שתף קטע נבחר

27 שנות מאסר למפקד צבא יוגוסלביה לשעבר

הגנרל מומצ'ילו פריסיץ', הורשע במעורבות עקיפה בפשעי מלחמה בבוסניה וקרואטיה וכמי שלא העניש פקודים שתקפו ברקטות את זאגרב. הוא זוכה ממעורבות בטבח בסרברניצה. התובע: "השתתפותו העקיפה אינה מסירה ממנו אחריות"

בית הדין הבינלאומי בהאג גזר אתמול (יום ג') 27 שנות מאסר על מפקד צבא יוגוסלביה לשעבר הגנרל מומצ'ילו פריסיץ', שהואשם בביצוע פשעים במהלך מלחמת האזרחים בבוסניה ובקרואטיה באמצע שנות התשעים. פריסיץ' הורשע במעורבות בפשעי מלחמה ובעידודם, אך זוכה מקשר ישיר לטבח בסרברניצה.

 

 

מפסק הדין עולה כי פריסיץ' היה מעורב בעקיפין במעשי רצח, התעללות, רדיפות על-רקע פוליטי, גזעי או דתי ובמתקפות על אזרחים בסרייבו. הוא הורשע גם בכך שלא העניש פקודים שרצחו אזרחים במהלך ירי רקטות על העיר זאגרב. BBC דיווח כי זו הפעם הראשונה שבית הדין הבינלאומי מכריע במשפטו של קצין בצבא יוגוסלביה שהואשם בביצוע פשעים במהלך מלחמת האזרחים.

 

על ספסל הנאשמים בהאג. פריסיץ' (צילום: EPA) (צילום: EPA)
על ספסל הנאשמים בהאג. פריסיץ'(צילום: EPA)
 

פריסיץ', סרבי בן 67, סיים את האקדמיה הצבאית ב-1966 והתמנה למפקד צבא יוגוסלביה ב-1993, אחרי שהמלחמות בקרואטיה ובבוסניה כבר החלו. הוא הודח מתפקידו ב-1998 על-ידי נשיא סרביה לשעבר, סלובודן מילושביץ, לאחר שהתנגד למבצעים צבאיים בקוסובו ובמונטנגרו. לאחר מכן, ייסד פריסיץ' את המפלגה הפרו-דמוקרטית בסרביה וסייע להדחת מילושביץ מהשלטון ב-2000.

 

פריסיץ' נעצר בחשד לריגול בעת שסעד עם דיפלומטי אמריקני במארס 2002.

 משפטו בסרביה מעולם לא הסתיים והוא נשלח להאג ב-2005. במרכז משפטו עמד הניסיון להוכיח את הקשרים הסמויים מהעין שבין צמרת הצבא היוגוסלבי והמנהיגות הסרבית בבוסניה ובקרואטיה - ודבר זה אגן נעשה.

 

"הוא מעולם לא לכך חלק אישי במעשי הרצח, מעולם לא הצית בית בבוסניה או קרואטיה, אך הוא סייע לאלה שכן עשו זאת. השתתפותו העקיפה בפשעים אינה מסירה ממנו אחריות", אמר התובע מארק הרמון במהלך הדיונים. כמו כן, נמצאו במהלך המשפט ראיות לכך שפריסיץ' שיתף פעולה עם מפקד המיעוט הסרבי בבוסניה, רטקו מלאדיץ', העומד לדין בהאג בימים אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פריסיץ'. סיוע עקיף
צילום: EPA
מומלצים