שתף קטע נבחר

אחרי הביצים, שגריר ארה"ב בסוריה בעוצר יציאות

בעקבות ביקורם במעוז האופוזיציה נגד אסד, הוזהרו רוברט פורד ועמיתו הצרפתי על ידי שר החוץ הסורי לא לצאת יותר מדמשק ללא אישור. שגריר קטאר עזב את סוריה על רקע הסכסוך סביב אל ג'זירה

לא ערב לביטחונם. שר החוץ של סוריה, וליד אל-מועלם, הזהיר היום (ד') את שגרירי ארצות הברית וצרפת בארצו לבל ייצאו מדמשק ללא רשות. מועלם איים כי אם אלו יפרו את ההוראה, סוריה תגביל את תנועתם של כל הנציגים הדיפלומטיים במדינה.

 

"אם הם יעברו על כך אנו ננקוט צעדים ובכלל זה איסור יציאה לטווח העולה על 25 ק"מ. אני מקווה שלא ניאלץ לעשות זאת", אמר אל-מועלם, שדבריו שודרו גם בטלוויזיה הסורית הרשמית.

אל-מועלם הוסיף וציין: "לא גירשנו את השגרירים ודבר זה מהווה סממן לכך שאנו מעוניינים ביחסים טובים יותר בעתיד".

 

אל-מועלם אישר כי שגריר קטאר, מדינה נוספת הנמצאת כעת בחיכוך עם דמשק על רקע ההתקוממות, עזב את הבירה הסורית. "עזיבתו של השגריר הקטארי נעשתה מבלי ליידע את משרד החוץ הסורי. למרות זאת אנו מייחלים לקשרים טובים עם קטאר ללא כל קשה למה שעושה רשת 'אל-ג'זירה' (הקטארית)", אמר אל-מועלם בנאום באוניברסיטת דמשק.

 

הצהרתו החריגה של שר החוץ הסורי מגיעה שבועות ספורים לאחר סיור של רוברט פורד ואריק שבלייה בעיר חמה,

הנחשבת למעוז ההתנגדות העיקרי לנשיא בשאר אסד. השניים, שביקרו בעיר בשעה שנערכה בה הפגנת המונים נגד המשטר, התקבלו באהדה, וחלק מהמפגינים אף השליכו לעבר שיירתם ורדים ונופפו בענפי זית.

 

ממשלת סוריה תקפה בחריפות את הביקור, טענה כי הוא התקיים ללא אישור והביעה מורת רוח על "התערבות בענייניה הפנימיים". במקביל, הפגינו אזרחים סורים נגד שגרירות ארצות הברית, במה שנראה כמחאה מאורגנת.

 

פורד לא הרפה, ותקף בדף הפייסבוק הרשמי של השגרירות כי "מפגינים זורקים ביצים ועגבניות על השגרירות שלנו. אם אכפת להם מחבריהם הסורים, הם היו מפסיקים לזרוק מזון ותורמים אותו לסורים שאין להם מספיק אוכל".

 

יממה לאחר מכן, התגברו הלהבות עוד יותר, שעה שנאמניו של אסד פרצו לתוך מתחם השגרירות האמריקנית בבירה הסורית, תקפו במקביל גם את ביתו של פורד וגרמו נזק למבנים.

 הפגנה דומה התקיימה מול בניין השגרירות הצרפתית, שם דווח על יריות באוויר של מאבטחי השגרירות.

 

השתלשלות האירועים החריפה גם את הטון בו מתנהל הדיאלוג בין המדינות. שרת החוץ של ארצות הברית, הילרי קלינטון, אמרה לאחר ההפגנות כי הנשיא אסד "אינו בלתי ניתן להחלפה, ואם מישהו חושב שארצות הברית רוצה בסתר שהוא יישאר ושאין לו תחליף, הוא טועה". זו היתה ההתבטאות החריפה ביותר של גורם אמריקני נגד הנשיא הסורי, מאז החלו המהומות בארצו לפני ארבעה חודשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה מול שגרירות ארה"ב בדמשק
צילום: EPA
מועלם. הגבלות תנועה
צילום: AFP PHOTO/SYRIAN TV
מפגין נגד רוברט פורד בדמשק
צילום: AP
מומלצים