שתף קטע נבחר

המצרים רוצים "מהפכה שנייה"

ממשלתו של עיסאם שרף כבר עשתה לעצמה להרגל את האיום בהתפטרות. גם הפעם ייתכן שבקשתה ללכת הביתה היא חלק מהצגה מתואמת היטב עם המועצה הצבאית השולטת, שנועדה לרצות את ההמון. ארוכה הדרך לדמוקרטיה

מי שחשב שהדחת נשיא מצרים, חוסני מובארק, תפתור את אחת מבעיותיה העיקריות של ארץ הנילוס, התבדה בימים האחרונים. ככל שנוקפות השעות גוברים מעשי האלימות, ואתם גם חוסר היציבות הפוליטית. כל זאת, פחות משבוע לפני שבמצרים ייצא לדרך תהליך בחירות ארוך ומפרך בן כחמישה חודשים - רק לפרלמנט.

 

מצרים - ממהפכה לבחירות:

 

שעות לפני שרבבות, ואולי אף מאות אלפים, צפויים להתאסף בכיכר א-תחריר, במראות שרבים כבר התרגלו אליהם במצרים ומחוצה לה, מיהרה ממשלתו של עיסאם שרף לבצע את המעשה המוכר והאהוב עליה - להתפטר, מחשש מזעם ההמון. כך עשתה בעת הפריצה למבנה שגרירות ישראל, כך איימה לעשות בהפגנות אחרות בעבר, אולם עד כה - היא המשיכה לכהן. לא מן הנמנע שחרף הדיווחים כי המועצה הצבאית העליונה, השולטת בפועל במצרים, קיבלה את התפטרותה, היא תמשיך לכהן במתכונת חירום כזאת או אחרת גם הפעם.

 

ועל מה המהומה במצרים? ממש כמו בהפגנות נגד מובארק, גם כאן יש חבירה בין שורה של קבוצות שאין ביניהן כמעט חוט מקשר אמיתי. מחד ניתן למצוא את "האחים המוסלמים", המרגישים שהצבא מבקש לרסן את כוחם בבחירות, ואולי אפילו לעודד מעשי רמאות שיגבילו את מועמדיהם. ראשי התנועה זועמים על נייר העמדה שגיבשו הצבא והממשלה, ושקובע את חוקי הבסיס לבחירות. לתפישתם, הוא פוגע בכוחם. הם גם יוצאים נגד שיטת הבחירות שלדעתם פוגעת בסיכוייהם לרשום את ההישגים שלהם הם ראויים באמת.

 

מנגד ניתן למצוא את "צעירי המהפכה", שסבורים כי הצבא ביצע למעשה הפיכה צבאית, וכי הוא ממשיך את ימיו של מובארק, גורר רגליים, ולא עומד בהבטחותיו להעביר את מושכות השלטון לעם. בתווך, ניתן היה למצוא אתמול ושלשום קרובי משפחה של הרוגי האירועים בינואר ובפברואר, וכן פצועים שמוחים על אוזלת היד בכל הקשור לטיפול בהם. כל אלה מפגינים נגד השלטון הצבאי, נגד הסחבת, נגד החשש מדחיית הבחירות בצוק העיתים. מול כל אלה ניצבת ממשלה חלשה וחוששת, ומועצה צבאית שקרובה לשיתוק ואין אונים.

 

המהומות בקהיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המהומות בקהיר(צילום: EPA)

 

העיקרון שעל פיו התנהלה עד כה המועצה הצבאית היה למרוח את ההליך הפוליטי על פני לוח זמנים ארוך ככל הניתן. בשבוע הבא יחלו הבחירות לבית התחתון של הפרלמנט, ואלה יסתיימו רק בינואר. אחר כך יחלו הבחירות לבית העליון ואלה יסתיימו, אולי, במרס. בהמשך תוקם ועדה בת מאה חברי פרלמנט לניסוח חוקה חדשה, ומשימתה תארך חצי שנה לכל הפחות. החוקה אמורה להיות מובאת למשאל עם, וכל המהלכים האלה צריכים להתבצע עוד בטרם תיכנס מצרים לקמפיין בחירות לנשיאות, מה שמותיר את רסן השלטון, תיאורטית, בידי המועצה הצבאית למשך שנה שלמה נוספת לפחות.

 

אחרי מובארק: תיאטרון הבובות נמשך

בפועל, השטח מדבר אחרת, ויוצא להפגין בהמוניו נגד התהליך הזה. היד על ההדק קלה ורועדת - הן מצד כוחות הביטחון שמנסים, לרוב באמצעים לפיזור הפגנות, לפזר את ההמונים (מה שלא מנע עד כה הרג עשרות ופציעת מאות), והן מצד המפגינים. רק הערב דווח על ירי של מפגינים מגג האוניברסיטה האמריקנית בקהיר. השטח מאותת שאינו מוכן לסחבת. המועצה הצבאית מוצאת עצמה במצוקה שממנה תצטרך להיחלץ, ובהקדם.

 

עד כדי כך סוחפים המראות מכיכר א-תחריר, ולא רק ממנה, שרשת "אל-ערבייה" דיווחה הערב כי נראה שמצרים עומדת על ספה של "מהפכה שנייה". "מצד אחד, מהכיכר עולים קולות להפלתו של טנטאווי (ראש המועצה הצבאית), ומצד שני - מעמיק הקרע בין הצבא לבין המפגינים בכיכר", דיווחה הרשת.

 

כיכר א-תחריר בקהיר בסמוך להודעת ההתפטרות של הממשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיכר א-תחריר בקהיר בסמוך להודעת ההתפטרות של הממשלה(צילום: רויטרס)

 

עדות לקרע ניתן למצוא בנקל באתר הסרטונים "יוטיוב", שם הפך סרטון אחד ללהיט בימים האחרונים. גולשים מצרים לקחו את ההודעה על פרישתו של מובארק, שאותה הקריא בפברואר סגנו, עומר סולימאן, והחליפו את המילים שבפיו באמצעות עריכת וידאו פשוטה. במקום להודיע כי מובארק מתפטר ואת מקומו תופסת "המועצה הצבאית", "מודיע" סולימאן בסרטון החדש כי "המועצה הצבאית" מתפטרת, ואת מקומה תופס מובארק.

 

צפו בסרטון: סולימאן "מודיע" על התפטרות המועצה הצבאית

 

הסרטון הזה משקף את ההבנה של האזרח המצרי כי למרות הדחת מובארק, הדמוקרטיה עדיין אינה נראית באופק. הממשלה הנוכחית היא למעשה ממשלת בובות של המועצה הצבאית העליונה - היא אמנם אינה נתונה למרותה באותה המידה שבה הייתה נתונה למרותו של מובארק, אולם גם לה ברור שבסופו של דבר - הכל יקום וייפול לפי החלטת השלטון הצבאי. יש אפשרות סבירה שגם ההתפטרות הערב הייתה צעד מתואם מראש עם המועצה הצבאית, אותה מועצה שבפרישתה רוצים ההמונים.

 

במצרים של ימים אלה קשה מאוד להתנבא. הקרקע אינה יציבה, הרוחות לוהטות, וכל זאת - עוד לפני תחילת תהליך

הבחירות הסבוך המצפה לה. אם בשבועות הקרובים יעמיק במצרים הרושם כי המועצה הצבאית גוררת רגליים או חמור מכך - שהיא תואשם בהערמת קשיים על הליך הבחירות, כי אז התמונות שלהן אנו עדים עכשיו יהיו רק הקדימון לתקופה סוערת יותר. טנטאווי וחבריו לשלטון יצטרכו לגלות יצירתיות רבה כדי לצלוח את הפרק הפוליטי הבא של מצרים ולצאת ממנו ללא נזקים, מלאכה לגמרי לא פשוטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא הודח, אבל המשטר שלו? העם לא מסתפק
צילום: AP
פיזור ההפגנות נגמר ב-33 הרוגים. בינתיים
צילום: AP
מומלצים