם שוהים ביחד באותו מרחב. 

 

 

המעבר של הדיירים החדשים הפתיע את קופי האדם הוותיקים במתחם האורנג-אוטן. הזכר הגדול והוותיק בחבורה, מושון, בן 43, כבר כמעט בגיל הפנסיה ועם עבר לא קל של שבץ מוחי, אבל עדיין בעל כושר הזדווגות - התעורר לחיים עם בואם של הדיירים החדשים. 

 

המשפחה הגדולה בספארי, המונה את רוחל'ה בת ה-42, בנה רחמים, גור בן  11 חודשים, ונקבה צעירה בשם טוסי, קיבלו ברגשות מעורבים את הגיבונים האתלטים.

 

לא נחים לרגע: מרדפים, קפיצות ומשחקים

ההבדל בין הקופים בולט לעין לא רק בזכות הפרווה הג'ינג'ית של האורנג-אוטן לגיבונים השחורים. קופי האורנג-אוטן, למרות היותם גדולים וכבדים יותר מבחינה פיזית, משתדלים להפגין אתלטיות וקפיצות בין החבלים והמתקנים השונים הפזורים בחצר, אך קשה להם לעמוד ביכולות הניתור המרשימות של צמד גיבוני הסיאמנג.

 

בגני חיות ברחבי העולם נוהגים לשדך בין שני המינים בתצוגות משותפות, למרות האתגרים שהם מציבים למטפלים. בימים הראשונים מושון השתדל להראות מי בעל הבית והמרדפים, ההצקות והמשחקים היו בהילוך גבוה. במחקרים שנערכו בגני חיות בארה"ב התברר כי עם התפוגגות החשדנות ההדדית, מצליחים הסיאמנגים והאורנג-אוטן לחיות בדו-קיום מיוחד במינו.

 

צילום: טיבור יגר, ספארי ר

 

 

בעוד שהאורנגים נוטים לשהות בעיקר על הקרקע, גיבוני הסיאמנג, המבלים את זמנם בתנועה מתמדת ומעדיפים להסתכל על העולם מגובה רב. מומחים טוענים כי השהות המעורבת, אף מעשירה את איכות חייהם של הקופים בשבי, כל עוד המטפלים עוקבים אחרי המגורים המשותפים ומקפידים להעניק לחיות אתגרים והעשרה בדמות מזון מוחבא וכלי משחק שונים.

 

בטבע מצבם של האורנג-אוטן נמצא בכי רע. הדרישה ההולכת וגדלה לשמן דקלים - אחד המוצרים הבסיסיים בתעשיית המזון והקוסמטיקה - מסכנת את קופי האורנג-אוטן באינדונזיה, שם חיים שני תתי-מין של אורנג-אוטן.

האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן מתת מין בורניאו מצויה כיום באי בורניאו שבאינדונזיה. אך הסכנה הגדולה ביותר מרחפת מעל קופי האורנג-אוטן הסומטריים, שמספרם צנח לכ-7,500 בלבד. הם נחשבים לתושבים נדירים במיוחד, ומומחים משערים כי תוך שלוש שנים תהיה סכנה ממשית לקיומם. גם בגני חיות ברחבי העולם מספרם מתמעט וכיום ישנם רק מאות בלבד.  

 

בטבע חיים גיבוני הסיאמנג עד כ-30 שנה ומצויים ביערות אינדונזיה, מלזיה ודרום תאילנד. והם בעלי קריאות חזקות ביותר והזוגיות בין הזכר לנקבה נמשכת שנים רבות. בדומה לאורנג-אוטן, גם הקופים הללו סובלים מירידה באוכלוסייתם בטבע, בעיקר עקב כריתת עצים וציד. במסגרת תוכנית רבייה עולמית, מקווים בספארי כי בשנים הקרובות הם יתרבו ויביאו גורים חדשים לעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיבון הסיאמנג (ימין) מול האורנג-אוטן (שמאל)
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
זוגיות ארוכת שנים. יאן וג'מבי בספארי בר"ג
צילום: עופר מטלון, ספארי ר"ג
מומלצים