שתף קטע נבחר

היסטוריה קטנה באו"ם: אשה פתחה את העצרת

הנשיאה הראשונה של ברזיל הפכה גם לראש המדינה האשה הראשונה שפתחה את דיוני עצרת האו"ם. היא הכריזה על "המאה של הנשים" ולא הססה לתקוף את המעצמות על טיפולן במשבר העולמי: "חוסר משאבים פוליטיים ורעיונות ברורים"

בעוד במזרח התיכון עסקו הרוב בדרמה המדינית שאולי תביא להכרה היסטורית בפלסטין, בפתיחת עצרת האו"ם ה-66 נרשמה היסטוריה קטנה מסוג אחר – לראשונה פתחה אשה, ראש מדינה, את דיוני העצרת. נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, הכריזה היום (יום ד') בנאומה על "המאה של הנשים" וטענה כי שוויון מגדרי הוא המפתח לשגשוג. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מחאה לה כפיים מהיציע.

 

עוד על ברזיל ונשיאתה הראשונה:

הנשים החזקות בעולם: מרקל, קלינטון ורוסף

רוסף הקפיאה קמפיין נגד הומופוביה

מומחים על בחירתה: "לא תקבל הנחות"

 

"אני מדברת אליכם בקול נשי. זהו קולה של הדמוקרטיה, של השוויון", פתחה הנשיאה. "אני בטוחה, גבירותיי ורבותיי, שזו תהיה המאה של הנשים. בפורטוגזית, המילים חיים, נשמה ותקווה הן בלשון נקבה, כמו גם המילים אומץ וכנות".

 

רוסף נואמת באו"ם. "אומץ וכנות הן מילים בלשון נקבה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוסף נואמת באו"ם. "אומץ וכנות הן מילים בלשון נקבה"(צילום: EPA)

 

רוסף לא הסתפקה בזכויות נשים ועסקה בנאומה גם במשבר הכלכלי שלדבריה עלול להפוך לקרע פוליטי וחברתי חמור. "או שנתאחד, כולנו, ונביס את המשבר, או שכולנו נובס", הצהירה. היא לא היססה למתוח ביקורת על המעצמות ולקרוא להתחזקות האומות המתפתחות. נאומה נקטע כמה פעמים במחיאות כפיים סוערות.

 

"המשבר הזה חמור מכדי להשאיר את ניהולו רק בידי כמה מדינות. כל המדינות סובלות מההשלכות שלו, כולן צריכות לקחת חלק במציאת הפתרון". ברזיל עצמה שיפרה בשנים האחרונות א מצבה הכלכלי והפכה לכלכה התשיעית בגודלה בעולם, עם תוצר מקומי גולמי שעומד על כשני טריליון דולרים.

 

"מנהיגי המדינות המפותחות טרם מצאו פתרון לא בגלל היעדר משאבים כלכליים, אלא, הרשו לי לומר, בגלל היעדר משאבים פוליטיים ומדי פעם גם חוסר ברעיונות ברורים", אמרה רוסף. באופן מסורתי, ברזיל היא הראשונה לנאום בכל עצרת או"ם.  

 

קלינטון מוחאת כפיים לרוסף. קידום נשים הוא נושא משותף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלינטון מוחאת כפיים לרוסף. קידום נשים הוא נושא משותף(צילום: רויטרס)

 

נשיאת ברזיל גם התייחסה לעמדת ארצה בנושא ההכרה במדינה פלסטינית והצהירה:

"הגיע הזמן שפלסטין תהיה חברה כמדינה באו"ם. רק מדינה פלסטינית תבטיח את קיום המדינה היהודית בשלום". ברזיל היא אחת החברות במועצת הביטחון של האו"ם, וכבר הכריזה בעבר כי מתכוונת להצביע בעד הכרה במדינה פלסטינית.

 

רוסף, בת 63, נבחרה לפני שנה לנשיאה הראשונה של ברזיל. היא הייתה יד ימינו ובת טיפוחיו של הנשיא הקודם לולה דה-סילבה. היא כלכלנית במקצועה, בת למהגר מבולגריה ומורה ברזילאית. לפני כ-40 שנה הייתה חברה במחתרת השמאל הקיצונית "המפקדה לשחרור לאומי", שפעלה בהשראת המהפכה הקובנית נגד החונטה הצבאית ששלטה בברזיל. מרבית המורדים נכלאו, חוסלו או הועלמו וגם רוסף נשלחה לתקופת מאסר של יותר משנתיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוסף נואמת באו"ם. מחיאות כפיים סוערות
צילום: AFP
רוסף ובאן קי-מון. "או שנביס את המשבר, או שכולנו נובס"
צילום: AP
מומלצים