שתף קטע נבחר

אחרי כשנתיים: המורדים עוזבים את בירת סומליה

מילציית אל-שבאב, שהחזיקה בעבר בחלקים נרחבים ממוגדישו, הודיעה כי מדובר "בצעד טקטי" לחיזוק השליטה האיסלאמית בחלקים אחרים במדינה מוכת הרעב. השאלה המרכזית: האם הממשלה הזמנית תצליח להרחיב את אזורי שליטתה?

נשיא סומליה, שייח שריף אחמד, הצהיר אחר הצהריים (שבת) כי צבאו הצליח להכניע את המיליציות האיסלאמיות מהבירה מוגדישו. לדבריו, לוחמי מיליציית "אל-שבאב" עוזבות אחרי יותר משנתיים של מאבק צבאי, במסגרתו הצליחו להשתלט על חלקים נרחבים בבירה.

 

במסיבת עיתונאים קרא הנשיא אחמד לתושבים שנמלטו במוגדישו בשנים האחרונות לשוב לבתיהם וציין כי המורדים האיסלאמים נסוגו עד למרחק של 100 קילומטרים מהבירה.

 ראש הממשלה, עבדיוולי מוחמד עלי, הוסיף כי המלחמה נגד המיליציות האיסלאמיות טרם הסתיימה ותימשך "עד שהן ימוגרו מיתר שטחי המדינה".

 

סומליה מתנהלת ללא שלטון מרכזי מאז הדחתו של הדיקטטור מוחמד סייד בארה לפני כ-20 שנה. בשנים האחרונות מנסה ממשלה זמנית הנתמכת על-ידי הקהילה הבינלאומית, להשיג שליטה אפקטיבית במוגדישו בסיוע כ-9,000 חיילים אפריקנים. בעיר התנהלו קרבות סטטיים עקובים מדם, כשהממשלה הזמנית מצליחה לשמור על אחיזתה באזור ארמון הנשיאות ונמל התעופה הבינלאומי.


לוחמים סמוך לאיצטדיון במוגדישו, ששימש כמטה המורדים (צילום: AFP) 

 

הלוחמים האיסלאמים, לעומת זאת, שלטו באזורים אחרים בבירה, כמו גם בשטחים נרחבים בדרומה של סומליה ובאזור המדברי עד לגבול האתיופי. דובר אל-שבאב דחה את הטענות כאילו ארגונו נכנע, ואמר כי מדובר בנסיגה טקטית בלבד וכי "אל-שבאב" ישמור על שליטתו בחלקים אחרים של המדינה מוכת הרעב והקרבות.

 

מי ימלא את הוואקום?

מומחים סבורים כי החלטת אל-שבאב לנטוש את מוגדישו קשורה לחוסר יכולתו להכניע את הכוח הבינלאומי בלחימה רצופה, ואת כוונתו לעבור לפעילות צבאית נקודתית בשיטות אל-קאעידה. "זה לא הכוח שהפגין אל-שבאב שהשאיר אותו במוגדישו עד עכשיו, אלא חוסר היכולת והחולשה שהפגינה ממשלת סומליה", אמר פרופסור אפיירה אלמי מהמחלקה הבינלאומית של אוניברסיטת קטאר. "אני מוטרד מכך שהממשלה לא תצליח להשתלט על האזורים שנותרו בוואקום ומיליציות אחרות יכנסו פנימה. האתגר הגדול הוא להרחיב את השטח שבו יש חוק וסדר".

   

חשוב להדגיש כי המיליציות האיסלאמיות הפועלות בסומליה אינן מחזיקות בסדר יום דומה. כמה מהן מעדיפות להקים ממשל בעל אג'נדה לאומית המושתתת על איסלאם קיצוני, ואילו אחרות רואות את עצמן כחלק מהג'יהאד העולמי ורואות בממשלה הזמנית כשלוחה של מדינות המערב. פלגים אלה המנהלים קשר קרוב עם בסיסי אל-קאעידה בתימן, פקיסטן ואפגניסטן.

 

איבוד השליטה במוגדישו מהווה מכה כלכלית קשה לאל-שבאב, ששליטתו בשווקי הבירה הכניס לכיסיו כ-60 מיליון דולר בשנת 2010 בלבד. לפני כחודשיים ספג הארגון מכה מכיוון אחר כשאחד מבכיריו, פאזול עבדאללה מוחמד, נהרג בפעולה צבאית. מוחמד נחשב לאחד מבכירי אל-קאעידה ומבוקש במערב על חלקו בפיגועים בקניה ב-1998 וב-2002.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורידים את דגל המורדים במוגדישו
צילום: AP
לוחמי "אל-שבאב". מכה לכיס
צילום: AP
פאזול עבדאללה מוחמד
צילום: EPA
מומלצים