שתף קטע נבחר

נעצר פושע המלחמה האחרון המבוקש בהאג

סרביה הסירה מכשול גדול בדרך לצירופה לאיחוד האירופי לאחר שהצליחה לשים יד על גוראן האדז'יץ', שמבוקש בגין ביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בקרואטיה בשנות ה-90

הוסר מכשול גדול בדרך לצירופה של סרביה לאיחוד האירופי: סרביה עצרה את פושע המלחמה האחרון המבוקש על ידי בית הדין הפלילי ליוגוסלביה בהאג. כך דיווחה היום (יום ד') תחנת הטלוויזיה הסרבית B92. מיד לאחר הדיווח אישרו הרשויות בסרביה את דבר המעצר.  

 

הנשיא הסרבי, בוריס טאדיץ', סיפר כי גוראן האדז'יץ', נלכד בהרי פרושקה-גורה בצפון המדינה. "עם המעצר, סרביה השלימה את חובותיה המשפטיות והמוסריות", אמר טאדיץ' שבעצם המעצר עמד בדרישות האיחוד האירופי לאתר ולעצור את כל פושעי המלחמה הנמלטים.


שלושת פושעי המלחמה נתפסו. קרדז'יץ' (משמאל), מלאדיץ' והאדז'יץ' (AP)

 

האדז'יץ', בן 52, היה מנהיג "הרפובליקה הסרבית של קראינה", מובלעת סרבית בקרואטיה שהוקמה לאחר עצמאותה של קרואטיה. הוא היה במנוסה זה 8 שנים ומבוקש בבית הדין בהאג בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בקרואטיה ב-1991-1995. המלחמה, בה נהרגו יותר מעשרת אלפים בני אדם, הסתיימה ב-1995 בהשתלטותם של כוחות קרואטיים על שטחים שהוחזקו בידי כוחות סרביים בראשותו של האדז'יץ'. 

 

"רצח והוצאה להורג"

בעת המלחמה בקרואטיה הונהגה סרביה על ידי הנשיא הלאומני סלובודן מילושביץ', שנתפש כגורם כגורם העיקרי למלחמות העקובות מדם באזור הבלקן. במרס 2006, טרם סיום משפטו בהאג בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, מת מילושביץ' בתאו בכלא בהאג בגיל 65. 

 

בכתב האישום נגד האדז'יץ' נכתב כי הוא היה מעורב ברצח והוצאה להורג של אוכלוסייה קרואטית ולא סרבית, בכליאת אזרחים במתקני מעצר, בעינויים, במכות קשות ובהרג של אזרחים חפים מפשע.

מנהיג הסרבים בקרואטיה גם נאשם שהיה אחראי על העברתם בכוח של עשרות אלפי בני אדם שאינם סרבים מהאזור שהיה תחת פיקודו. מטרתו הגדולה היתה ליצור "מדינה סרבית חדשה וגדולה" בתוך שטח קרואטיה.

 

בעבר הצליח האדז'יץ' להימלט ממעצר ודאי בצפון סרביה, ככל הנראה תודות למידע מוקדם שקיבל מגורמים בתוך רשויות הביטחון הסרביים. אך הפעם הוא לא הצליח להימלט ועל פי הרשויות בסרביה, הוא נלכד באזור הררי בצפון המדינה.

"היה מעורב בעינויים, רצח והוצאה להורג של קרואטים". האדז'יץ' (AP)

 

הרשויות הסרביות בעידן שלאחר המלחמה הואשמו במשך שנים שאינן עושות מספיק כדי ללכוד חשודים בפשעי מלחמה - האשמות שחסמו בפני סרביה את קבלתה לאיחוד האירופי. עם מעצרו של האדז'יץ', מקווים בסרביה לשפר את סיכוייהם ולהפוך למועדים להצטרפות לגוש האירופי מאוחר יותר השנה.

  

מעצר האדז'יץ' - תנאי לצירוף סרביה לאיחוד

"הפושעים מלאדיץ' והאדז'יץ' מחזיקים את כל המדינה בת ערובה וניצבים כמכשול בדרכה לאיחוד האירופי", אמר בשנה שעברה ברונו וקאריץ', סגן נשיא התובע הכללי הסרבי, הממונה על הטיפול בפשעי מלחמה.

לכידתם של השניים היתה כאמור תנאי לצירופה של סרביה לאיחוד האירופי.

 

מעצרו של האדז'יץ' בא לאחר שבחודש מאי עצרו כוחות הביטחון הסרביים את רטקו מלאדיץ', הגנרל הבוסני-סרבי שהואשם ב-1995 ברצח עם על חלקו בטבח אלפי מוסלמים בוסנים בסרברניצה בתחילת שנות התשעים.

 

עם התפרקות יוגוסלביה ופרוץ המלחמה שם ב-1992 התחיל להתמודד המשפט הבינלאומי עם פשעים שביצעו אינדיבידואלים בזמן מלחמה פנימית. לשם כך הקים האו"ם כבר בעיצומה של המלחמה את בית הדין הפלילי ליוגוסלביה (ICTY - International Criminal Tribunal for Yoguslavia). הטריבונל פועל עד היום בהאג שבהולנד, ובמסגרתו נדונים מנהיגי הסרבים בבוסניה, מלאדיץ' ורדובן קרדז'יץ'. עם מעצרו של האדז'יץ', בקרוב ייפתח גם משפטו בהאג.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנהיג את הסרבים בקרואטיה. האדז'יץ'
צילום: Christian Maréchal
ממתין בהאג לחברו האדז'יץ'. מלאדיץ'
צילום: AFP
נשיא סרביה טאדיץ'
צילום: AP
מומלצים