שתף קטע נבחר

מחצית מהמקלטים לנשים מוכות בסכנת סגירה

העמותות המפעילות את המקלטים לנשים מוכות יקיימו היום כינוס חירום, לאחר ש-7 מתוך 13 המקלטים נפסלו במכרז. מייסדת המקלט הראשון בישראל: "זה כמו לסגור מחצית מחדרי הטיפול נמרץ". משרד הרווחה: אף אחת לא תיפגע

7 מתוך 13 המקלטים לנשים מוכות ברחבי הארץ עומדים בפני סכנת סגירה. משרד הרווחה הודיע אתמול (יום ד') כי הארגונים המפעילים אותם לא עמדו בתנאי המכרז שהוציא לניהול המקלטים. כך נודע ל-ynet. המקלטים עלולים להיסגר כבר בשבועות הקרובים, אך ל-90 הנשים שמתאכסנות בהם עם ילדיהן - טרם נמצא פתרון. היום יקיימו העמותות המפעילות את המקלטים כינוס חירום במשרדי ויצ"ו בתל-אביב. במשרד הרווחה הבטיחו שלא יפנו אף אשה לרחוב בלי שיימצא פתרון.

 

כלל המקלטים מספקים היום מענה ל-160 נשים, שחלקן נמלטו מאלימות קשה. לפני כשלושה חודשים ניגשו כלל הארגונים האמונים על הפעלתם למרכז של משרד הרווחה, הבוחן את התנאים במבנה, את האיתנות הפיננסית של המקלטים ואת מקצועיות הצוות המקצועי. עם זאת, היום הודיע המשרד בפקס למספר ארגונים, בהם "ויצו", "אשה לאשה", "ל"א-לחימה באלימות נגד נשים", "נשים נגד אלימות כפר יאסיף" ו-"נשים למען נשים", כי אינם עומדים בתנאי הסף המתייחסים לתנאים הפיזיים ותנאי בעלות.

 

הדרישה לנעול את שערי המקלטים עם תום המרכז הנוכחי, בעוד מספר שבועות, התקבלה בהלם מצד הארגונים. "זו חרפה לחברה הישראלית שלא הייתה כדוגמתה, אסור לשתוק מול העוול הזה", אמרה ל-ynet מנכ"ל "עמותת ל"א", רות רזניק, שייסדה את המקלט הראשון בישראל לנשים מוכות. העמותה של רזניק מפעילה שלושה מקלטים, ושניים מתוכם נפסלו. "זה כמו לסגור מחצית מחדרי הטיפול נמרץ". 

 

לדברי רזניק, "משמעות הדבר היא שמדינת ישראל שולחת את הנשים שמאוימות ברצח ובאלימות קשה, לרחובות. אנחנו נצא למלחמה, זו הצלחת נפשות ופיקוח נפש. זו הפרטה שערורייתית וקפיטליזם חזירי ואווילי".

 

הארגונים הופתעו מהנימוקים שהציג משרד הרווחה. "את ההודעה על כך קיבלנו בפקס ללא אינדיקציות מוקדמות, ובמשרד הרווחה סירבו עד עתה לספק לנו הסברים למהלך ההזוי הזה", העידה רונית ארנפרוינד כהן, יו"ר ארגון העל של העמותות המנהלות את מקלטי הנשים. "שני המקלטים של 'ויצו', לדוגמה, לא זכו במכרז בגלל סיבה אזוטרית ולא ברורה - השמטת טפסי הבעלות על המבנה. זאת, למרות שמשרד הרווחה יודע ש'ויצו' היא הבעלים החוקיים".

 

משרד הרווחה: לשפר את השירות 

עתה טוענים בארגוני הנשים כי מאחורי ההודעה התמוהה עומדת כוונת משרד הרווחה "להפריט את ההפרטה" - כלומר, להעביר את ניהול המקלטים מארגוני הנשים הוותיקים שייסדו אותם לפני למעלה מ-30 שנה, לגופים עסקיים, ובכך לחסוך כסף בתחום "שאיננו נמדד בפרמטרים כלכליים". נציגי העמותות השונות העידו כי הסיוע שהן מקבלות ממשרד הרווחה לצורך הפעלת המתקנים הולך ופוחת בשנים האחרונות, ובשל כך הן נאלצות להסתמך יותר ויותר על תרומות ואף לדחות בקשות של נשים למקום מחסה.

 

יתרה מכך, כך ציינו, בתקופה האחרונה דרש המשרד שהמקלטים יורחבו או יעברו למבנים אחרים, אף שלא העביר לשם כך כספים נוספים. "קרה היום דבר קיצוני וחמור, זו רעידת אדמה", מחתה ארנפרוינד כהן. "איך יכול להיות שסוגרים שבע מקלטים לנשים מוכות, דווקא בשנה בה האלימות לנשים נמצאת בעלייה".

 

מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ, דחה את הטענות לגבי "הפרטת ההפרטה", וציין שמשרד הרווחה חייב לשפר השירותים ללקוחות שלו. "יש ארגונים נהדרים ותיקים ומוערכים מאוד, שמפעילים את המקלטים, אבל לאף אחד אין חזקה לנצח. המשרד מחויב על-פי חוק לפרסם מכרזים, ולשפר את השירותים, אחרת נגיע למצב של עולם שלישי.

 

"המקלטים צריכים לספק תנאים נאותים. במשך חמש שנים אנחנו מנהלים איתם דיאלוג בנושא הזה, ואכן פורסם מכרז בשנה האחרונה". הוא הוסיף כי "לא תהיה אשה שלא נמצא לה מקום. יש זכייה של גורמים חדשים. אנחנו נחפש דרך לתת הארכה לארגונים שלא זכו כדי שיוכלו לשפר את התנאים". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים