שתף קטע נבחר

שמחון לחברות החלב: "הורידו מיד את המחירים"

בכינוס חירום של הלובי החקלאי, השר ביקש מהחברות והרשתות להחליט על הורדת מחירי מוצרי החלב. החקלאים: "התחושה היא שעשו חגיגת מחירים גדולה, שלא היינו שותפים לה, אבל קיבלנו לפירעון את החשבונית בדואר רשום"

שר התמ"ת שלום שמחון קרא היום בכנסת למחלבות ורשתות השיווק לנקוט מייד בצעדים להורדת מתח הרווחים שלהם על מוצרי החלב, עוד לפני הגשת המסקנות של ועדת הבדיקה של מחירי שוק המזון שהוקמה היום, ובעיקר של וועדת המשנה לבחינת שוק החלב. "חברות החלב צריכות לעשות את הצעד הראשון", אמר.

 

"אני מקווה לשיתוף פעולה וקבלת החלטות שירגיעו את השוק מכל הגורמים, אך מצפה שהמחלבות ורשתות השיווק יהיו הראשונות לקבל את ההחלטות". השר אמר זאת בכינוס חירום של הלובי החקלאי בכנסת לאחר שחתם עם שר האוצר על צו להקמת הוועדה. 

 

 

בכנס סוכם שהחקלאים ישתפו פעולה עם כל מאמץ להגיע לנסוחה מוסכמת של מחיר החלב שיהיה רציונלי ובלי שייפגע ביצרנים. יו"ר הלובי, ח"כ שי חרמש (קדימה), אמר בסיכום: "תחושת הבטן שלנו היא שעשו חגיגת מחירים גדולה, שלא היינו שותפים לה, אבל קיבלנו לפירעון את החשבונית בדואר רשום".

 

חרמש אמר שהמאבק שהחקלאים אינו אלים כמו בחו"ל, לאחר שהוכח שרוב הציבור לא רואה בחקלאים את האחראים למשבר. עוד אמר כי כל הכרעה צריכה לקחת בחשבון שמשק החלב בארץ אינו מסובסד אלא מבוקר ופועל תחת מכסות ייצוא קבוצות כשמחיר החלב נקבע בוועדת מחירים.

 

הוא ציין כי רשתות השיווק הן שכמעט הכפילו את המחירים מ-11% ל-19% רווח על גביע קוטג', והדגיש כי "המשחק נמצא במגרש שלהן, כשמתח הרווחים שלהן הוא רבע ממחיר הקוטג'".

 

השר שמחון תמך בדברים שאמר יו"ר לוועדה לביקורת המדינה יואל חסון (קדימה) לפיהם החקלאים הם החוליה החלשה בסיפור הזה של עליית המחירים. החקלאים הדגישו כי הם מתנגדים לכל צורה של ייבוא נוסף על הייבוא הנוכחי של גבינות קשות שמהווה 22% ממוצרי החלב הנמכרים בארץ. הלובי קרא לממשלה לבחון מחדש את מדיניות המחירים שלה, כשבפועל היא מקבלת במע"מ שקל אחד על כל גביע קוטג', בסך הכל 130 מיליון שקל בשנה.

 

השר שמחון אמר כי: "אלה דברים לא מובנים מאחר וקויים על כך דיון בוועדה לביקורת המדינה לפני 8 חודשים, ומאז היה מספיק זמן לטפל בבעיה של האמרת המחירים". השר הודיע כי הוא רוצה לבטל את הפטור שניתן לקמעונעים מפיקוח לפי החוק להגבלים עסקיים, לאחר שכמעט כל חקלאי שהוא גם סיטונאי קשור היום גם לרשת שיווק זו או אחרת.

  

השר אמר "הצורך שלנו הוא להחזיר את ענף החלב לשפיות לא רק לטפל במחירי הקוטג או הגבינה הצהובה שעל המדף. פיקוח ויבוא אינם מלים גסות, גם בעניין הייבוא ישראל מתנהלת לפי הסכמים בינלאומיים. מצד שני, לא נכון שהבעיה היא רק אצל החקלאים או רק במחלבות או רק ברשתות השיווק או רק במדיניות הממשלה, שהמתנהלת במגמה להוציא את השוק כולו מפיקוח.

 

"אחרי הסרת הפיקוח, היקף המכירות גדל"

"צריך לזכור מה קרה בשוק משנת 2007, כשהוסר הפיקוח על הקוטג'. היקף הצריכה עלה למימדים שלא היו קורים אילו המוצר היה נשאר בפיקוח. היה נכון לעשות זאת כדי לפתח את השוק, אבל גם בשוק מפותח יש לא מעט כשלים שצריך לפתור וגם זאת רק בראיית התמונה הכוללת של כל הגורמים. צריך להתמודד עם כל הכשלים, לא רק עם אחד או שניים. הממשלה אמנם לא תצא יבשה מהבדיקה הזאת, אבל לומר שזה משבר שנגרם באשמת הממשלה לא ישיג דבר".

  

השר ציין כי באותה העת בה הכנסת אישרה את חוק החלב החדש שהציעה הממשלה, נאמר לו במפורש שהכוונה להוציא את השוק מפיקוח.

 

הוא הדגיש כי "משרדי הממשלה מדברים בקול אחד, ולכן המחלבות והרשתות חייבות לנקוט בצעדים אמיתיים לשיפור המצב לפני קבלת ההחלטות בממשלה. גם החקלאים צריכים לשתף פעולה. זה נכון שהם מקבלים מחיר מטרה עבור החלב שכולו תלוי בממשלה, אבל צריך לבוא איתם בדברים לגבי מבנה המחיר, וזה יקרה מהר יותר מכפי שהם חושבים, ועל החקלאים להיות פתוחים לדבר על הכל".  

 

השר שמחון הוסיף: "אני מציע לכולם להבין שבסופו של יום, זו לא תהיה האחריות של גורם אחד. אין מקום לגלגל את האחריות לגורם לאחר ואל תגלגלו אותה לגורם אחר. צריך לטפל בקשיים בכל ההיבטים. אני מציע גם לא להפוך את המשבר לזירת קרב בין החקלאים לממשלה. החקלאים הם חלק מהענף, ואין אפשרות להתעלם מהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מבקש שיתוף פעולה. שלום שמחון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים