שתף קטע נבחר

בלי מתח: 7 עצות ל"קייטנת סבתא" מוצלחת

השבועות האחרונים של החופש הגדול הם שעתם הגדולה של הסבים והסבתות, שמהווים פתרון זול לימי החופשה. אך לא תמיד ההורים והסבים רואים את "קייטנת סבתא וסבא" באותה הצורה. איך נמנעים מחיכוכים מיותרים? קרן יטיב מסבירה

עם פרוץ חודש אוגוסט לחיינו מתחיל הלחץ. הילדים בבית, ההורים צריכים לעבוד כרגיל ועולה השאלה הנצחית: מי ישמור עליהם. באופן טבעי רוב ההורים פונים לסבים ולסבתות ומצפים מהם להתגייס לעזרה. במקרים רבים מדובר בצפייה לעזרה אינטנסיבית ביותר, כלומר לשמור על הילדים מדי יום - כל היום. עזרה שכזו מחייבת את הסבים והסבתות לוותר על עיסוקיהם לטובת הנכדים.

 

 

אך בניגוד לעבר להיום סבים וסבתות רבים הם אנשים עסוקים בעלי תחומי עניין מגוונים כמו ספורט, טיולים, נופשים, לימודים ובילויים. הטיפול בנכדים אינו בהכרח הדבר היחיד שמעסיק אותם בימים אלו ויש להם אפשרויות נוספות למימוש עצמי בנוסף ל"סבאות". מכאן שהם לא בהכרח רוצים להתגייס לתפקיד השמרטף ונוצר מתח בין ציפיות הבנים לבין רצון הסבים. אז איך פותרים את המתח שנוצר?

 

1. הסבר ברור של הציפיות

לסבים יש זכות להסביר לילדים שלהם מהו סגנון הסבאות שמתאים להם, כמה זמן הם מוכנים להקדיש לנכדים ואילו פעילויות הם מעדיפים לעשות איתם. הסבר ברור של הציפיות מונע הרבה כעס ומתח בין סבים לילדיהם. סבאות מוצלחת היא כזו שמשלבת בין רצון הסבים וכוונותיהם הטובות לבין רצון הילדים והנכדים. ויתור גורף של אחד הצדדים מעיק ועלול לגרום למתח.

 

2. תכנון מוקדם

ספונטניות ביחסים היא דבר נהדר, אבל חשוב להקדיש מחשבה לכמה מקום הסבים רוצים שהקשר עם הנכדים יתפוס בחייהם. לכן יש לתכנן ולהיערך מראש למצבים שונים. החופש הגדול לא מגיע במפתיע. אנו יודעים עליו מראש וישנם עשרה חודשים להיערך אליו. מודעות ותכנון יכולים למנוע אכזבות ותסכולים. אין מקום להיענות לכל בקשה של הבנים או הנכדים מבלי להשאיר מקום לרצון האישי של כל סבא וסבתא.


הבילוי עם הנכדים בחופש הוא זמן להכיר אותם טוב יותר (צילום: shutterstok)

 

3. דברו על הכל

הבסיס ליחסים טובים הוא דיאלוג ישיר ופתוח עם הבנים והנכדים, בו יינתן הסבר לאפשרי ולרצוי ביחסים אתם. חשוב לא לטאטא קשיים מתחת לשטיח ולא לצפות שדברים יובנו מבלי שמדברים עליהם בצורה גלויה. מה שברור לכם לא בהכרח ברור לצד השני. דברו על הכל.

 

4. הכירו את עולמם של הנכדים

סבים יקרים זכרו, עיקר התרומה שלכם לנכדים היא לא רק תרומה כלכלית או הקדשת זמן ועזרה בטיפול, אלא המחוייבות והקרבה הרגשית. במידה ובחרתם להיות עם הנכדים בחופש כדאי לעשות איתם דברים: לשחק, לבלות, לספר סיפורי חיים, ללמד על המשפחה, לקרוא להם סיפורים ולשוחח. עשו כל מאמץ להכיר את עולמם מתוך העדר עמדה שיפוטית וביקורתית.

 

5. היו זהירים במתן עצות להורים

עכשיו כשאתם שוהים עם הנכדים זמן רב אתם ודאי רואים דברים שונים הקשורים בחינוכם. יתכן שאינכם אוהבים את כל מה שאתם רואים, שאתם חושבים שצריך לעשות את זה אחרת. זכרו שיש להיות זהירים מאד במתן עצות להורים ולא להתערב, אלא במקרים גורליים או אם ההורים ביקשו במפורש לשמוע את דעתכם. שמירת גבולות בין משפחות הבנים והסבים חשובה, כשכל משפחה תנהג לפי מה שמתאים לה ובהתאם לערכיה ולהשקפתה. כשיש דעות שונות סבים יכולים להעיר לילדיהם ולהיפך, אך רצוי לא לריב מעל הראש של הילדים.

 

6. אצל סבתא מותר - אצל ההורים אסור

שכיח מאד שסבים מאפשרים לנכדים לעשות דברים שהוריהם לא מרשים להם. דבר זה גורם בדרך כלל למתח רב בין הבנים לסבים. סבים יקרים, שימו לב לא לקשור קשר עם הנכדים ולהסתיר מהוריהם את מה שאתם מרשים. ברית כזו היא הרסנית. יש מקום לשבת לשיחה משותפת ולהגיע להסכמים שעל שני הצדדים לכבד. אפשר להגיד לנכדים בגלוי "אצל סבתא מותר ואצלכם בבית אסור". אל תסיתו את הנכדים נגד דרך ההתנהלות או החינוך בבית הוריהם.

 

7. זכרו ליהנות מהזמן עם הנכדים

זכרו: סבאות אופטימלית לא מהווה תחליף להורות, אלא היא תוספת שמעניקה לילדים את מה שרק סבים יכולים להעניק, בגלל שהם משוחררים מאחריות ומהצורך לחנך. סבאות אופטימלית היא מהנה, משפיעה ומעשירה הן את הסבים והן את הנכדים

 

הכותבת היא מנחת הורים בכירה מטעם המרכז להורות ומשפחה בבית הספר ללימודים מתקדמים בסמינר הקיבוצים


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קייטנת סבא וסבתא. אל תשכחו ליהנות
צילום: shutterstok
מומלצים