שתף קטע נבחר

בעקבות המינוי: הרמטכ"ל באמת צריך יועצת?

מינויה של רחל טבת-ויזל ליועצת הרמטכ"ל לענייני נשים הוא הזדמנות לברר: האם התפקיד הזה נחוץ עדיין, במיוחד כשהוא נטול סמכויות ביצועיות? כשטבת-וייזל תועלה מדרגת אל"מ לדרגת תא"ל, יחליפו חרבות את עלי התאנה על כתפיה. דפנה לוי מאחלת לה שיהיה באקט הזה יותר מסמליות ריקה

כשהייתי בטירונות הסבירה לי המ"כית, שאני עוברת טירונות ארוכה, זוחלת בבוץ, יורה ברובים מיושנים שאיש כבר לא משתמש בהם וצועדת קילומטרים בלילות – למרות שאין סיכוי שבתפקידי ככתבת "במחנה" אזדקק למשהו מהכישורים האלה – רק כדי שבבוא היום אוכל לגלות אמפטיה וחום כלפי הגבר בחיי, כשזה יצא למילואים.

 

אתמול, כשהתבשרנו על מינוי יועצת הרמטכ"ל החדשה לענייני נשים, נזכרתי במ"כית ההיא: תפישת מקומן של הנשים בצבא השתנתה מאז מאוד. חיל הנשים בוטל לפני יותר מעשור, אבל עדיין נדרשת לרמטכ"ל יועצת, ומאחוריה מערך שלם שיבטיח את שילובנו המוצלח בכוח הלוחם, סוג של מבוגר(ת) אחראי(ת) שיתריע במקרה של אפליה, שיציע כיצד בעצם אמור לנהוג גוף שהוא במהותו כוחני, היררכי ולא שוויוני אבל מתקיים בחברה שכבר לא מוכנה להכיר בחלוקת תפקידים אוטומטית שנקבעת על פי מגדר.

 

רחל שלום, אנא הגיעי למשרדך - ללא שיניים

היועצת החדשה, רחל טבת-וייזל, שימשה עד כה נשיאת בית הדין הצבאי ביפו. יכול להיות שמדובר באישה מופלאה מכל הבחינות. ייתכן שהיא אשת מעשה מעולה וחריפת שכל מעין כמותה, אלא שלמשרד החדש שלה היא תיאלץ להגיע בלי השיניים. באתר הרשמי של יוהל"ן (כך קוראים למשרה שלה) כתוב שמדובר "גוף ריכוזי ללא גופי ביצוע", כלומר היועצת יכולה לייעץ, אבל אין לה סמכויות להורות על ביצוע, אין לה יכולת אמיתית לשנות משהו וכל כולה תלויה בנכונותו של הרמטכ"ל להטות אוזן למה שהיא תרצה ללחוש לו.

 

היועצת - הנצחה לאפליה בצבא

וזה לא הדבר היחיד שמטריד בקיומה של יועצת לענייני נשים. נשים מהוות קצת יותר ממחצית האוכלוסייה בישראל. תרשו לי להניח על כן שהן אוחזות בלפחות מחצית היכולות, הכישרונות, היצירתיות והפוטנציאל, וצה"ל - שמגייס חלק גדול מהן בגיוס חובה – עדיין מתייחס אליהן כאל אאוטסיידריות, איבר מושתל שהגוף האמיתי, האורגני, עלול לדחות אותו בכל עת. קיומה של יועצת לענייני נשים תוחם אותנו בתוך קופסה קטנה, כאילו אנחנו מיעוט, כאילו אנחנו אוכלוסייה שיותר משהצבא זקוק לכישוריה, היא זקוקה לו כחותמת הכשר להמשך שירותה – האמפטי – בחברה הישראלית.

 

בעשור שחלף מאז החליפו היועצות את קצינות הח"ן הראשיות, לא הסתמנה מגמה של אפליה מתקנת. חיילות אמנם מבצעות היום תפקידים רבים ומגוונים, אבל במטכ"ל יושבת רק אלופה אחת ומלבדה לא שמענו על נשים נוספות בעמדות כוח, בטח לא כאלה שמובילות לכנסת או לראשות חברות ממשלתיות. לא ברור לי על כן מה אנחנו אמורות לצפות מהיועצת החדשה. באתר שלה יש מידע רב על הטרדות מיניות ואלימות במשפחה. האם מדובר בסוג של קצינת תלונות לענייני עבירות כאלה? האם צה"ל עדיין לא הבין שעבירות כאלה הן בעיה של כלל המערכת ולא של הנשים בלבד?

 

כשטבת-וייזל תיכנס לתפקיד ותועלה מדרגת אל"מ לדרגת תת אלוף יחליפו חרבות את עלי התאנה שהיו מונחים עד כה על כתפיה. אני מאחלת לה שיהיה באקט הזה יותר מסמליות ריקה.

 

עוד כתבות בנושא באתר לאשה




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחל טבת-ויזל. איחלנו לחיילת הבכירה, בהצלחה
צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"
חיילות קרביות. חלק מההתקדמות של צה"ל
צילום: דובר צה"ל
אורנה ברביבאי. האלופה הראשונה בצה"ל
צילום: אבי מועלם
לאשה בפייסבוק
מומלצים