שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

"מחאה? רק על הריסות". הציבור הערבי אדיש

מצוקת הדיור במגזר הערבי לא פחות חמורה מזו שבערים היהודיות. אז למה המחאה לא קמה? "ח"כים לא מזיזים אצבע, הציבור לא מתעורר"

בעוד שבערים היהודיות מחאת האוהלים הולכת וגוברת, בערים הערביות לא הוקם כמעט אף אוהל. גם במגזר הערבי סובלים ממצוקת דיור חמורה, בעיקר בשל הריסת בתים והמחירים הגבוהים, אך למעט "עיר אוהלים" בעכו, המחאה לא יוצאת לדרך.

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet

 

בשיחה עם ynet סיפר תושב אזור המשולש שלפני כחודשיים קיבל צו הריסה לביתו ובעקבות זאת פנה לכמה גופים פוליטיים וחברתיים במטרה להקים מאהלי מחאה. "לצערי הרב, לא התייחסו לבקשתי. הגופים האחראים במגזר הערבי מזלזלים בבעיית הדיור".


מחאת האוהלים בכנסת. "מאוכזב שאין פעילויות מחאה" (צילום: גיל יוחנן) 

 

הוא ציין: "אני מאוד רוצה לקיים הפגנה נגד הריסת הבתים וחוסר הדיור, אך כל פעם שאני מעלה את הנושא, אנשים צוחקים או מתנערים. זה לא מעניין אותם".

 

מוחמד אבו אל-היג'א מטמרה שבצפון מאוד כועס על אנשי מגזרו בגלל אדישותם הכללית לגל התייקרויות המחירים במדינה. "אני לא יודע מתי הציבור הערבי כבר יתעורר", אמר, "אני מאוד מאוכזב שאין אצלנו פעילויות מחאה. לא רק המגזר היהודי סובל מעליית המחירים, גם המגזר הערבי ואפילו באופן חמור יותר".

 

אבו אל-היג'א המשיך והאשים את מנהיגי המגזר הערבי, שלטענתו לא עושים דבר למען הציבור. "לצערי הרב, מנהיגים וח"כים ערבים לא מזיזים אצבע בנושא הזה. אני נלחם נגד בעיית הדיור במגזר הערבי, בייחוד עבור הזוגות הצעירים", אמר וקרא לכלל הצעירים הערבים בארץ להקים אוהלי מחאה ולהשתתף במאבק נגד מצוקת הדיור. "אני גם קורא לח"כים להשתתף ולסייע לנו. אני מזכיר להם שהמהפכה בעולם הערבי מונהגת על-ידי הדור הצעיר".

 

"חוק הוד"לים לא כולל את הערבים"

גם הערבים בלוד סובלים ממצוקת דיור ולא עושים דבר. "במגזר הערבי אין מודעות למה שקורה במדינת ישראל וכולם חושבים שזה לא משפיע עלינו", אמר בתסכול אבראהים אבו-סעלוק, "אנחנו, התושבים הערבים, הכי מושפלים ואין לנו שום זכויות. הבתים שלנו תחת צווי הריסה ואף אחד לא עושה דבר כדי להשתתף במאבק נגד בעיית הדיור". הוא הוסיף ומתח ביקורת קשה על הציבור הערבי: "מה שיודעים לעשות זה רק מהומות בזמן הריסת בתים".

 

לפי סקר חברתי כלכלי לשנת 2010 שערך בנק המידע "ריכאז" באגודת הגליל, בעיית הנדל"ן בכפרים ובערים הערביים קשה הרבה יותר בהשוואה לשאר המדינה. בין השאר מצביע הסקר על כך ש-46.8 אחוזים מכלל הציבור הערבי לא יצליח לרכוש בית בעשר השנים

הבאות.

 

על רקע חוק הוד"לים שלח ח"כ חנא סוויד (חד"ש) מכתב לראש הממשלה נתניהו, בו כתב: "החוק מוציא בפועל את היישובים הערביים מכלל האזורים שיכולים ליהנות או להפיק תועלת כלשהי מצעדי ייעול תהליך התכנון לפתרונות דיור ומגורים. שני התנאים שהחוק מציב כדי למיין תוכנית כפרויקט דיור לאומי, קרי, מספר יחידות דיור מעל 200 ומעל ל-80 אחוזים משטח הקרקע בבעלות המדינה, אינם אופייניים בכלל ליישובים הערביים".

 

לדבריו, "יוצא אפוא שהיישובים הערביים יוחרגו ממעגל המגזרים שייהנו מהצעת החוק, וזאת למרות מצוקת הדיור האקוטית בהם. אי לכך הנני פונה אליך ומבקש לתקן את החוק כך שהיישובים הערביים ייהנו מחוק הוד"לים באותה מידה כמו שאר המגזרים במדינה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זה לא מעניין אותם"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים