שתף קטע נבחר

5 טיפים לצילום במצלמת כיס: חלק ב'

מה זו קומפוזיציה ומתי כדאי או לא להשתמש בפלאש? אחרי שתקראו את המדריך הזה תדעו לצלם הרבה יותר טוב. כתבה שניה בסדרה

 

 

בכתבה הקודמת קראנו את המדריך למשתמש וכבר לא כותבים לנו RTFM, גם למדנו שהפילטר הכי חשוב הוא המקטב. הפעם נלמד קצת על קומפוזיציה, ומתי כדאי להשתמש בפלאש (מבזק). גם אתם, אחרי קריאת פוסט זה, תדעו לצלם תמונות שיגרמו לבני משפחה וחברים להגיד "ואוו!".

 

עוד בצילום:

 

קווים אופקיים עוזרים לחלק את הסצנה - משפחת קאפיברות בפאמפאס, בוליביה (צילום: עידן פרסר) (צילום: עידן פרסר)
קווים אופקיים עוזרים לחלק את הסצנה - משפחת קאפיברות בפאמפאס, בוליביה(צילום: עידן פרסר)

 

טיפים בסיסיים בקומפוזיציה:

בטח שמעתם צלמים מקצועיים מדברים על קומפוזיציה, מה זה בעצם 'לקמפז' תמונה? קומפוזיציה היא סידור האלמנטים בפריים. אבל לא צריך תואר בעיצוב כדי לקמפז תמונה טובה, כל מה שצריך זה לעקוב אחרי כמה כללים פשוטים.

 

 

  • תפסיקו לצלוף באנשים! – חוק השלישים:

חוק השלישים הוא אחת הטכניקות הישנות ביותר (החוק 'הושאל', בלי בושה, מהציירים), מה זה בעצם חוק השלישים? דמיינו רשת איקס-עיגול על פני התמונה, הנקודות שבהם הקווים מצטלבים הן הנק' האידיאליות למקם את הנושא שלכם. מהיום, במקום לשים את הטרף נושא שלכם על הכוונת במרכז התמונה כמו ציידים, נסו למקם את הנושא באחת הפינות של המלבן המרכזי, או לפחות על הקו, ותראו איך פתאום התמונות שלכם הופכות לחזקות יותר והרבה פחות משעממות. (רוב המצלמות כיום מגיעות עם רשת מובנית כדי לעזור לכם עם זה).

 

הנקודות שבהם הקווים מצטלבים הן הנק' האידיאליות למקם את הנושא שלכם - אריות ים, פיסקו, פרו (צילום: עידן פרסר) (צילום: עידן פרסר)
הנקודות שבהם הקווים מצטלבים הן הנק' האידיאליות למקם את הנושא שלכם - אריות ים, פיסקו, פרו(צילום: עידן פרסר)

 

  • הולכת העין בתמונה – קווים:

קווים משחקים תפקיד חשוב מאד בקומפוזיציה, הם מפנים את תשומת הלב של הצופה לנושא המרכזי. קווים אופקיים עוזרים לחלק את הסצנה בעוד שקווים אנכיים נותנים תחושה של עומק וגובה, נסו לצלם תמונה עם קו אלכסוני שעובר מפינה ימנית תחתונה לשמאלית עליונה ותראו בעצמכם את העוצמה שיש לקווים בתמונה.

 

קווים אנכיים נותנים תחושה של עומק וגובה, עמק הירח - מדבר אטקמה, צ'ילה (צילום: עידן פרסר) (צילום: עידן פרסר)
קווים אנכיים נותנים תחושה של עומק וגובה, עמק הירח - מדבר אטקמה, צ'ילה(צילום: עידן פרסר)

 

  • צאו מהקופסה – פרספקטיבה:

צילום הוא מדיום דו-ממדי (ברובו), בעוד שהנושא שלכם הוא תלת-ממדי, נקודת המבט שלנו עוזרת להוסיף את המימד השלישי על-ידי יצירת תחושה של גודל ועומק, נסו לצלם נושא אחד בחזית הפריים ועוד אחד (או יותר) ברקע כדי ליצור מימד של עומק. בצילום פורטרט נסו זוויות שונות, דיוקן לרוב יראה יותר מאיים או כוחני כשמצלמים אותו מלמטה, ויותר 'חמוד' כשמצלמים מלמעלה.

 

שימו לב לזווית הצילום ולעומק שנוצר כשיש יותר מנושא אחד בפריים  (צילום: עידן פרסר) (צילום: עידן פרסר)
שימו לב לזווית הצילום ולעומק שנוצר כשיש יותר מנושא אחד בפריים (צילום: עידן פרסר)

 

קיימים עוד 'חוקים' רבים בקומפוזיציה. אני לא רוצה לחרוג מ-5 טיפים לכן אני ממליץ למי שמתעניין בצילום לחקור עוד, האינטרנט מלא כתבות מעניינות על איך לשפר את ההעמדה שלכם בצילום. חפשו מושגים כמו קומפוזיציה פתוחה/סגורה/סטטית/דינמית/סימטרית, מסגור ויחסי גומלין.

 

תשלטו בפלאש שלכם!

למרות המסוגלות המרשימה של יצרניות מצלמות הכיס להכניס יכולות מדהימות למצלמה פיצפונת, לא ניתן למצוא היום מצלמות פוקט עם פלאש ראוי, זה לא באמת אשמתן של היצרניות – אי אפשר להתחמק מלשים מבזק כל-כך קרוב לעדשה במצלמות כ"כ קטנות. אבל כן אפשר ללמוד לשלוט בפלאש כך שיתאים לסיטואציה שבה אתם נמצאים וזה הנושא של שני הטיפים הבאים:

 

  • מתי כדאי להשתמש בפלאש:

אחת מהתכונות הטובות ביותר שמתחבאות בתוך מצלמת הפוינט-אנד-שוט היא פלאש המילוי (Fill flash / Flash on mode), כשתשתמשו בפלאש כשאתם רוצים בו ולא כשהמצלמה סבורה שזה מתאים, תעשו צעד חשוב לקראת צילום חוץ טוב יותר. במצב של פלאש מילוי המצלמה קודם כל חושפת את הרקע, ואז מוסיפה מספיק אור בכדי להאיר את הנושא שלכם, התוצאה היא תמונה שניראת מקצועית יותר וכל הפריים נראה טוב. מתי להשתמש בפלאש מילוי? כשאתם בחוץ, באור יום (עדיף בצל) ו/או כשיש לכם מקור אור אחורי חזק שמחשיך לכם את הנושא, נסו לצלם מישהו על רקע שקיעה עם פלאש ובלעדיו, נסו לצלם מישהו לאור נרות עם פלאש ובלעדיו (עדיף לנסות את זה עם חצובה/להניח את המצלמה על משטח יציב).

 

ההבדל בין תמונה עם פלאש לתמונה בלעדיו בתאורה אחורית (ותודה לדוגמניות הבית - רחלי ורעות) (צילום: עידן פרסר) (צילום: עידן פרסר)
ההבדל בין תמונה עם פלאש לתמונה בלעדיו בתאורה אחורית (ותודה לדוגמניות הבית - רחלי ורעות)(צילום: עידן פרסר)

 

  • מתי לא כדאי להשתמש בפלאש:

למרות שהמבזק מבהיר את התמונה בתאורה חלשה, ובכך מונע טשטוש, כשהפלאש כ"כ קרוב לעדשה הוא יורה אור קדימה, במקביל אליה. דבר שיוצר אור 'שטוח' עם צללים חדים ולא נעימים, הנושא מאבד את העומק שלו, העור מקבל גוון לא טבעי, עם אזורים מבריקים ולעיתים 'שרופים'. ובקיצור יוצאת תמונה ממש גרועה ולא מחמיאה, אז ההמלצה שלי- אל תצלמו עם פלאש בתאורה חלשה, הדליקו את כל האורות בבית, השתמשו בחצובה, הימנעו מהפלאש כמה שאפשר… אבל אם אין ברירה ואתם חייבים להשתמש בפלאש, נסו לרכך את האור – הפתרון הכי זול הוא לשים פיסת נייר טישו לפני הפלאש, במטרה למתן את האור וגם (אם הסיטואציה מאפשרת) להאיר את התקרה/קיר ולא את המצולם וכך האור מתפזר בצורה רחבה יותר (למה? אני לא אכנס איתכם לפרטים, פשוט תצטרכו להאמין לי, החנונים שבניכם יכולים לקרוא על החוק בפיזיקה שקובע ש"עוצמת האור משתנה ביחס הפוך לריבוע המרחק מהמקור".

 

לסיום, נקודה למחשבה – אחרי שלמדתם את חוקי הקומפוזיציה, וגיליתם שאתם שולטים בהם היטב, הגיע הזמן להפר אותם, אם אתם מרגישים שתקבלו קומפוזיציה טובה יותר כשהנושא באמצע, צלמו אותו באמצע, אל תגבילו את היצירתיות שלכם כדי לציית לחוקים, זכרו שלכל כלל יש יוצא מן הכלל, החוקים שם רק כדי להנחות אותכם וממש לא כדי להגביל אותכם.

 

לעתים צריך לשבור את הכללים כדי לקבל קומפוזיציה מעניינת יותר/לכלול את כל הנושא בתמונה (צילום: עידן פרסר) (צילום: עידן פרסר)
לעתים צריך לשבור את הכללים כדי לקבל קומפוזיציה מעניינת יותר/לכלול את כל הנושא בתמונה(צילום: עידן פרסר)

 

עידן הוא מדריך בגליץ, בית הספר לצילום, ועורך בפועל של מגזין הצילום קומפוזיציה. לגיליון קומפוזיציה האחרון >>

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתי משתמשים בפלאש? תקראו ותדעו
צילום: עידן פרסר
מומלצים