שתף קטע נבחר

זוכרים הנופלים בצפון: "המציאות עדיין מורכבת"

האלוף היוצא של פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, אמר בטקס לחללי מלחמת לבנון השנייה שצה"ל לא פעל אז במלוא המקצועיות, אך על אומץ לבם של הלוחמים אין עוררין. "השקט הושג באמצעות הפעלת הכוח הצבאי, גם אם לא תמיד היה יעיל מספיק"

חמש אחרי המלחמה: בהר אדיר שבגליל העליון התקיים הערב (יום ג') טקס במלאות חמש שנים לפרוץ מלחמת לבנון השנייה, ולזכר 121 חיילי צה"ל שנפלו בה. אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, הזכיר את מחדלי המלחמה ההיא, אך הדגיש כי "על דבר אחד אין ויכוח - ההוקרה וההערכה על אומץ לבם ועוז רוחם של ההולכים בראש, אשר אינם עוד איתנו".

 

בטקס בהר אדיר השתתפו גם משפחות שכולות שאיבדו את בניהן במלחמת לבנון השנייה, בהן זו של אלדד רגב, שהאירוע שבו נהרג ונחטף ללבנון יחד עם אהוד גולדווסר על-ידי חיזבאללה הצית את אותה מלחמה. "חמש שנים אחרי המלחמה, נמשכת המציאות המורכבת לאורך גבול הצפון", אמר אלוף אייזנקוט, "לפני פחות משנה קיבלנו תזכורת, עת נפתחה אש לעבר כוח במשגב עם, וכתוצאה מכך נפל ההרוג הראשון מאז מלחמת לבנון השנייה, סגן אלוף במילואים דב הררי ז"ל".

 

אלוף פיקוד הצפון אמר כי אין בכוחן של מילים להקהות כאב או לנחם, אך ציין כי הילדים שגדלים כיום בצפון חיים במציאות ביטחונית שקטה ומקיימים חיים נורמליים: "מציאות זו הושגה באמצעות הפעלת הכוח הצבאי, גם אם לא תמיד הוא הופעל באופן מספיק מקצועי ויעיל. על דבר אחד אין ויכוח - ההוקרה וההערכה על אומץ לבם ועוז רוחם של ההולכים בראש, אשר אינם עוד איתנו".


אלוף אייזנקוט בטקס הערב. אירוע אחרון בתפקיד (צילום: אביהו שפירא)

 

בשם המשפחות השכולות דיבר יואב צור, שבנו איתמר נפל במלחמת לבנון השנייה. גם במרחק השנים, מתח ביקורת על מנהיגי המלחמה - ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט, הרמטכ"ל דן חלוץ ושר הביטחון עמיר פרץ: "אנו ההורים השכולים, דור לוחמי יום כיפור, בוני הצבא והכוח של אחרי המלחמה ההיא, נפקחו עינינו. עם סיום המלחמה הצודקת והבנתנו את אופן ניהולה, היה ברור לנו כאור היום שיש מי שצריך ללכת. הראשון - האיש היהיר והזחוח שלא זוכר כלום, השני - סוחר המניות ביום הפקודה, והשלישי - ההוא שבמשקפתו מכוסת העדשות רואה את מתפקדי השקר".

 

אתר הנצחה לנופלים

צור אמר עוד: "הם הלכו, ולא יהיה מקצה תיקונים נוסף, וחסל סדר ספינים. מפקדו החדש של הצבא הביא איתו משב רוח רעננה, רצינות ועבודה קשה, והעלה את צבאנו משפת התהום לדרך סלולה. הציבור הישראלי מתעורר, מנהיגיו הם הדור של מלחמת לבנון, החל מחיילי הסדיר הגודשים את האוניברסיטאות וכלה בחיילי המילואים של אותה מלחמה. הם עמוד השדרה של החברה הישראלית. על מקבלי ההחלטות להיות מנהיגים ראויים, מודל להערכה ודוגמה אישית".


אתר ההנצחה יצפה אל היישובים שבהם נפלו החיילים (צילום: אביהו שפירא)

 

האב השכול הוסיף: "הציבור הישראלי יודע שאין לו ארץ אחרת, והיום נכון להיאבק. מלחמתו המתוקשרת האחרונה של הציבור, מלחמת הקוטג', אינה מלחמה של שקל לגביע, הקוטג' הוא לא גביע, הוא סמל לבית, הצבא והמדינה. הציבור הישראלי הצעיר והמוביל רוצה להיות כאן. רוצה ביטחון ושואל שאלות".

 

במהלך הטקס התבשרו המשפחות השכולות כי בשנה הבאה תחל בנייתו של אתר הנצחה, שיכלול מרפסות הצופות על כפרי

לבנון שבהם נפלו בניהן, את שמות הנופלים ואת תיאורי הקרבות. הבנייה תיעשה בהובלתן של המשפחות ובסיוע רשות הטבע והגנים, המועצה האזורית מעלה יוסף וצה"ל. דוד איינהורן, אחד ההורים המובילים את המיזם, הביע תקווה כי כבר בשנה הבאה יראו הבאים לטקס את תחילת הבנייה מבלי שתפגע בערכי הטבע.

 

מחר יסיים גדי אייזנקוט את תפקידו כאלוף פיקוד הצפון, ויוחלף על-ידי ליאיר גולן. הטקס הערב היה האירוע האחרון שלו בתפקיד, והוא קיבל תעודת תודה והוקרה מהמשפחות השכולות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלוף אייזנקוט בטקס הערב
צילום: אביהו שפירא
צילום: איי פי
תקיפת צה"ל בכפר הלבנוני עיתא א-שעב
צילום: איי פי
מומלצים