שתף קטע נבחר

החלה חקיקת המלצות טרכטנברג בנושא המיסוי

לאחר ששרי הממשלה מנעו הצבעה על המלצות הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי, קובעת ועדת הכספים עובדות בשטח. לאחר הדיון עם טרכטנברג, החל הליך חקיקה מהיר של הרפורמה במס ברוח ההמלצות. על הפרק: ביטול הפחתת מס הכנסה לבעלי הכנסות גבוהות מ-20 אלף שקל בחודש והמשך הקפאת מס החברות

מסלול עוקף ממשלה: ועדת הכספים פתחה היום (ג') בהליך חקיקה יישום מהיר ומיידי של הרפורמה במיסוי הישיר, ברוח המלצות ועדת טרכטנברג. הליך החקיקה מתבצע במסגרת הצעת חוק ממשלתית שמונחת על שולחנה וכבר אושרה בקריאה שנייה ושלישית. אתמול ספג ראש הממשלה בנימין נתניהו מכה פוליטית קשה, כאשר התנגדות שרי הממשלה אילצה אותו לדחות את הדיון בדו"ח.

 

 

ועדת הכספים החליטה היום לדון מחדש בהצעת החוק בנוסח מורחב אף מעבר להמלצות טרכטנברג, לפיו יבוטל מתווה הפחתת מס הכנסה לבעלי הכנסות גבוהות מ-20,000 שקל בחודש, ותימשך הקפאת מס החברות ללא הגבלת זמן בשיעור של 25%.

 

המהלך המוצע לא פוגע בבעלי ההכנסות הבינוניות והנמוכות, וכולל גם את ביטול כוונת הממשלה להעלות את מס הבלו על הדלק והפחם בתחילת 2012.

 

עקיפת הדיונים בממשלה

הצעת החוק הממשלתית המקורית שכבר אושרה, מוגבלת רק להקפאת מתווה הפחתות המסים ל-2012. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, קיווה כי משרד האוצר לא יתערב אם יבקש לתפוס טרמפ על המלצות ועדת טרכטנברג ולהביא ליישום הצעת החוק בדרך העוקפת את הדיונים בממשלה ובכנסת, זאת מאחר שראש הממשלה הגדיר את ההמלצות כמצוינות.

 

גפני תכנן לאשר את הנוסח החדש שלו אישור סופי עוד היום, בשיאו של הדיון הראשוני שהוועדה ערכה על דו"ח טרכטנברג. אולם, הדיון בוועדה התארך מעבר למתוכנן, וגפני התכוון לדחות את כל המהלך למועד אחר בטענה שחברי הוועדה מותשים ולא יוכלו לקיים דיון ענייני.

  

ואולם, בשיחה שהיתה לגפני עם הממונה על התקציבים, הוסכם כי רק החלק הפורמלי של ההליך, שמחזיר לדיון נוסף בוועדה את הצעת החוק שכבר אושרה, יובא לאישור הוועדה. הדיון לגופו של עניין יתקיים אחרי החגים, ימים ספורים לפני שמליאת הכנסת פותחת את כנס החורף.

  

גפני ציין כי המחלוקת שלו עם האוצר מוגבלת לדעתו רק בנקודה אחת - הוא מתנגד לעמדת האוצר שהקפאת מתווה הפחתת המס תחול על בעלי ההכנסות הבינוניות, ושהקפאת המתווים יהיו לפחות עד סוף 2016. יו"ר ועדת הכספים סבור כי הקפאת מתווה ההפחתה לבעלי ההכנסות הגבוהות תבוטל ללא הגבלת זמן וכי הקפאת מס החברות תימשך ללא הגבלת זמן.

 

ההר הוליד עכבר

כך הסתיים בקול דממה דקה יום הדיונים הראשון בהמלצות ועדת טרכטנברג. הציפייה לדיון ראשוני ענייני וסוער בוועדת הכספים על ההמלצות לא התגשמה. חברי הכנסת הרבים היו אכן מותשים, עד משועממים, מהרב-שיח השקט והמנומס שהתפתח בעקבות הרצאתו של פרופסור טרכטנברג והדיבורים התמשכו מעבר למתוכנן, אם כי הם היו רוב הזמן ללא כוונת שכנוע הדדי אלא התנהלו בנוסח השגרתי ונאמרו יותר לפרוטוקול.

  

"אנחנו ועדה מעשית ולא פילוסופית", אמר גפני בפתח הישיבה בתקווה לנהל לדבריו, "דיון יעיל ופורה בדרך ארץ, שישדר אמינות". אלא שהאמינות טבעה בים המלל הלא תכליתי.

 

"הקיצוץ עלול לפגוע בתחומים רגישים"

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, כיבד את המעמד בנוכחותו וניצל אותו כדי לקרוא לתנועת המחאה החברתית לרדת מהעץ הגבוה של הקיצוצים בתקציב הביטחון למימון התביעות. "בקריירה הפרלמנטרית הארוכה שלי ביקשתי שש בקשות לקיצוץ בתקציב הביטחון והתוצאה החוזרת הייתה שהתקציב הוגדל", אמר והזהיר. "היום הקיצוץ עלול לפגוע בתחומים רגישים של מערכת הביטחון, כמו באימוני הצבא, בניגוד לאינטרסים הביטחוניים של המדינה, כך שיידרש פתרון יצירתי לגשר על הפער בין הרצוי למצוי".

 

ריבלין נקטע בקריאות ביניים שהצדק החברתי מהווה חלק מהביטחון והגיב, "זה נכון כל עוד הצדק החברתי לא יבוא על חשבון הביטחון הקיומי, שהוא תנאי לכל מהלך חברתי".

  

כשנגע טרכטנברג בהמלצות התקציביות הוא נשאל איך בדעתו לגייס את הכספים שהאוצר יפסיד מהפחתות המיסים. ריבלין התערב, "את זה תשאלו את האוצר". טרכטנברג הדגיש כי תנועת המחאה היא, "הזדמנות בלתי חוזרת ולא תהיה הזדמנות שנייה להגשים את דרישות 'הישראלים החדשים' אם יחמיצו אותה - גם אם ההמלצות אינן נותנות מענה מיידי לכל הדרישות".

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנואל טרכטנברג. הזדמנות להגשת דרישת המוחים
צילום: מוטי קמחי
משה גפני. ועדה מעשית - לא פילוסופית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים