שתף קטע נבחר

פשרה על תקרת החוב של ארה"ב: "נמנע משבר"

מנהיגי הרפובליקנים והדמוקרטים הגיעו להסכמה שתמנע "חדלת פירעון". בין השאר, הוחלט על קיצוץ טריליון דולר בהוצאות למשך עשר שנים. "זו לא העסקה שרציתי", הודה אובמה

במירוץ דרמטי נגד השעון, דקות ספורות לפני פתיחת השווקים באסיה, הודיע הלילה (ב') נשיא ארצות הברית ברק אובמה, כי הושגה הסכמה עם הרפובליקנים על העלאת תקרת החוב הלאומי, פשרה שתמנע משבר כלכלי חמור. הנשיא לא חיכה להצבעה, הצפויה בקונגרס מחר, ולאחר הסדרת המתווה הוא מיהר להודיע על כך בחדר התקשורת בבית הלבן, במאמץ למנוע מפולת בבורסות בעולם.

 

"זו לא העסקה שרציתי", הודה הנשיא אבל ציין ש"הפשרה היא מקדמה חשובה לקראת הורדת החוב - והכי חשוב היא מונעת חדלות פרעון". אובמה הכריז ש"ההסכם יסיים את המשבר ויסיר את העננה מהכלכלה האמריקנית". לדברי הנשיא, החלק הראשון של ההסכם הוא קיצוץ של טריליון דולר בהוצאות למשך עשר שנים.

 

אובמה מודיע על ההסדר:

 

"התוצאה תהיה הרמה הנמוכה ביותר של הוצאות לצרכי פנים מאז הנשיא אייזנהואר, אבל הרמה הזו עדין מאפשרת לנו להשקיע ביצירת מקומות עבודה ובנושאים אחרים כמו חינוך ומחקר. אנחנו הבטחנו שהקיצוצים לא יהיו פתאומים כדי לא לפגוע במאמצי שיקום הכלכלה", אמר הנשיא האמריקני. עוד הוחלט כי תוקם ועדה שתורכב מנציגי שתי המפלגות שתצטרך להגיש דו"ח עד חודש נובמבר על קיצוצים נוספים.

 

אובמה הזכיר שטען מתחילת הדרך שהפתרון צריך להיות מאוזן. "למרות שמה שטענו כמה רפובליקנים, אני מאמין שעלינו לבקש מהאמריקנים העשירים ביותר ומהתאגידים הגדולים לשלם את חלקם, ולוותר על הקלות מס. למרות מה שטענו כמה מחבריי מפלגתי טענו, אני מאמין שעלינו לעשות שינויים קלים בתוכניות כמו ביטוח הבריאות, כדי להבטיח שהן יישארו לדורות הבאים".

 

ועכשיו - לקונגרס

ההסכם עוד צריך לעבור אישור בסנאט ובבית הנבחרים. למרות הסכמת ראשי המפלגות, צפויה הפשרה להיתקל בהתנגדות מצד האגף הימני הרפובליקני ומנגד גם מצד האגף הליברלי במפלגה הדמוקרטית.

 

אף אחד מהצדדים לא יצא לחלוטין מסופק מהמשא ומתן, אך מנהיגי המפלגות הגדירו את ההסכמה "יום גדול לאמריקה ששמרה על אחדות ומנעה חדלות פרעון". בסנאט יהיה קל יותר לאשר את ההסכם, שצפוי לעבור ברוב של עד 75 סנאטורים מתוך ה-100. בבית הנבחרים עדיין לא ברורה תמונת המצב. ההצעה זקוקה ל-216 אצבעות בעד.

מנהיגת המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, צפויה להשיג את תמיכתם של כ-100 נציגים ממפלגתה בעוד שהיתר יצטרכו להגיע מהמפלגה הרפובליקנית.

 

יו"ר בית הנבחרים, ג'ון ביינר, הביע תקווה שהפשרה תעלה להצבעה בהקדם האפשרי. הוא הודה שהיא אינה מושלמת, אך בכוונתו ללחוץ על חברי מפלגתו לאשרה. "זו לא העסקה הטובה ביותר בעולם, אך היא מוכיחה שהרפובליקנים שינו את השיח בוושינגטון", אמר ביינר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביינר, "לא העסקה הכי טובה"
צילום: רויטרס
מומלצים