שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP , רויטרס

מצרים הצביעו גם בת"א: "גאים, בפעם הראשונה"

גם עתירת מועמד מצרי נגד אלו ש"חיים במדינת אויב", לא מנעה מעשרות מאזרחי ארץ הנילוס לממש את זכותם. אז השלום יבוטל? "זה רק קמפיין בחירות"

לא ברור עדיין לאיזה סוג של מצרים יובילו הבחירות לפרלמנט שהחלו הבוקר (יום ב') במדינה, ובישראל נערכים גם לאפשרות שהשלטון החדש שיצמח מהן יקשה על השמירה על הסכם השלום בין המדינות. אבל לפחות ביממה האחרונה נראו היחסים בין ירושלים לקהיר כפי שצריכים להיראות היחסים בין שתי מדינות שכנות, כשמצרים החיים בישראל הגיעו לממש את זכותם הדמוקרטית ולהצביע במה שבארץ הנילוס נתפס כבחירות החופשיות הראשונות אחרי עשרות שנים.

 

בחירות במצרים - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

מדחת עבד א-לטיף, איש שגרירות מצרים בישראל, סיפר ל-ynet כי עד כה ההצבעה בשגרירות בתל-אביב התנהלה ללא בעיות. "ההרשמה לבחירות נסגרה ב-19 בנובמבר באינטרנט, ואתמול הייתה קבוצה של 30-40 בני אדם שהצביעו. הבוקר כבר אין אף אחד. התהליך עבר בסדר ובשקט, ומצביעים נוספים יגיעו בשלבים השני והשלישי של הבחירות, שצפויים להיערך בעוד כמה חודשים".

 

הוא סיפר כי לא רבים מהמצרים החיים בישראל יכולים להצביע בבחירות הללו. "הבעיה של רבים מהמצרים פה היא שאין להם תעודת זהות מצרית שבה רשום המספר הלאומי שלהם. זו הסיבה לכך שבישראל מספר המצביעים המצרים נמוך". בתשובה לשאלה מה דעתו על הקריאות במצרים שלא לאפשר לאזרחי המדינה החיים בישראל להצביע,

השיב עבד א-לטיף: "אי אפשר למנוע מהם להצביע".

 

אחד המועמדים העצמאיים בבחירות במצרים, חאלד נדים, עתר לבית המשפט בארצו בבקשה למנוע מגברים הנשואים לישראליות ומכאלה המתגוררים בישראל להצביע בבחירות. הוא הסביר כי מתן אפשרות הבחירה למצרים כאלה פוגע בחוקיות של הבחירות. לדבריו, מדובר ב"תושבים במדינת אויב" שיש להם זיקה לישראל אף שהם נהנים מאזרחות מצרית.

 

אחד המצביעים בשגרירות בתל-אביב היה הישאם פריד (42), שדרן ברדיו "א-שמס" בנצרת שחי בישראל מאז 1995. "אתמול באתי לשגרירות בתל-אביב, והצבעתי למפלגה המצרית של בני החורין (מפלגה ליברלית המתמודדת בבחירות - ר.ק). זו הייתה תחושה נפלאה, הידיעה שאנחנו יכולים סוף סוף להצביע באמת, שלא כמו בעבר, כשהבחירות היו מזויפות". הוא ביקש להדגיש כי הוא אינו תומך בתנועת "האחים המוסלמים", אבל הוסיף: "אם הם ינצחו בבחירות, נקבל את זה".

 

"אם זו דמוקרטיה אמיתית, אפשר להצביע גם בישראל"

"אנחנו לא רוצים משטר איסלאמי או דתי במצרים", הסביר פריד, "המנהיג של המפלגה שאני בחרתי הוא נוצרי קופטי (איש העסקים המצרי נג'יב סאוירס), וזה לא משנה לי. גם אם יהיה נשיא קופטי זה לא אכפת לי. מה שמשנה לי הוא איך המנהיג הזה יוביל אותנו לעתיד. בבחירות של מובארק האפשרויות היו לתמוך בו או לתמוך בו, ולכן בפעם הראשונה אני מרגיש גאה בלאומיות שלי".

 

מצריות מצביעות באחת הקלפיות בארצן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצריות מצביעות באחת הקלפיות בארצן(צילום: EPA)

 

ראש קהילת "עולי מצרים בישראל", שוקרי א-שאזלי (51), שחי בנצרת מ-1994 ונשוי לישראלית, סיפר ל-ynet על מאמציו האישיים כדי שהמצרים בישראל יוכלו לבחור למרות שלו אין זכות בחירה: "אני ועוד מצרי שלחנו לפני חודשיים איגרת למועצה הצבאית (הגוף ששולט במצרים מאז הדחת מובארק - ר.ק), שבה הדגשנו שאנחנו מצרים אמיתיים כמו כל המצרים בעולם, ושאם רוצים דמוקרטיה - אז זו דמוקרטיה מוחלטת שבה אין משהו שמונע ממצרים שחיים בישראל לבחור".

 

הוא הוסיף: "למעשה אם אנחנו לא בוחרים, זה מנוגד לחוקה. לא עברנו על שום חוק. להתחתן עם ישראלית זה כמו להתחתן עם הודית. אם לא היו נותנים לנו לבחור זה היה כמו דיקטטורה". לדבריו, לפני כמה ימים הגיעה הבשורה המשמחת מהשגרירות, לפיה יוכלו גם המצרים החיים בארץ לבחור. "בישראל גרים היום כ-5,000 מצרים, ומתוכם 200-300 נרשמו וביקשו להצביע".

 

חייל ליד תור ארוך שהשתרך ליד קלפי בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חייל ליד תור ארוך שהשתרך ליד קלפי בקהיר(צילום: רויטרס)

 

א-שזאלי עצמו אינו מתכוון לשלשל פתק לקלפי ברחוב בזל בתל-אביב, אבל יודע במי המצרים בישראל צריכים לבחור: "אנחנו לא רוצים את האחים המוסלמים, אלא מדינה אזרחית בלי העניין של הדת. הרוב יבחרו את המפלגה של המצרים בני החורין".

 

בצל העימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון במצרים, שבהם נהרגו בעשרת הימים האחרונים עשרות בני אדם, אמר א-

שאזלי כי הוא מאמין שהבחירות האלה הן תחנה בדרך לעתיד טוב יותר במצרים. "מה שקורה היום במצרים הוא לא דבר רגיל. צריך שנה או שנתיים עד שהדברים יירגעו. בשביל שיהיה טוב, חייבים שיהיו בחירות לפרלמנט ואחר כך לנשיאות".

 

לחששות כי מצרים החדשה תבטל את הסכם קמפ דיוויד הוא מתייחס בביטול: "כל הדיבורים על ביטול הסכם קמפ דיוויד זה רק קמפיין בחירות, כי בסופו של דבר כולם רוצים לחיות בשלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הישאם פריד. "אם האחים המוסלמים ינצחו, נקבל את זה"
תור בקלפי בקהיר
צילום: AP
מומלצים