שתף קטע נבחר

המחאה חוזרת במוצ"ש: "מרתון, לא ספרינט"

מנהיגי המחאה מצפים להשיב את המאבק למוקד תשומת הלב בהפגנות ברחבי הארץ. "תמיד יש חדשות במדינה, כמו פרשת מרגול או נפילת קטיושה", אמרו בהתאחדות הסטודנטים, "המאבק חי ולא נתפנה בקרוב מהאוהלים". מנכ"ל משרד רה"מ אירח מפגינים בביתו, והבהיר להם: לא נעשה כאן מדינת רווחה

אחרי שפרשת מרגול תפסה את הכותרות והסעירה את המדינה ביומיים האחרונים, מקווים מנהיגי מחאת האוהלים להשיב אליהם את מוקד תשומת הלב במוצאי שבת: ברחבי הארץ, מתל-חי שבצפון ועד לאשדוד בדרום, כולל כפר-סבא ואור יהודה, יתקיימו עצרות מחאה.

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet

 

על רקע חשיפת פרשת מרגול והסערה שהביאה עמה, מבינים מנהיגי המאבק החברתי כי תשומת הלב הציבורית אינה מופנית אליהם בלבד. כעת הם מחפשים מקום לערוך בו את ההפגנה הגדולה והמרכזית. אחת האפשרויות שנבדקות היא לקיים את ההפגנה ברחוב קפלן בתל-אביב, שרק לפני כשבועיים הכיל לפחות 250 אלף בני אדם.

 

"זה טבעי שלא תמיד נהיה בכותרות הראשיות", הסבירו בהתאחדות הסטודנטים, "ידענו שמדובר במרתון ארוך ולא בריצת ספרינט, וצריך מדי פעם להאט כדי לנשום אוויר". לדבריהם, "אנו חיים במדינה שתמיד יש בה חדשות שונות כמו פרשת מרגול או נפילת קטיושה, אבל המאבק חי ואנשים לא יתפנו בקרוב מהאוהלים. יש לנו עוד המון תכניות".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

דובר מטה המאהל המרכזי בשדרות רוטשילד, רועי נוימן, ציין כי בימים אלו הפעילות מתמקדת בהעברת ולימוד מושגים שונים הקשורים למאבק במאהלים ברחבי הארץ.

 

מי שצפוי לסייע בהחזרת המאבק לכותרות הוא הרב הראשי לישראל ורבה של תל-אביב, ישראל מאיר לאו, לאחר שאתמול במפגש עם ראשי המאבק הכריז על תמיכתו ואמר שיקרא באופן אישי לראש הממשלה נתניהו "להסיר את העמימות מעל ועדת טרכטנברג ולהצהיר מהו המנדט שקיבלה ממנו". הרב לאו צפוי להיפגש ביום שני עם מנהיגי המאבק ולעדכנם בעניין.

 

הרב לאו עם מנהיגי המאבק. ייפגש איתם גם בשני (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הרב לאו עם מנהיגי המאבק. ייפגש איתם גם בשני(צילום: יואב זיתון)
 

בינתיים, במאהל בגן הסוס בירושלים עסקו היום הפעילים ב"שיפוצים". במאהל כעת עומדים קרוב ל-40 אוהלים ובמהלך היום הוא סודר מחדש.

 

גם בבירה סובלים פעילי מחאת האוהלים ביומיים האחרונים מנוכחות דלה יותר של כלי התקשורת. חלק מהפעילים אף סיפרו כי נרקומנים ונערים בסיכון החלו לפקוד את המאהל. "אנחנו לא יכולים להתמודד עם התופעה הזאת לבד, שירותי הרווחה בעצמם לא מצליחים להתמודד איתה וזה חלק מהסיבה שיצאנו למאבק הזה מלכתחילה", סיפר מרטין וילר, מהפעילים הבולטים של המחאה בירושלים.

 

"עוד לא הגיע הזמן לקפל את האוהלים"

למרות זאת, מעודדים מנהיגי המאבק הירושלמים ממאות המפגינים שהפגינו אתמול מול הכנסת ומתכוונים להמשיך בארגון הפגנות גדולות. גם מחר מתכוונים הפעילים הירושלמים להפגין בבירה ובמוצאי שבת הם יצטרפו להפגנה שמתכוננת להיערך בתל-אביב.

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, איתי גוטלר, הדגיש כי "המחאה לא ירדה מסדר היום של השטח, אבל אולי ירדה מסדר היום התקשורתי בגלל סיפור מרגול. הפער הזה בין השטח לתקשורת מצער כי מה שבאמת מעניין את הציבור אלו הבעיות שעליהן אנחנו נלחמים מזה חודש ולא סלבים עם בעיות".

 

הוא הוסיף: "אנחנו מעודדים מההפגנה של אתמול אבל זה לא מספיק. אני קורא לכל המאהלים ברחבי הארץ להמשיך ולצאת לרחובות, המחאה הזאת צריכה להימשך וצריך לעבוד קשה בשביל זה. עוד לא הגיע הזמן לקפל את האוהלים".

 

מנכ"ל משרד רה"מ: לא כל הדרישות ייענו

גם הערב המשיכו פעילים בסדרת ההפגנות מול בתי אנשי ציבור בכירים. כ-20 מפגינים הגיעו למחות נגד מצוקת הדיון ויוקר המחייה בישראל מול ביתו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי. לאחר כמה דקות פתח גבאי את שער ביתו והכניס את המפגינים לגינתו הפרטית כדי לשוחח איתם. גבאי ורעייתו פרסו כסאות בגינה והוציאו כיבוד קל ופתחו בדיון עם המפגינים.

 

המפגש נמשך כשלוש שעות, ובמהלכו הקשבי גבאי למפגינים, רשם רבות מהערותיהם, ודיבר בצורה גלויית לב. עם זאת, הוא ביקש להבהיר להם כי "אנחנו לא יכולים להבטיח שהדרישות כל אחד יענו. כמדינה, אי אפשר להסתכל על כל אזרח בנפרד. אין לנו כוונה לעשות כאן מדינת רווחה. הממשלה הזו לא תעשה את זה. זה בבחירות".

 

אחד מרגעי המחלוקת בשיחה התרחש כשגבאי הודיע למפגינים שאין בכוונת הממשלה להביא לפיקוח על שכר הדירה בישראל בניגוד לדרישתם. בנושא הדיור, גבאי אמר למפגינים כי בממשלה מתכוונים לקדם העדפה ליוצאי צבא בדירות החדשות, וכן בנייה של כעשרת אלפים יחידות דיור ודירות להשכרה ארוכת טווח. נושא נוסף שעלה הוא הרפורמה של הורדת מס החברות, שגבאי הודיע כי לא תימשך, וכי המס ככל הנראה יעלה.

 

בסיכום הדברים, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הבהיר כי המסגרת התקציבית לא תיפרץ, ואין כוונה להגדיל את עוגת התקציב: "יש הזדמנות לעשות שינויים חשובים, ואולי זו הזדמנות אחרונה לעשות אותם".

 

צעדת מחאה לביתו של נתניהו בקיסריה. "מדובר במרתון" (צילום: נמרוד גליקמן) (צילום: נמרוד גליקמן)
צעדת מחאה לביתו של נתניהו בקיסריה. "מדובר במרתון"(צילום: נמרוד גליקמן)
  

מוקדם יותר הגיעו חברי "צוות רוטשילד האלטרנטיבי", בהם יוסי זעירא, לשכונת התקווה בתל-אביב והציגו בפני תושבי המאהל מצג ובה פירוט תוכניתם לשינוי הכלכלה בארץ 

ושיפורה.

 

אחד הפעילים פנה לזעירא ואמר לו: "ברוטשילד כבר נהיה פסטיבל שנטי, עוד חודשיים יבוא הגשם וכל המחאה הזאת תישטף איתו. זה לא הפגנה מה שקורה כאן ויש לנו מה ללמוד ממדינות ערב איך לעשות הפגנות. אמנים כמו שלמה ארצי וריטה באו להופיע בשביל לגזור קופון ולעשות לעצמם יחסי ציבור. האנשים שבאו לאבן גבירול רובם באו בשביל לראות את ההופעה של שלמה ארצי וריטה בחינם והם לא באמת מוחים ולא באמת מקיימים הפגנה רצינית".

 

זעירא אמר במפגש: "הדרישות של המחאה לא בשמיים ואפשר להגיע לפתרון. אתם צריכים לעבוד על החיבור בין המאהלים. אנחנו כאן לשירותכם להציג לכם את המספרים ואת הנתונים ואתם צריכים לשנות את המצב באופן פוליטי".

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, עומרי אפרים, יואב מלכה ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בתל-אביב
צילום: רויטרס
"לא יתפנו בקרוב"
צילום: בן קלמר
"לא מעניין סלב עם בעיות"
צילום: בייגל
מומלצים