שתף קטע נבחר

הורי הרוצח מנורבגיה: קראנו באינטרנט והזדעזענו

אביו של אנדרס ברינג ברייויק, המתגורר בצרפת, סיפר כי לא היה עמו בקשר ב-16 השנים האחרונות. ביום שישי נכנס לאינטרנט לקרוא חדשות, ונדהם למצוא שם את תמונת בנו ושמו: "עדיין לא התאוששתי". כמה חשודים נעצרו באוסלו, ושוחררו תוך זמן קצר

משטרת נורבגיה עצרה בצהריים (יום א') לזמן קצר כמה בני אדם במהלך פשיטה באוסלו, בחשד שהיו מעורבים בבמתקפת הטרור ביום שישי, שבה רצח אנדרס ברינג ברייויק לפחות 93 בני אדם. כך דיווחו כלי תקשורת במדינה. אחרי שעה קלה הם שוחררו, נמסר כי אין להם כל קשר לאסון הכבד ביותר שידעה נורבגיה מאז מלחמת העולם השנייה. מוקדם יותר הבוקר טענה המשטרה המקומית כי אין חשודים נוספים במעשה מלבד ברייויק.

 

הטרור היכה בנורבגיה - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

הפשיטה אירעה בשעה שבאוסלו נערך טקס הזיכרון המרכזי להרוגי הפיגועים. העיתון הנורבגי VG דיווח כי בזמן הפשיטה נקראו אנשים להתרחק מהאזור שבו פעלה המשטרה, אך הוא לא נחסם לחלוטין. פרקליט מטעם המשטרה אישר את הדיווח על הפשיטה עוד לפני שנודע כי נעצרו כמה אנשים, וסיפר שהמבצע נערך במזרח אוסלו. מדובר ככל הנראה באזור מגורים. מקורות סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי בפשיטה השתתפה יחידת "דלתא", היחידה המשטרתית ללוחמה בטרור.


הפשיטה המשטרתית באוסלו, היום בצהריים (צילום: EPA)

 

מפקד משטרת נורבגיה, סוונונג ספונהיים, התייחס הבוקר בתדרוך לעיתונאים לאמצעי הביטחון הקפדניים במדינה. "המשטרה אינה יכולה להרשות לעצמה נאיביות", אמר המפקד, "אנו צריכים להאמין שנוכל להשיב את הביטחון והאמון לציבור ואת החיים הנורמליים". הוא סיכם: "הפריסה המשטרתית המוגברת אין פירושה שאנו במצב מלחמה. צריך להיות סבלניים ולקבל את זה", סיכם.

 

הבוקר הודיעה משטרת נורבגיה כי ברייויק טען בחקירתו כי פעל לבד. "הוא הודה בגרימת הפיצוץ ובירי, אך אינו מקבל אחריות פלילית למעשים", אמר מפקד המשטרה. במתקפת הטרור, שכללה פיצוץ מטען חבלה בקריית הממשלה באוסלו וירי בעשרות נערים במחנה קיץ באי הסמוך אוטויה, נרצחו לפחות 93 בני אדם, רובם קטינים. שישה עדיין נעדרים. עוד 97 איש נפצעו באירועים האלה.

 

הקשר בין האב לבן נותק ב-1995

הבוקר פורסם מניפסט פוליטי שעל פי החשד כתב ברייויק, ובו פירט את תוכניתו הכלל אירופית ואת דרכי הפעולה להגשמתה. על פי המניפסט, שאף ברייויק לפעול לקידום מלחמת אזרחים כללית באירופה, שבסופה יוצאו להורג המרקסיסטים התרבותיים ויגורשו המוסלמים. במניפסט, בן כ-1,500 עמודים, התייחס גם לנשיא הרשות הפלסטינית לשעבר, יאסר ערפאת, ותקף את ארצו על כך שהעניקה לו פרס נובל לשלום.


מדליקים נרות לזכר הנספים בקתדרלה באוסלו (צילום: AP)

 

הוריו של ברייויק סיפרו היום כי הופתעו כמו העולם כולו למשמע הבשורות על הזוועות שחולל בנם. "קראתי עיתונים

באינטרנט, ופתאום ראיתי את השם שלו ואת התמונה שלו ברשת", סיפר אביו ליומון הנורבגי "ורנס גנג". האב, גימלאי שלא היה בקשר עם בנו מאז 1995, התראיין לעיתון הנורבגי ממקום מגוריו בצרפת, ואמר: "זה היה מזעזע לשמוע על כך. עדיין לא התאוששתי".

 

אמו של ברייויק, שנחקרה אתמול על-ידי המשטרה, סיפרה כי לא ידעה על המזימה שנרקמת במוחו. לפי דיווחים בעיתונות הנורבגית, היא אכן לא הצליחה לשפוך אור על מעשיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכונית התופת ליד בנייני הממשל באוסלו
צילום: AP
ברייויק. טוען שפעל לבד
צילום: gettyimages
מומלצים