שתף קטע נבחר

החלה עצרת האו"ם: 'עמים כבושים כמהים לחופש'

בלי נאומים הזויים של קדאפי, אבל עם דריכות לקראת המהלך הפלסטיני, נפתחה העצרת ה-66 במטה האו"ם בניו יורק. הנשיא התורן, מקטאר, נאם: "אנשים ברחבי העולם מחפשים שינוי"

"הנשיא אובמה יהיה כאן, לצד מנהיגים מרחבי העולם. בלי קדאפי". בציוץ ממצה זה ציינה שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, את פתיחת העצרת הכללית ה-66 של הארגון הערב (יום ג') במטה הארגון בניו יורק. קטאר תשמש נשיאת העצרת השנה, ובמהלך ספטמבר תכהן לצדה לבנון בתפקיד הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון. את קטאר מייצג נסיר עבדול עזיז אל-נאסר ואת לבנון נוואף סלאם.

 

"אנחנו מתכנסים בצומת דרכים קריטי בהיסטוריה של האומות", פתח הנשיא הקטארי את נאומו. "אנשים ברחבי העולם מחפשים שינוי. כלכלת העולם ניצבת בפני המשבר הכלכלי החמור מאז השפל הגדול. עמים מדוכאים, כמו גם אלה החיים תחת כיבוש זר, כמהים להיות חופשיים".

 

אל-נאסר התווה ארבעה תחומים עיקריים שאותם ינסה לקדם במהלך כהונתו: פתרון סכסוכים בדרכי שלום, רפורמה וחידוש במנגנון האו"ם, שיפור התגובה לאסונות טבע ואסונות ידי אדם ומניעתם, פיתוח בר-קיימא ושגשוג עולמי. לאחר הנאום עמדו הנציגים בדקת דומייה שהוקדשה ל"תפילה או מחשבה", כדבר הנשיא.

 

הן הנשיא והן מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הקדישו קטעים נרחבים בנאומיהם לזכרו של דאג המרשלד, מזכ"ל האו"ם השני, במלאת 50 שנה למותו בתאונה אווירית, החודש.

 

הטוויטר של השגרירה האמריקנית הוא תזכורת למהפך שעבר על לוב, כמו גם לכוחה של פעולה בינלאומית מתואמת. רק לפני שנתיים כיהנה המדינה הצפון-אפריקנית כנשיאת העצרת, ובטקס הפתיחה עלה השליט מועמר קדאפי לנאום. לכל ראש מדינה ניתנו עשר דקות לדבר, אך קדאפי השתלט על הבימה ונשא נאום הזוי שנמשך שעה ו-45 דקות, בעוד נשיא העצרת, בן ארצו עלי טראקי, לא העז לרמוז לו שעליו לסיים.

 

אולם הרודן ירד למחתרת והנושא הפלסטיני הוא הצפוי לשלוט בסדר היום ובכותרות. בוושינגטון עושים מאמץ של הרגע האחרון למנוע את המהלך הפלסטיני לקבלת הכרה ובבירות אירופה מנסים להציג קו אחיד בנושא ההצבעה. עדיין לא ברור מתי יצביעו באו"ם על ההצעה הפלסטינית, שגם ניסוחה המדויק אינו ברור.

 

עוד בערוץ החדשות:

"ארדואן הורה: לא למנוע ירי על מטרות ישראליות"

להציל את הבית שבו נולד צ'רלי והשוקולד

 

הנשיא ברק אובמה הזהיר אתמול את הפלסטינים להימנע מהליכה לאו"ם, ושב ואמר כי אם הנושא יעלה לדיון במועצת הביטחון, ארה"ב תפעיל את זכות הווטו שלה. הוא העריך שהפלסטינים יעלו להצבעה בעצרת החלטה על קבלת מעמד "מדינה משקיפה". למדינה בעלת מעמד זה אין זכות הצבעה באו"ם, אבל היא יכולה להשתתף בארגונים השונים של האו"ם.

 

ביום רביעי בשבוע הבא ייפתח הדיון הכללי בעצרת, בנאומי נשיאת ברזיל ונשיא ארה"ב, על פי מסורת האו"ם. ביום שישי בבוקר (שעון מקומי) ינאם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן, ושלושה נאומים אחריו יעלה לבימה נציג ישראלי שזהותו טרם נקבעה - ראש הממשלה בנימין נתניהו או הנשיא שמעון פרס.

 

שר החוץ אביגדור ליברמן יגיע לניו יורק בעוד שבוע ויקיים בעיר שיחות מדיניות עם נציגי מדינות שונות במשך שישה ימים. גם שר הביטחון אהוד ברק יבוא לניו יורק בתקופת כינוס העצרת ואליהם יצטרפו שר האוצר יובל שטייניץ, השר לאיכות הסביבה גלעד ארדן, שר ההסברה יולי אדלשטיין, סגני השר דני איילון ויעקב ליצמן. נראה שהרשימה אינה סופית.

 

קדאפי לא יבוא אמנם, אבל אחמדינג'אד יופיע גם הוא בשבוע הבא כדי לנאום בפני העצרת וכבעבר גם הפעם הוא פתח במסע ריכוך לפני נחיתתו, כיכב בכתבה מחמיאה ב-NBC, העניק ראיון ל"וושינגטון פוסט" והודיע על שחרור שני המטיילים האמריקנים שהורשעו בריגול, תמורת ערבות של מיליון דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצרת האו"ם
צילום: רויטרס
מזכ"ל האו"ם באן לצד שגריר ישראל רון פרושאור
צילום: שחר עזרן
מומלצים