שתף קטע נבחר

הכן ילדך לרשת

אתם מלמדים את הילדים שלכם לחצות את הכביש בזהירות, ואיך להיזהר בים. זה רק מתבקש שתלמדו אותם איך לגלוש ברשת באופן בטוח. במיוחד בימים הראשונים שלהם, חשוב לתת לילדים יד מכוונת ולהקנות להם הרגלים נכונים כדי שיוכלו להסתדר בעצמם, למצוא את הדברים המתאימים להם ולהתרחק מסכנות

ילדים חשופים לאינטרנט מגיל מאוד צעיר, אבל יש הבדל גדול בין פתיחת חשבון באתר משחקים בו אתם מאפשרים להם לפצח חידות, לבין גלישה אמיתית. העובדה שהילד שלכם יודע להפעיל מקלדת ועכבר לא אומרת שהוא יכול לגלוש ברשת. חסרים לו כמה כלים בסיסיים, שרק אתם יכולים להקנות לו.

 

מתי אפשר לילד לגלוש לבד?

לפני שהילדים שלכם יודעים לקרוא ולכתוב יש לכם שליטה כמעט מלאה על כל מה שהם עושים ברשת. אתם יכולים ליצור להם קיצורים על גבי שולחן העבודה עבור אתרי המשחקים האהובים עליהם, וללמד אותם לאיזה אתר מובילה כל צלמית. גם אם הם יתקשו במשחק החדש של במבה, הם לא יתחילו לחפש מדריכים בגוגל - הם יפנו אליכם. עבורם אתם השער של האינטרנט.

 

ברגע שהם לומדים קרוא וכתוב, הדברים משתנים ואתם צריכים להיות מוכנים. למעשה האינטרנט יכולה להפוך לכלי מצוין עבורם לשפר את יכולות הכתיבה והקריאה שלהם. היום לכל הדפדפנים הגדולים יש גרסה גם בעברית כך שקל יחסית לשבת עם הילד ולעבור איתו על תפקידי השדות השונים בדפדפן.

 

1. פתחו להם חשבון מייל שגם לכם יש גישה בו 

זה אולי נראה מוזר להתחיל דווקא בפתיחת חשבון אימייל, אבל כדאי להתחיל שם. תיבת אימייל היא כלי הכרחי עבור הילד שרוצה להירשם לאתרי משחקים. זה גם כלי חשוב מאוד אם אתם רוצים שהוא יבצע חיפוש במנוע החיפוש של גוגל, חיפוש שאתם יכולים לעצור ולהגביל.

 

וודאי שמתם לב שיש הבדל בתוצאות החיפוש שאתם מקבלים כאשר אתם עובדים ממחשב בעבודה בו חשבון הג’ימייל שלכם לא מופעל, לבין התוצאות שאתם מקבלים בבית כאשר אתם רשומים לחשבון שלכם. הסיבה לכך היא שמהרגע שהתחברתם לחשבון שלכם גוגל עוקבים אחרי הצרכים וההרגלים שלכם ומתאימים את התוצאות אליכם. זה אומר שאם פתחתם חשבון והגדרתם שאתם רוצים תוצאות חיפוש מסוננות מסקס גוגל יזכרו את זה.

 

2. חפשו ביחד

לאחר שפתחתם את חשבון הג’ימייל לילד, עברו לעמוד החיפוש הראשי של גוגל. לחצו על גלגל השיניים שנמצא בחלק העליון השמאלי (אם אתם בממשק עברי, או ימני אם אתם בממשק לועזי) ובחרו בהגדרות חיפוש (Search Settings).

   

הגדרות חיפוש ()
הגדרות חיפוש

 

בעמוד החדש יש מספר חלקים:

 

  • החלק הראשון מאפשר לכם לבחור את שפת הממשק. אם הוא לא בעברית, בחרו בעברית. אתם רוצים שלילד שלכם יהיה נוח.
  • לאחר מכן תוכלו לבחור את השפה של התוצאות. גם פה אתם יכולים לסמן את השפה העברית בתור השפה היחידה וכך לוודא שלפחות התוצאות הראשונות יהיו בשפה שהילד מכיר.
  • החלק השלישי הוא "חיפוש בטוח", כנראה זה שהכי חשוב לכם כהורים. כאן תוכלו לדאוג שתוצאות החיפוש, ויהיו אלו תוצאות של אתרים, תמונות או סרטים, יסוננו מתכנים מבוגרים. האפשרות העליונה היא סינון עמוק והוא ימנע מאתרים המכילים טקסט או תמונות בוטות מלהופיע בתוצאות החיפוש של הילד. האפשרות השנייה - שהיא גם אפשרות ברירת המחדל - מסננת תמונות או אתרים המכילים תמונות בוטות. האפשרות השלישית מסירה את הסינון.
  • האפשרות הרביעית נוגעת באפשרות החיפוש המיידי של גוגל. כיום כשאתם מתחילים להקליד מילה, גוגל מנסה להשלים את החיפוש ולהציג לכם תוצאות מייד. תוכלו להפסיק את זה אם אתם חושבים שזה יבלבל את הילד. אנחנו ממליצים להשאיר את זה פעיל.
  • לבסוף לחצו על שמירת ההגדרות.

 

חיפוש בטוח ()
חיפוש בטוח

 

בנוסף לשכבת ההגנה שהוספתם, פתיחת חשבון ג’ימייל לילד יאפשר לכם לעקוב אחרי האתרים אליהם הוא יירשם בעתיד ולהודעות שהוא יקבל מאותם האתרים. מאחר ומדובר בכל זאת בילד קטן ולא בבן נוער ספק אם הוא יתלונן על כך שאתם חודרים לו לפרטיות.

 

3. הקפידו על זמני גלישה 

דברנו על זה בעבר. במיוחד בגיל הזה חשוב מאוד להגביל את זמן הגלישה. בכיתות א’-ג’ ספק אם הילדים יקבלו עבודה שתדרוש מהם לקרוא בוויקיפדיה במשך כל שעות אחר הצהריים. הילדים עדיין יעשו שימוש ברשת לשם שעשוע ולכן לא יקרה שום דבר רע אם תאפשרו להם לגלוש רק שעה או שעתיים ביום. זה גם הרגל טוב להתחיל ולסגל בגיל הזה לפני ששוקעים לחלוטין ברשת.

 

בנוסף לזמן המקסימלי שאתם מאשרים להם לגלוש ברשת, הקפידו להגביל את השעות בהן מותר לילדים לשבת מול המחשב. זה עניין של טעם אישי, אבל נסו להגדיר שעות שבהם מותר להם לשבת מול המחשב. אולי כשעה אחרי הלימודים, כשאתם יודעים שהם לפחות ישבו לאכול או (ספק גדול) לאחר שישבו והכינו שיעורי בית.

 

לחילופין, במקום שעת גלישה קבועה, תוכלו לקבוע שרק לאחר שסיימו את השיעורים הילדים יכולים לגשת לרשת.

 

4. עזרו להם לעשות את הצעדים הראשונים

ילדים שלומדים את השפה, ומתחילים בקריאה ובכתיבה, זקוקים לאימון. האינטרנט הוא מקום נהדר לעשות את הצעדים הראשונים האלו. שבו עם הילדים בערב, קצת לפני השינה ועזרו להם לבצע חיפושים ראשונים.

 

שאלו אותם מה הנושאים עליהם למדו בבית הספר ועזרו להם לחפש מידע על הנושאים האלו. בדרך הזו הם ילמדו כיצד לעשות שימוש בשורת החיפוש בדפדפן, כיצד לבצע חיפוש במנועי חיפוש ואיך לאתר תוצאות.

 

מאחר וויקיפדיה היא ממש לא המקום לשלוח אליו ילדים בני שבע, כדאי שאתם תכירו את וויקיפדיה לילדים ותכירו את האתר לילדים שלכם. האתר בנוי בצורה נוחה יותר לילדים, ומוביל אותם בעזרת תמונות דרך נושאים כמו: מכונות, אישים, וחיות. לרוע המזל, בגלל שוויקיפדיה הוא אתר שפועל בהתנדבות יש הרבה מאוד חומרים חסרים, אבל זו התחלה טובה.

 

5. הפכו את הגלישה למשחק

ברגע שהם ילמדו כיצד לבצע חיפוש ולאתר תוצאות הם ירצו לחפש עוד ועוד מידע. קרוב לוודאי שלא יקראו שום דבר באתרים שימצאו והאתגר יהיה בעיקר לכתוב מילה ולראות מה התוצאות. במקום לתת להם לשוטט חסרי מעש עברו איתם על מילים שחשוב לכם שידעו לאיית. בגלל תיקוני האיות של גוגל גם אם ישגו הם יראו כיצד המילה אמורה להיות כתובה. שבו לצידם כשהם עושים את התרגילים האלו, המטרה היא לא למצוא דרך להעסיק אותם ולתת לכם זמן לקרוא עיתון אלא ללמד אותם את רזי הגלישה.

 

זקוקים לעזרה במחשב? צרו קשר ()
זקוקים לעזרה במחשב? צרו קשר

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעדים ראשונים ברשת עם אמא ואבא
צילום: shutterstock
מומלצים