שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AFP

לראשונה: נציגים אמריקנים נועדו עם שליחי קדאפי

המפגש החשאי התקיים בסוף השבוע בתוניסיה ובמהלכו העביר עוזר מזכירת המדינה, ג'פרי פלטמן, מסר ברור וחד-משמעי לשליט לוב: "אין משא ומתן. אתה חייב לעזוב את השלטון". דובר ממשלת לוב: מוכנים להכל אבל בלי תכתיבים מוושינגטון

גורמים אמריקניים נפגשו לראשונה בחשאי עם נציגים מטעמו של מועמר קדאפי, והביעו באוזניהם את תביעת נאט"ו משליט לוב לפנות את כסאו - כך הודיעה אמש (יום ב') מחלקת המדינה. לדבריה, המפגש נועד להעברת מסר חד-משמעתי לקדאפי ולא היה בו כל אלמנט של משא ומתן.

   

"המסר שהעברנו היה פשוט וחד-משמעי: קדאפי חייב לעזוב את השלטון כדי שתהליך פוליטי חדש, המשקף את שאיפות העם הלובי, יוכל להתחיל. לא נקבעו פגישות נוספות כי המסר הועבר", נמסר בהודעת מחלקת המדינה. בוושינגטון לא מסרו היכן ומתי התקיים המפגש, אולם גורמים בטריפולי ידעו לספר ל-BBC כי הוא התקיים בשבת בתוניסיה.


כוחות מורדים באזור העיירה ברגה (צילום: רויטרס) 

 

את האמריקנים ייצגו בשיחות עוזר מזכירת המדינה לענייני המזרח התיכון ג'פרי פלטמן, ושגרירת ארה"ב בלוב ג'יין קרץ. לא ברור מי ייצג את הלובים, אולם לטענת וושינגטון הפגישה התקיימה בעקבות לחץ מצדם. נציגיו של שליט לוב שבו והבהירו כי לקדאפי אין כל כוונה לעזוב את ארצו וכי המורדים הם "בוגדים".

   

"אנחנו תומכים בכל דיאלוג עם ארה"ב, בריטניה וצרפת, ובכל יוזמת שלום כל עוד ארה"ב לא תחליט על עתידה של לוב. אנו מוכנים לדון בהכל אבל שלא יציבו תנאים. שיתנו לעם הלובי להחליט על גורלו", אמר דובר ממשלת לוב, מוסא איברהים, לכתבים בטריפולי.

 

רוסיה נגד ההכרה במורדים

בעוד המתקפה האווירית של כוחות נאט"ו על מטרות השייכות לצבא לוב ועל מטות השליטה של קדאפי ונאמניו בטריפולי - נמשכת זה החודש הרביעי, רשמו אתמול המורדים הישג משמעותי כשהשתלטו שוב על עיירת הנפט ברגה. לפחות 40 בני אדם נהרגו בקרבות שהחלו בשבוע שעבר בעיירה הנמצאת כ-750 ק"מ ממזרח לטריפולי, ונחשבת "לגבול המזרחי" של קדאפי.

 

פרשנים סבורים כי נפילת ברגה מהווה פריצת דרך בקרבות הסטטיים למדי שמתנהלים בין המורדים לבין נאמניו של קדאפי. לדבריהם, כוחות נאט"ו סייעו להשתלטות המחודשת על העיירה באמצעות תקיפת משגרי רקטות ומשוריינים השייכים לכוחות קדאפי. זירה אחרת שבה מתנהלים קרבות נמצאת סמוך יותר לגבול התוניסאי.

 

בתוך כך, הודיעה רוסיה כי היא מתנגדת להכרתה של ארה"ב במוסדות שהקימו המורדים בבנגזי כממשלה לגיטימית. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי מדובר במהלך השקול ללקיחת צד במלחמת אזרחים. בסוף השבוע הצהירה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, כי ההכרה במורדים היא צעד דיפלומטי חשוב שנועד בין היתר כדי להפשיר מיליארדי דולרים התקועים בקרנות לוביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלטמן. מסר חד-משמעי
צילום: AP
לוב. השליחים לחצו
צילום: EPA
קרבות ארטילריה באזור ברגה
צילום: רויטרס
מומלצים