שתף קטע נבחר

הפתעה בכנס הגרעין: הערבים היו רכים עם ישראל

סוריה ולבנון השתלחו בנו כרגיל, אך גורמים רשמיים אמרו כי בישיבה מיוחדת של סבא"א בווינה על פירוק המזרח התיכון מנשק גרעיני, הביקורת של מדינות ערב והאיסלאם האחרות על ישראל הייתה פחותה מבדרך-כלל: "הייתה הרבה פחות עוינות"

תגידו, זאת איראן או שאתם שמחים לראות אותנו? כשברקע החשש העולמי והערבי הגובר מדהירתה של טהרן לנשק גרעיני, נערך היום (ב') בווינה כינוס נדיר של סבא"א בנוגע לפירוק המזרח התיכון מנשק גרעיני, שבו השתתפו נציגי ישראל ומדינות ערב והאיסלאם. גורמים רשמיים בווינה סיפרו כי באופן מפתיע, הפעם השתמשו נציגי רוב מדינות ערב בטון לוחמני פחות בכל הקשור לגרעין הישראלי, כשרק סוריה ולבנון תוקפות אותה בחריפות.

 

פחד אטומי: גם הערבים מוטרדים מהגרעין האיראני

 

השליח הסורי לוועידה, בסאם אל-סבר, השמיע במהלך האירוע ביקורת שגרתית-משהו על ישראל, והגדיר אותה "איום רציני וחמור" בשל הנשק הגרעיני הלא מוצהר שבו היא מחזיקה לכאורה. איראן, החשודה המזרח-תיכונית העיקרית בפיתוח נשק גרעיני בימים אלה, החרימה את הוועידה, כשברקע דו"ח סוכנות הגרעין לפיו היא חותרת להשיג נשק אטומי.

 

הכור בדימונה. הערבים רוצים שישראל תחתום על האמנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור בדימונה. הערבים רוצים שישראל תחתום על האמנה(צילום: AFP)

 

הכינוס הנדיר נועד לאפשר לצדדים לדון בצמצום הפערים בכל הקשור ליצירת מזרח תיכון נטול נשק גרעיני. גורמים רשמיים סיפרו כי מלבד סוריה ולבנון, מדינות ערב האחרות שהשתתפו בכינוס, שהיה סגור לתקשורת, השמיעו הפעם ביקורת פחותה מבדרך כלל על כך שישראל אינה חושפת לפיקוח האו"ם את תוכנית הגרעין שלה.

 

הגורמים סיפרו כי נציגים ישראלים לא דיברו בישיבה, אולם אחד הגורמים אמר כי האווירה הייתה "הרבה פחות עם אופי של עימות, והייתה בה הרבה פחות עוינות" מאשר בכינוסים אחרים של סבא"א בנוגע למזרח התיכון. בדרך כלל, בכינוסים האלה נוטות מדינות ערב והאיסלאם להשמיע ביקורת נוקבת על יכולותיה הגרעיניות של ישראל.

 

שיחות מקדימות לכינוס ב-2012

בפתיחת הכינוס קרא ראש סבא"א, יוקיה אמנו, למדינות המזרח התיכון להתמקד ב"חשיבה רעננה", והביע תקווה שהן יהיו מסוגלות לעשות "מעבר לסתם לדבוק בעמדותיהן ארוכות השנים". גורמים רשמיים ואנשים שהשתתפו בישיבה הזהירו לפני הכינוס שלא לפתח ציפיות לגביו.

 

הנציג האיראני בסבא"א, עלי אשגר סולטנייה. לא בא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנציג האיראני בסבא"א, עלי אשגר סולטנייה. לא בא(צילום: רויטרס)

 

החלטה שקיבלו בשנה שעברה 189 המדינות החתומות על האמנה למניעת הפצה של נשק גרעיני, לכנס ב-2012 ועידה בחסות האו"ם שתעסוק בפירוק המזרח התיכון מנשק גרעיני, הייתה תמריץ עבור רוב מדינות האיסלאם להיפגש השנה עם ישראל לשיחות הגישוש בווינה. מדינות ערב ואיראן מודעות לאפשרות שיש להן להשתמש בוועידה של האו"ם ב-2012 כבמה

ללחוץ על ישראל לעמוד בדרישותיהן ארוכות השנים: הצטרפות לאמנה למניעת הפצה של נשק גרעיני, הודאה בכך שיש לה נשק גרעיני, ומתן אפשרות לפקחי האו"ם לחקור את פעולות הגרעין שלה.

 

ישראל אינה צפויה להסכים לכך. לפי שעה, עדיין לא ברור אם תשתתף בכלל בשיחות ב-2012. גורם רשמי בסבא"א אמר היום כי הדיונים הבוקר נגעו לנקודת המחלוקת העיקרית בין ישראל לבין מדינות ערב - השאלה אם ישראל צריכה להצטרף לאמנה כדרישה מקדימה בדרך ליצירת אזור נטול נשק גרעיני. לפי הערכות בעולם, ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון שמחזיקה בנשק גרעיני.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטה סבא"א בווינה. ומי לא בא?
צילום: רויטרס
ראש סוכנות הגרעין, יוקיה אמנו. רוצה חשיבה רעננה
צילום: AFP
מומלצים