שתף קטע נבחר

לקראת הפסגה: גרמניה אישרה הרחבת הסיוע

מנהיגי גוש האירו נפגשים היום לפסגה מכרעת אשר תקבע את מתווה הפתרון למשבר החובות. מתווה התוכנית עדיין רצוף במחלוקות משמעותיות, וההערכה היא שהמספרים הסופיים של העסקה יגיעו רק בנובמבר. בתוך כך: הפרלמנט הגרמני אישר את הרחבת קרן החילוץ האירופית ל-440 מיליארד אירו

עדיין לא ברורים הסיכויים להסכם מקיף לפתרון משבר החובות של גוש האירו בפסגה שתיערך היום (ד') אחר הצהריים. המנהיגים עדיין חלוקים ביניהם בכמה סוגיות משמעותיות, ביניהן האופן בו יתעצם כוחה של קרן החילוץ של הגוש. לקראת הפסגה, אישר היום הפרלמנט הגרמני את תוכנית להרחבת קרן החילוץ האירופית ל-440 מיליארד אירו.

 

  • סרקוזי לקמרון: שתוק, נמאס מהביקורת על האירו

 

נציגי האיחוד האירופי ודיפלומטים אירופיים מנמיכים ציפיות באשר לפריצת דרך לקראת הפגישה של 17 מנהיגי מדינות גוש האירו, על אף הבטחות לפני מספר שבועות מצד גרמניה וצרפת להגיע עד סוף אוקטובר ל"פתרון מקיף" לטלטלה הכלכלית ולמשבר החובות.

 

אמנם נראה כי קיימת הסכמה גורפת באשר לצורך להזרים כ-110 מיליארד אירו למערכת הבנקאית האירופית, על מנת לעזור ליוונים להימנע מחדלות פירעון ולמנוע הידבקות של מדינות אחרות במשבר. עם זאת, עדיין לא ברור האם יוחלט על פתרון באשר לחלקי התוכנית השונים.

 

אחד המרכיבים המרכזיים של התוכנית הוא העצמת קרן החילוץ של גוש האירו, הכוללת 440 מיליארד אירו. מרכיב נוסף מתמקד בהפחתת נטל החוב של יוון באמצעות העמקת ההפסדים שמשקיעים פרטיים - בנקים גדולים וחברות ביטוח - ייאלצו לקחת על עצמם באמצעות "תספורת" לאגרות החוב יווניות.

 

מנהיגי הגוש ישקלו בין שתי שיטות להעצמת קרן החילוץ: שימוש בקרן להצעת ערבונות לרכישה של אג"ח חדש של גוש האירו, או שימוש בחלק מהיכולת שלה להקמת כלי השקעה ייעודי שימשוך הון מקרנות השקעה ממשלתיות ומשקיעים אחרים, לקניית אג"ח. המנהיגים עשויים להגיע להחלטה על שילוב שתי האפשרויות.

 

לא צפויים מספרים קונקרטיים

השווקים הפיננסיים אמנם חיכו כבר שבועות לנתונים מפורטים על אופן המאבק במשבר החובות, אך הסיכוי למספרים קונקרטיים הוא קטן, לדברי מקורות המקרובים לנושא. "המספרים עדיין לא סופיים - חייבים להביט בכל הפרמטרים ולראות מה נדרש ומה יהיה גורם המינוף. יש צורך בהרבה עבודה טכנית לפני ההגעה למספרים", אמר נציג של האיחוד האירופי, "המנהיגים יסכימו על האפשרויות, אבל עדיין לא בטוח האם ינוסח הסכם עם כל הפרטים הנדרשים. לדעתי מדובר באתגר גדול - ויהיה קשה מאוד להסכים על הכל".

 

המספרים הסופיים של העסקה יגיעו ככל הנראה רק ב-8-7 בנובמבר, מועד הפגישה הבאה של שרי האוצר של האיחוד וגוש האירו. השווקים הפיננסיים ככל הנראה יתאכזבו קשות מתוצאות הדיונים של היום, לאחר שנאמר להם במספר הזדמנויות מצד מנהיגי האיחוד על כך שהפתרון של המשבר ממש קרוב. כעת הם צפויים לגלות שהאיחוד האירופי והמוסדות שלו לא

יעמדו בהבטחה זו.

 

מחלוקת סביב תפקיד הבנק האירופי המרכזי

אחת המחלוקות המרכזיות היא באשר למעורבות של הבנק האירופי המרכזי בפתרון המשבר. צרפת מעוניינת למעורבות עמוקה וישירה של הבנק, בעוד שגרמניה מתנגדת לכך. 

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הנלחמת להבטיח את הגיבוי של הפרלמנט שלה לצעדים להצלת גוש האירו, ובמיוחד להעצמה של קרן החילוץ האירופית, אמרה כי גרמניה התנגדה לפסקה בטיוטת המסקנות של הפסגה, המפצירה בבבנק האירופי המרכזי להמשיך בקניית אג"ח של המדינות הנמצאות בבעיה - צעד הנחשב לכלי מרכזי במניעת להעמקת המשבר.

 

אנליסטים רבים סבורים כי הבנק האירופי המרכזי הוא הרשות היחידה בשלב זה שתצליח לספק את התחמושת הפיננסית הנדרשת כדי לשכנע השווקים העצבניים והספקניים, על כך שניתן לבלום את המשבר. לפיכך, מניעת מעורבות מצד הבנק עלולה להתברר כגורם שלילי נוסף.

 

המשבר של יוון

גם סביב פתרון המשבר של יוון קיימת מחלוקת קשה. ממשלות גוש האירו דורשות כי הסקטור הפרטי יסכים ל"תספורת" של 60% כחלק מחבילת סיוע שניה על מנת לסייע בהפחתת החוב העצום של יוון, שצפוי להגיע ל-160% מהתמ"ג של הכלכלה המקומית. נציגי הבנקים הציעו מחיקות של 40% והזהירו כי אם ייאלצו להיכנס להפסדים גדולים יותר הם יסתכנו בחדלות פירעון, מה שיוביל לדבריהם להשלכות הרסניות על המערכת הפיננסית של אירופה.

 

הדיפלומטים של האיחוד האירופי אומרים כי התוצאה של המחלוקת בנושא זה אינה ברורה עדיין, אך חלקם צופים להסכם של הרגע האחרון על מחיקות בשיעור של 50%. הצעה זו נתמכת בידי ז'אן-קלוד יונקר, יו"ר מועצת שרי האוצר של גוש האירו.

 

ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פאפאנדראו, אמר כי "כולי תקווה לכך שהפסגה תגיע להחלטות. אנחנו רוצים לשים סוף למשבר, לפתוח דף חדש, כדי לאפשר למדינה להתקדם הלאה".

פורסם לראשונה 26/10/2011 14:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי
צילום: AFP
קאנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל
צילום: AP
מומלצים