שתף קטע נבחר

צפו: כך הצילו צבועה נדירה ממלכודת במודיעין

נקבת צבוע מפוספס, אם טריה לגורים, נתפסה במלכודת לא חוקית ליד מודיעין. החשד: עובדי בניין ניסו להרוג אותה. תודות לעירנות מטיילים, חולצה הטורפת הנדירה ולאחר טיפול בביה"ח לחיות בר, הושבה בלילה בחזרה לטבע. צפו במבצע המרגש

נקבת צבוע מפוספס, אחד הטורפים הנדירים והגדולים שעוד נותרו בישראל, נתפסה בשבוע שעבר במלכודת לא חוקית, באזור מודיעין והיתה בסכנת חיים.

 

למזלה, מטיילים שחלפו באזור הפתוח, הבחינו בה והזעיקו למקום את הלל עזרן, מנהל מחוז מרכז בסיירת הירוקה ואליו הצטרף פקח רשות הטבע והגנים, יוסי בן-ארי.

 

עוד בערוץ בע"ח:

 

המחזה שהתגלה בפניהם היה קשה לצפייה. הצבועה מותשת ממאבק לילי במלכודת, נמצאה שוכבת על האדמה. רגלה השמאלית הקדמית מדממת ולכודה בתוך המלכודת, שהוצבה ונקשרה בשרשרת וחוטי ברזל אל הסלעים. לצידה של הצבועה, היתה עצם גדולה של בקר שהושמה כפיתיון לחיה.

 

"העובדה שהניחו פתיון בדמות עצם של בקר, מעידה על כך כי מי שהציב את המלכודת, חיפש ללכוד טורפים גדולים ולא צבי ארצישראלי למאכל. החשד שלנו הוא כי לא מדובר בלכידה למטרות של הימורים, אלא לשם ההרג בלבד של החיה, מאחר שאף אחד לא הגיע לאסוף אותה למחרת בבוקר", אומר בן-ארי ל-ynet. 

 

 

החשד: פועלי בניין פחדו מהצבועה ורצו להרוג אותה

עקב הרכב החומרים מהם הורכבה המלכודת הנפוצים בתעשיית הבניין, ברשות חושדים כי פועלי בניין שעובדים באזור הבחינו בצבועה בשטח הפתוח והחליטו להרוג אותה.

 

"לצערי, במגזר הערבי הצבוע מסמל לחלק מאנשי המגזר את השטן, נחשב לחיה אכזרית שחוטפת תינוקות ובעלת דימוי שלילי. במקרים אחרים בהם נלכדו צבועים אחרים באזור, המזל לא שיחק להם והם מצאו את מותם בסבל ממושך. על פי הידוע לי, לא היה תיעוד אחד בארץ של צבוע שתקף אדם", מסביר און ולנסי, ממונה האכיפה במחוז מרכז ברשות הטבע והגנים.

 

מצבה של הצבועה, הצריך פינוי מהמקום לבדיקה רפואית בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. ברשות פנו בבקשת סיוע אל ד"ר עופר עינב, הווטרינר העירוני של עיריית מודיעין, לאחר שווטרינר הרשות, ד"ר רוני קינג, היה בפעילות בצפון הארץ.

 

עינב יצא למקום עם הפקח הווטרינרי, ניר סאנאנס כדי להרדים את החיה. "זו היתה צבועה בוגרת, מותשת מאוד שהרגל הקדמית שלה היתה מעוכה ומדממת במלכודת. כשהתקרבתי אליה לבחון את מצבה בשטח, היא ניסתה לתקוף אותי ושמרתי על מרחק ביטחון", הוא מספר ל-ynet.

 

לדבריו, לא היה ידוע מה הנזקים הנוספים שנגרמו לה ולאחר התייעצות עם רופאי בית החולים ווטרינר הרשות על כמות מינון ההרדמה לצבועה, החל עינב להתקרב אליה בזהירות.

 

הקליקו על "מצגת" בגלריה כדי לצפות בתמונות ברצף 

צילום: הלל עזרן, סיירת ירוקה

 

 

איך מרדימים צבוע? עם מוט מיוחד

כדי להימנע מפציעה בזמן ניסיונות ההרדמה, השתמש עינב במוט במוט הזרקה מיוחד, המאפשר את הזרקת החומר ממרחק ביטחון של כשני מטר. "בזמן שניר הפקח הסב את תשומת ליבה של הצבועה, הצלחתי להתקרב אליה ולהזריק את החומר בחלק האחורי של הגוף שלה. היא ניסתה לתקוף אותי בכל פעם עד שבהזרקה השלישית, החומר כבר החל להשפיע ורק אחרי 40 דקות לערך, היא נרדמה".

 

בחזרה לשטח. ד"ר עינב התקרב בזהירות אל הצבועה, אחז בה בעורף ומיד התגלה בבדיקה ראשונית, כי מדובר באמא טרייה. "לא הרגשתי גורים בבטן, אבל כן הבחנתי בחלב בעטין, והיה ברור שהיא אחרי המלטה", הוא מגלה.

 

לאחר שהפקחים חתכו ושיחררו את הצבועה מהמלכודת, הם הכניסו את החיה לכלוב נשיאה גדול שנתרם למבצע מעיריית מודיעין. היא הוסעה על ידי הפקח בן ארי אל ביה"ח לחיות בר ברמת-גן לקבלת טיפול.

 

הבדיקות הוכיחו: הצבועה המליטה גורים

אל בית החולים לחיות בר מגיעות מדי שנה אלפי חיות בר פצועות. צבוע נחשב לאחת החיות הנדירות שמגיעות לטיפול. עיקר הפציעות האופייניות לטורפים הגדולים נובעת בעיקר מפגיעות מכלי רכב.

 

"הפגיעה היתה באזור האצבעות שלה לאחר שנתפסו במלכודת. מדובר בנזק בעיקר לרקמה הרכה ברגל והחשד הראשוני היה לשבר או סדק במפרקים של עצמות האצבעות", מסביר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים, שניתח אותה יחד עם צוות הרופאים והמטפלים.

 

לאחר סדרת צילומי רנגטן ואולטרסאונד, גילו הרופאים כי הנקבה אינה נושאת עימה גורים. "העטינים שלה מלאים בחלב והיינו חייבים לוודא אם היא נושאת עמה גורים, אבל העדויות הצביעו על כך כי היא המליטה לפני מספר ימים.

 

למרות שהיינו מעדיפים לאשפז אותה להשגחה ולהתאוששות למשך מספר ימים נוספים, חששנו ההדבר עלול לגזור גזר דין מוות על הגורים שנותרו מאחור בטבע וזקוקים לאם כדי לשרוד".

 

מלבד חבישות וקבלת טיפול תומך, לא ניתן היה לגבס את האזור השבור. בבית החולים איפשרו את שחרור הצבועה וציינו כי הפציעה לא תגביל את תנועתה בטבע.

 


האמא שבה לטבע (צילום: עזרא חדד, הסיירת הירוקה)

 

לאור הירח: הצבועה שבה בחזרה לטבע

לקראת ערב, הושמה הצבועה בחזרה לכלוב הנשיאה הגדול. הפקח בן-ארי ששהה לצד הצבועה מאז שחולצה, יצא בחזרה לאזור יחד עם ד"ר רונה נדלר, וטרינרית בבית החולים. במקום המתינו להם וטרינר הרשות ואנשי הסיירת הירוקה.

 

בחסות החשיכה, דלת הכלוב נפתחה. הצבועה החלה להתאושש מההרדמה המלאה וגיששה את דרכה החוצה מהכלוב. "לקח לה כמה שניות להתאפס על עצמה. היא היתה עדיין תחת השפעת חומרי ההרדמה, אבל תוך זמן קצר, היא כבר החלה לרוץ בשטח ונעלמה בסבכייה הסבוכה. אנחנו מקווים שהיא הצליחה למצוא את הגורים שלה בשלום", אומר עזרא חדד, איש הסיירת הירוקה. ברשות ביצעו סריקות באזור כדי לוודא כי אין מלכודות נוספות ופתחו בחקירת המקרה.

 


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאבי תופת. הצבועה במלכודת ליד מודיעין
צילום: יוסי בן ארי, רשות הטבע והגנים
חוזרת לטבע.
צילום: עזרא חדד, סיירת ירוקה
רגע לאחר ששוחררה מכלוב הנשיאה בטבע
צילום:עזרא חדד, הסיירת הירוקה
בטיפול בביה"ח לחיות בר
צילום: יוסי בן ארי, רשות הטבע והגנים
מלכודת מוות. פיתיון בדמות רגל של בקר
צילום: יוסי בן ארי, רשות הטבע והגנים
מומלצים