שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

דפני ליף: טרכטנברג, התפטר. הוועדה היא טלאי

ראש צוות רוטשילד הבטיח כי הוועדה תשמור על מסגרת התקציב, מובילת מחאת האוהלים דפני ליף קראה לו בתגובה להתפטר, "כדי שלא תיזכר כאחראי להונאה". היא הכריזה על עצרות ענק בשתי השבתות הבאות. פעילים מחו נגדה: "אתם לא יודעים יותר טוב מכולם"

מובילת מחאת האוהלים קוראת לראש צוות רוטשילד להתפטר, "כדי שלא תיזכר כאחראי להונאה". במסיבת עיתונאים בבית סוקולוב בתל-אביב, אמרה הערב (ד') דפני ליף כי אנשי המחאה מחדשים את המאבק, והביעה התנגדות נחרצת לדבריו של פרופ' מנואל טרכטנברג, לפיהם ישמור הצוות שבראשותו על מסגרת התקציב. 

 

מחאת האוהלים - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

"שמירת מסגרת התקציב מובילה לכך שהשינויים שהוועדה תוכל להוביל הם חד-פעמיים", אמרה ליף במסיבת העיתונאים. "הוועדה מטעה את הציבור ביודעין. העם שקם לא יישב שוב עד שדרישותיו יקבלו תשובה הולמת", הבהירה ליף. "כשם שראש הממשלה ניסה בתחילת המחאה לשדל את הסטודנטים לפרוש באמצעות פיתויים חד-פעמיים, כמו תחבורה ציבורית מוזלת לשנה בלבד, כך הוא מנסה באמצעות ועדת טרכטנברג לפתות חד-פעמית את העשירון ממנו מגיעים חלק ניכר ממצביעיו".

 

דפני ליף, היום. "לא ייתכן שהמדינה בוערת והח"כים בחופשה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דפני ליף, היום. "לא ייתכן שהמדינה בוערת והח"כים בחופשה"(צילום: ירון ברנר)

 

ליף קראה לפרופ' טרכטנברג להתפטר מראשות ועדת הסרק, שהקים ראש הממשלה כטלאי, לטענתה, "ולא להיזכר בהיסטוריה של עם ישראל כאחראי להונאה השלטונית הזו". היא פנתה גם לראש הממשלה, ואמרה: "אתה לא צריך עוד וועדה, יש לך כבר אחת - הוועדה שאנחנו, אזרחי המדינה בחרנו בעצמנו והיא נקראת כנסת ישראל.

 

"אנחנו קוראים לך – החזר את הכנסת מפגרתה ואת חברי הכנסת מחופשותיהם בחו"ל, לא ייתכן שהמדינה בוערת והח"כים בחופשה", הדגישה ליף, "שלח לחופשי את פרופסור טרכטנברג, אנחנו לא זקוקים לו, יש לנו ראש וועדה שמבין מצוין בכלכלה ושאנחנו בחרנו בעצמנו – זהו אתה מר ראש הממשלה". יוזמת המחאה הכריזה גם על עצרות ענק שיתקיימו במוצאי שתי השבתות הקרובות, ויהוו לדבריה "מבחן כוח" להפגנה המתוכננת ב-3 בספטמבר, המועד בו אמורה להתקיים צעדת המיליון. "אז ייפרצו כל הסכרים ותתרחש המחאה החברתית הגדולה ביותר בתולדות המדינה".

 

נציגי מאהלים מרחבי הארץ. לא עודכנו בפרטי מסמך הדרישות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נציגי מאהלים מרחבי הארץ. לא עודכנו בפרטי מסמך הדרישות(צילום: ירון ברנר)

 

עו"ד שלי דביר, מובילת מאבק ההורים, ציינה גם היא במסיבת העיתונאים כי "כל אדם שיצא מהבית דורש לשנות דברים מהיסוד. אנחנו מצפים לפיתרון, לא ניתן ידנו לפיתרון של פירורים, לא ניתן יד להפרד ומשול, לא ניתן שאנחנו האימהות נקבל פירורים על חשבון הסטודנטים או הקשישים. אנחנו דורשים פתיחה והגדלה של תקציב המדינה כולו, תקציב 2012 חברתי".

 

מסמך הדרישות שפרסמו היום מובילי המחאה הוא כוללני למדי, בניגוד

למסמך שהעבירו לאישור המאהלים לפני שבועיים, אך אינו סותר את המסמך הקודם בשום סעיף. המסמך קורא להגדלת תקציבי החינוך, הבריאות, הרווחה, הדיור והתחבורה. כך שחלקה של הממשלה בתוצר יגדל תוך עשר שנים משיעור של 41% כיום - שהוא מהנמוכים ביותר בעולם המערבי - לכ-50 עד 55 אחוז.

 

לשם כך, קוראים הפעילים להגדיל את המיסוי על ההון ובעלי ההכנסות הגבוהות, להשתמש בעודפי התקציב שהצטברו בממשלה ולבטל את חוק ההסדרים, שבאמצעותו פקידי האוצר "קוברים" במשך שנים ארוכות חוקים חברתיים, כמו חוק הדיור הציבורי וחוק חינוך חינם מגיל 3. "30,000 מתושבי המדינה מחזיקים כיום ב-53 מיליארד שקלים", ציין פסח האוסטר מתנועת דרור ישראל. "צריך לשנות את מדיניות הממשלה, שהגדילה בשיטתיות את הפערים ונתנה לקבוצה קטנה להתעשר על חשבון כל השאר".

 

"מי אתם שתנהלו לי את המאבק?"

מסיבת העיתונאים נועדה להציג רשימת דרישות של הפעילים לממשלה - שלא כללה חידושים ביחס להצהרותיהם הקודמות - אך הפכה לקראת סופה למערבולת של צעקות, קללות ודחיפות. חלק מהפעילים בקהל, שהגיעו מרחבי הארץ, זעמו על כך שלא קיבלו את מסמך הדרישות לידיהם ולא השתתפו באישורו, כנראה עקב אי הבנה. אחרים הלינו "מי אתם שתנהלו לי את המאבק?", התפרץ ניר מלכה, פעיל ממאהל רוטשילד, "אנחנו חודש וחצי יושבים באוהלים ואתם חושבים שאתם יודעים יותר טוב מאיתנו". 

 

עוד בערוץ החדשות:

 

משה כהן מהמאהל בבת-ים ציין: "הבעיה האמיתית שלנו היא שלאנשים אין מה לאכול ואין להם איפה לגור. אני מרוויח 4,800 שקל ואשתי לא יכולה לעבוד כי אז לא יהיה מי שישמור על הילד. אנחנו גרים במאהל עם ילד בן 8 חודשים ומביאים לנו אוכל קשה לנו לשמוע אנשים מתפלצנים ומדברים במספרים".

 

סתיו שפיר (במרכז) עם הפעילים מחוץ לבית סוקולוב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סתיו שפיר (במרכז) עם הפעילים מחוץ לבית סוקולוב(צילום: ירון ברנר)

 

מארגני המחאה התעקשו כי העבירו את מסמך הדרישות לכל אחד מהמאהלים, אך בעקבות המהומה שקמה, הבטיחו כי יעשו זאת שנית. אביב עזוז, ממאהל קריית-שמונה, אמר בדבריו: "בתור נציג של מאהל בפריפריה, אני מתחייב ששום מסמך סופי לא יוגש לממשלה לפני שכל פעיל בכל אוהל יקרא אותו ויחתום עליו". מסיבת העיתונאים הסתיימה לבסוף ברוח טובה.

 

"אני מבינה את ההתפרצויות, אנשים פה טעונים וכעוסים", אמרה ליף ל-ynet בתום האירוע. "הממשלה הרגילה אותם במשך הרבה שנים שנותנים למישהו רק על חשבון מישהו אחר, והם כועסים מתוך חרדה שזה מה שיקרה הפעם, על חשבונם. אנחנו לא ניתן לזה לקרות ולא נסכים לשום דיל כזה". היא ציינה כי היא עצמה לא הפיצה את המסמך, אבל נכחה בדיונים במאהלים השונים ברחבי הארץ ושמעה את טענות הפעילים.

 

מהתאחדות הסטודנטים נמסר בתגובה על אי הופעתם למסיבת העיתונאים: "התאחדות הסטודנטים חותרת לשינוי חברתי כלכלי בטווח הזמן המיידי. נאמנים לדרכנו שתמיד הייתה שילוב הידברות לצד מאבק חברתי, תציג התאחדות הסטודנטים במהלך הימים הקרובים את דרישותיה לשינוי הנדרש בפני ועדת טרכטנברג, ותמשיך במקביל להפעיל את המחאה הציבורית שתבטיח את מימוש ההמלצות על ידי ראש הממשלה".

 

ובינתיים בדרום

מחר בשעה שמונה בערב תיערך עצרת המחאה המרכזית של מעמד הביניים בירוחם. המועצה הקטנה, שהיתה בשנים האחרונות תחת ועדה קרואה בראשותו של עמרם מצנע, נמצאת בגירעון של 14 מיליון שקל. בירוחם אמרו כי אם התקציב לא יועבר ממשרד הפנים לא ניתן יהיה לשלם משכורות והמועצה תיאלץ לחזור לוועדה קרואה.

 

הפעילים הפגינו מחוץ למסיבת העיתונאים לתמיכה בראשי המחאה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפעילים הפגינו מחוץ למסיבת העיתונאים לתמיכה בראשי המחאה(צילום: ירון ברנר)

 

"הממשלה פשוט הגזימה והלכה רחוק יותר מכל ממשלה אחרת. היא פגעה בירוחם כמו גם ביישובים אחרים, בניגוד להצהרות שלה", אמר ראש המועצה מיכאל ביטון ל-ynet. "זה מאבק למען תושבי ירוחם, שפגעו להם בחינוך, ברווחה, בכיס, והכל מעשה ידיה של ממשלה מכהנת. חשוב שירוחם תוביל מאבק כזה".

 

"כל מי שחשב שאירוע ביטחוני יסיט את תשומת לב הציבור טועה", הוסיף ביטון. "יש לתת פיתרון לשניהם, האחד לא מבטל את השני". בעצרת ינאמו ליף, ביטון וערן וינטראוב, מנכ"ל ארגון לתת. בנוסף, יופיעו אמנים, וביניהם אריאל הורוביץ.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל ובועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראשי המחאה. "העם שקם לא יישב שוב"
צילום: ירון ברנר
מנואל טרכטנברג. "מטעה ביודעין"
צילום: אוהד צויגנברג
"הוועדה מטעה את הציבור ביודעין"
צילום: ירון ברנר
מומלצים