שתף קטע נבחר

נציגי המוסדיים לא הגיעו לדיון בכנסת בעניינם

ועדת המשנה לשוק ההון של ועדת הכספים דנה באחריות הגופים המוסדיים בהסדרי חוב. חברת הפניקס היתה היחידה ששלחה נציג לדיון. יו"ר הוועדה ח"כ קירשנבאום: "זה ביזוי הכנסת. אני לא רגועה ביחס לעתיד חסכונות הציבור"

"אחריות המוסדיים והאוצר המפקח עליהם למשבר הנובע מהבקשות להסדרי חוב איננה נופלת מהאחריות המוטלת על הטייקונים שמתקשים לפרוע את חובותיהם ומבקשים לעשות תספורת לחסכונות הפנסיוניים", אמרה היום (ג') יו"ר ועדת המשנה לשוק ההון של ועדת הכספים ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) בדיון מיוחד על אחריות המוסדיים בהסדרי החוב. הדיון התקיים בהיעדרם של המוסדיים למעט חברת הפניקס.

 

 

סגן הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, אליאור גבאי, טען כי הסערה הציבורית ובהלת בעלי החסכונות הפנסיוניים, בעקבות הבקשה להסדר חובות דלק נדל"ן של יצחק תשובה, נובעת לא מעט מ"דיסאינפורמציה". גורם נוסף, לדבריו, הוא הפער הרציני שקיים בין מודעות ציבור החוסכים לדרך הפתוחה בפניו לבחור את רמת הסיכון שבה יתנהלו חסכונותיו, לבין יכולת המימוש בפועל של האפשרות הזאת.

 

גבאי טען כי "הסדרי החוב אינם מסכנים את החיסכון הפנסיוני של הציבור". לדבריו, ההסדר שמבקש תשובה כמו אלו שהיו לפניו ואולי יהיו, "משקפים שוק פנסיוני מסודר ומאד שכן התיק הפנסיוני של כלל המוסדיים בנוי כך שאירוע נקודתי לא ימיט עליו אסון". לדבריו, במקרה של תשובה הנתח פנסיוני מהווה רק 400 מיליון שקל מהחוב הכולל של 2.1 מיליארד שקל, ומשקלו רחוק מהמספרים שמופיעים בביקורת הציבורית.

 

"אנחנו לא מזלזלים ב-400 מיליון שקל", אמר גבאי שהדגיש כי בהשקעות לטווח ארוך הציבור חייב להפנים את העובדה שגם החיסכון הפנסיוני לא מחוסן כליל מסיכונים שהם מחושבים, אחרת בחסינות מלאה תשלומי החוסכים היו יותר גבוהים והפנסיה יותר נמוכה. לפיכך, "יתכנו מצבים של חובות בעייתיים אחת לזמן מה, אבל ביחס לפיזור ההשקעות בכל תיק לא מדובר באסון".

 

עם זאת, בכיר האוצר, חזר וטען כי אגף שוק ההון חוזר ומתריע לגבי התממשות הסיכונים ומעבר להוראותיו למוסדיים לתפקד בצורה מיטבית, הוא מוציא הנחיות לביטחון מרבי של ההשקעות ולניהול מושכל של הפסדים. גבאי הדגיש כי "המוסדיים חייבים היום לדרוש ביטחונות שיאפשרו להם לפצות את החוסכים במקרים של הסדרי חוב, ואנחנו ננקוט בצעדים הכי קשים נגד מי אלה אשר יפרו את ההוראות עד כדי שלילת הרישיון".

 

"משכורות, בונוסים ודיבידנדים שמנים"

לדבריו, בתחום הזה לא קיימת בעיה של שקיפות וכל המידע הרלבנטי פתוח וזמין לציבור. אבל "קיימת בציבור בעיית חוסר הידע וההבנה של תחום הפנסיה. מצד שני אנחנו מניחים כי גם אם תהיה בציבור הזה יותר מודעות לנושא יהיו רבים שיעדיפו רמות סיכון גבוהות בניהול ההשקעות שיבטיחו תשואות יותר גבוהות". עם זאת, גבאי והדגיש כי האוצר לא יקל ראש ברמת הפיקוח על התנהלות המוסדיים, כך שהציבור התלוי בהם אל ייפגע.

 

ח"כ קירשנבאום תקפה בפתח הדיון את המוסדיים, למעט הפניקס, שלא הופיעו וטענה כי היעדרם מהווה "ביזוי הכנסת". היא הטילה את עיקר האחריות להסדרי החוב על המוסדיים שלא נהגו בכספי הציבור שהופקדו בידיהם ב"זהירות וצניעות של גבאי בית כנסת", אלא "חילקו משכורות, בונוסים ודיבידנדים שמנים". היא שאלה אם מישהו בוועדות ההשקעות שלהם נושא באחריות למצב ועד כמה פיקחו הרגולטורים באוצר על טיב האג"ח שרכשו.

 

קירשנבאום דחתה בסיכום את דברי ההרגעה של נציג האוצר. "אף אחד לא מיידע את הציבור די הצורך לגבי הנעשה בחסכונותיו, ולא מסביר שחשיפה לסיכון גבוה מסכנת את חסכונותיו ולא מבטיחה חיי רווחה בעתיד", אמרה. "אני לא רגועה ביחס לעתיד חסכונות הציבור. בכוונתי ליזום חקיקה שתאסור חלוקת דיבידנדים לפני פירעון חובות, ואם הרגולציה כשלה בפיקוח על המוסדיים בכוונתי לפעול גם לשינוי המבנה שלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ פאניה קירשנבאום
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים