שתף קטע נבחר

טיח ידידותי לסביבה? חומרי בנייה לבית ירוק

בנייה ירוקה כוללת שימוש בחומרים שהשפעתם על הסביבה נמוכה. אך בניגוד למדינות בהן התחום מפותח, לנו אין עדיין מגוון גדול של מוצרים כאלה. אז מי מגדיר מהו חומר ירוק ואיך נדע שהוא באמת כזה? מדריך

פרק החומרים בתקן לבנייה ירוקה נועד לכוון אותנו להעדיף חומרי בנייה שהשפעתם על הסביבה נמוכה יותר ממוצרים מתחרים. אך מה נחשב בכלל למוצר ירוק?

 

בפרקים הקודמים במדריך לבנייה ירוקה :

 

קיימות מספר קטגוריות שמגדירות מוצר כירוק. כך למשל, מוצר נחשב ירוק במידה שבייצורו לא נעשה שימוש במשאבים טיבעיים. כך למשל, ניתן להשתמש בעץ שגודל במיוחד לתעשייה, בכך למנוע את הצורך שבכריתת יערות טבעיים.

 

קטגוריה נוספת היא מוצרים שהשפעת תהליך הייצור שלהם על הסביבה נמוכה. כך למשל, מוצר שלצורך ייצורו נעשה שימוש באנרגיה מתחדשת ונמנע הצורך בשריפת דלקים. מוצרים מקומיים נחשבים באופן עקרוני לירוקים יותר לעומת מוצרים מיובאים, מכיוון שההובלה וההפצה של המוצרים גורמת לשריפת דלקים.

 

קטגוריה נוספת הם מוצרים שהשימוש בהם מקטין את ההשפעות השליליות על הסביבה בזמן השימוש בהם. כך למשל, בלוק בנייה בעל רמת בידוד גבוהה, המאפשר לחסוך באנרגיה בזמן השימוש במבנה, או צבעים שאינם מנדפים חומרים רעילים לסביבה.

 

בנוסף ישנם כמובן מוצרים שהשפעתם על הסביבה נמוכה בשלב שהם הופכים לפסולת. כך למשל, מצע מילוי לתשתית ריצוף שמקורו בפסולת בניין שנגרסה ונעשה בה שימוש חוזר, במקום שתושלך להטמנה. כך נמנעת גם הטמנת הפסולת בקרקע, וגם הצורך להשתמש בחומרי מחצבה בתוליים הגורמים להרס נוסף של הנוף ואבדן משבי קרקע.

 

מוצרים על פי שלבי הבנייה

פרק החומרים בתקן לבנייה ירוקה, מכוון להשתמש במוצרים ירוקים בכל אחד מהשלבים השונים של הבנייה לפי הקטגוריות הבאות:

  1. שלב השלד - בטון, בלוקים, ברזל, עץ וכדומה.
  2. חומרי גמר - צבעים, אריחי קרמיקה, טיח, גבס, חומרי בידוד ואיטום, תשתיות לריצוף וכדומה.
  3. חומרים לפיתוח המגרש - ריצוף, מצעים, גדרות, ריהוט גן וכדומה.
  4. מרכיבי מערכות - תעלות מיזוג אויר, אינסטלציה וכדומה.  

 

כיצד נדע שהמוצר ירוק?

במצב האידיאלי, לכל אחד מסוגי המוצרים הנדרשים לבנייה היו חלופות של מוצרים ירוקים המסומנים בסימן מיוחד שמורה לנו הצרכנים שהוא מוצר ירוק. ואכן, ישנם מוצרים אשר עברו תהליך של בדיקה על ידי מכון התקנים והם מסומנים בתו תקן ירוק (ראו צילום מימין). את רשימת החומרים הירוקים ניתן למצוא באתר של מכון התקנים.

 

הבעיה היא, שבניגוד למדינות בהן תחום הבנייה הירוקה מפותח יותר ויש כבר מגוון גדול של מוצרים ירוקים, אצלנו התחום עדיין בחיתוליו, מעט מאוד מוצרים קיבלו תו תקן ירוק והמגוון מוגבל. חברות רבות לא מעזות עדיין לפתח מוצרים ירוקים, שנחשבים חדשניים מדי והביקושים אליהם נמוכים.

 

כרגע, חברות בעלות חזון ירוק ומחוייבות סביבתית גבוהה של ההנהלה, הן אלה שמעזות יותר ומפתחות מוצרים ירוקים, שעדיין נחשבים מתאימים לשוק העתידי ולא להווה. שתי חברות מצטיינות בתחום פיתוח המוצרים הירוקים הן חברת תרמוקיר המייצרת מוצרי בנייה ירוקים רבים כגון טיח ירוק, וחברת אינטרפייס העולמית המייצרת שטיחים ידידותיים לסביבה.

 

פרק החומרים בתקן הישראלי לבנייה ירוקה אמור לייצר דרישת שוק שיהווה תמריץ לחברות נוספות לפתח מוצרים ירוקים בעתיד הקרוב. בינתיים, התקן מתמודד עם המחסור הזמני במוצרים ירוקים, בכך שהוא מתגמל גם עבור בחירה של מוצרים שמשלבים עקרונות ירוקים, גם אם עדיין לא עברו תהליך של קבלת תו ירוק. העקרונות המנחים הם:

 

  1. שימוש בחומרים ממוחזרים או מוצרים העשויים או מכילים חומרים ממוחזרים.
  2. שימוש בחומרים מתכלים.
  3. שימוש במוצרים שאינם מכילים רעלים.
  4. שימוש במוצרים מתוצרת מקומית.
  5. בחירה של מוצרים ממקור אחראי, כלומר, שהחברה המייצרת קיבלה ת"י 14001 או מקביל לו, שמבטיח לצרכן שבתהליך ייצור המוצרים נשמרו עקרונות של צמצום פגיעה בסביבה.

 

הכותב הוא אקולוג מחברת הבנייה הירוקה אקופיט , וחבר בועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבעים ידידותיים לסביבה - יש תקן
צילום: Shutterstock
תו התקן הירוק
מומלצים