שתף קטע נבחר

פתרון לקרינה: "2 ס"מ ספוג על הנייד"

בדיון בנושא ההודעה הדרמטית של ארגון הבריאות העולמי על הקרינה הנפלטת מהטלפונים הניידים, המליצו חברי הכנסת על אמצעי זהירות מונעת, בעיקר בקרב בני נוער החשופים לקרינה

האם ייאסר על תלמידי ישראל להכניס טלפונים ניידים לשטח בתי הספר? הצעה זו וכן המלצות ונתונים נוספים נבחנו היום (ג') בכנסת, במסגרת דיון סביב הודעת ארגון הבריאות העולמי על סכנות הקרינה שטומן השימוש במכשירים. בסופו של דבר, התברר כי דווקא מדבקת ספוג קטנה על הטלפונים הפופולריים עשויה, על פי המומחים, לנטרל את הקרינה כליל.

 

מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה כי בעולם יש כיום 5.3 מיליארד מנויים לטלפונים ניידים, גידול של 700%

בעשור. בישראל קיימים, נכון לשנת 2008, כ-9.1 מיליון מנויים סלולריים. על פי נתוני הכנסת, כבר בשנת 2007 החזיקו 50 אחוז מהילדים ובני הנוער בישראל בגילאים 12-15 במכשיר טלפון נייד.

 

"אנחנו מקפידים להתעדכן מדי יום עם ארגון הבריאות העולמי לגבי ממצאיו ועמדותיו בנושאי הקרינה הבלתי מייננת", אמר ד"ר סטיליאן גלברג, ראש אגף רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה. "האמצעי הכי יעיל בהפחתת הקרינה הוא מדבקות ספוג המרחיקות את המכשיר שני סנטימטר מהאוזן. אם מרחיקים כך את המכשיר, החשיפה לקרינה יורדת לכלום", הצהיר גלברג.

 

לפני כשלושה שבועות, הצהיר ארגון הבריאות העולמי כי בדיקה שערכו מומחים מטעמו מצאה כי הטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לסרטן בבני אדם. על פי ההודעה הדרמטית, בדקו המומחים את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר. צוות המומחים סיווג את הטלפונים בקטגוריה 2B, שפירושה סכנת גידולים סרטניים. חומרים אחרים שסווגו בקבוצה זו כוללים את מדביר החרקים DDT ובנזין.


נשיא ארה"ב מפיל את הסלולרי הפרטי (צילום: אי-פי)

 

בעקבות ההודעה, קיימה היום ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דיון דחוף, בו בדקה את הצורך בתדרוך הציבור לגבי אופי השימוש במכשירים. "כשם שנהיגה ברכב היא מסוכנת, אך לא עולה על דעתנו לאסור אותה, אלא לנקוט באמצעי בטיחות כמו חגירת חגורה, כך גם לגבי טלפונים ניידים. יש לנקוט בזהירות מונעת", אמרה ח"כ רחל אדטו (קדימה).

 

היא אף קראה לשקול את היתר הכנסת הטלפונים למוסדות חינוך, אך נציגת משרד הבריאות, פרופסור סיגל סדצקי, טענה כי "זו גזירה שהציבור יתקשה לעמוד בה. יש לעבוד על מסרים חיוביים עם התלמידים, כגון: איך להשתמש נכון במכשיר".

 

"כל המחקרים - במימון חוץ"

בהמשך הדיון, אמרו נציגי משרד הבריאות כי לא ניתן לקבוע בוודאות את הקשר בין מחלת הסרטן ובין הקרינה הנפלטת מן הטלפונים הניידים, אולם הם ציינו גם כי לא ניתן לקבוע את ההיפך. סדצקי התרעמה על היעדר מימון

למחקר בנושא. "זה אבסורד מוחלט שהמדינה לא מקצה משאבים ותקציב לקיום מחקרים בנושא סכנות הקרינה מהטלפונים הניידים. כל המחקרים שביצעתי עד כה היו במימון חוץ".

 

במהלך הדיון, הודיעה ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה) כי תניח על שולחן הכנסת הצעת חוק, לפיה יינקטו צעדים שיידעו את הצרכנים בדבר הסכנות הטמונות בשימוש מוגבר בטלפון נייד, כמו גם אזהרות בולטות ומידע על מידת הקרינה הנפלטת מהמכשיר בכל רגע נתון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. "לאסור על תלמידים להכניס טלפון"
צילום אילוסטרציה: קובי קואנקס
צילום: צביקה טישלר
אילוסטרציה. "יש לנקוט בזהירות מונעת"
צילום: צביקה טישלר
מומלצים