שתף קטע נבחר

זהב והבטחות: קלינטון במדינה בעלת שני השמות

על רקע קישוטי זהב ותמונות פאר נועדה מזכירת המדינה האמריקנית עם נשיא מיאנמר ואמרה כי ארה"ב מוכנה לשפר את היחסים עם ארצו, אם זו תקדם רפורמות דמוקרטיות. בינתיים התלבטה המשלחת כיצד לכנות את המדינה שבמזרח אסיה

"אבן דרך". כך כינה נשיא מיאנמר תיין סיין את ביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, בארצו. השניים נועדו היום (יום ה'), לאחר 50 שנים שבהן לא ביקר מזכיר מדינה אמריקני במדינה שבדרום-מזרח אסיה. קלינטון הציעה לנשיא לשדרג את היחסים בין המדינות בתמורה לרפורמות, והזהירה אותו שעליו לשים קץ ליחסים הצבאיים עם צפון קוריאה.

 

שוברת את הבידוד: מיאנמר נפתחת לעולם

 

קלינטון ותיין סיין. הזהירה מפני המשך היחסים עם צפון קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלינטון ותיין סיין. הזהירה מפני המשך היחסים עם צפון קוריאה(צילום: רויטרס)

 

"השיחות עם הנשיא היו כנות ויעילות", ציינה קלינטון בתום הפגישה. היא אמרה שארה"ב מוכנה לשפר את היחסים עם מיאנמר, רק אם זו תפעל לדמוקרטיזציה. קלינטון דרשה את שחרור האסירים הפוליטיים המתנגדים לשלטון הצבאי, וסוף לאלימות על רקע אתני.

 

תיין סיין אמר לקלינטון כי ביקורה הוא "אבן דרך" שתוביל ל"הטבת היחסים ושיתוף הפעולה".

 

"ארצכם, ארץ זו"

פרט לסוגיות הדיפלומטיות, על סדר יומה של קלינטון ניצבת החלטה נוספת, כבדת משקל לא פחות. האם לקרוא למדינה שבה היא מבקרת "מיאנמר", השם שהעניקה לה החונטה הצבאית ב-1989, או "בורמה", שמה הקודם.

 

ב-1990, כאשר מפלגתה הדמוקרטית של אונג סן סו צ'י זכתה בבחירות ודוכאה באכזריות בידי השלטון, אימצה ארה"ב את השם "בורמה" בכל מסמכיה הרשמיים, כמחאה.

 

קלינטון בפרלמנט."שיחות כנות ויעילות"         (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלינטון בפרלמנט."שיחות כנות ויעילות" (צילום: רויטרס)

 

אך כפי שמציין ה"וושינגטון פוסט", העניין מורכב מכפי שהוא נראה, שכן אפילו בקרב הפעילים הפרו-דמוקרטיים, יש התומכים בשם "מיאנמר" וטוענים כי הוא מייצג ביתר נאמנות את הקבוצות האתניות השונות. זאת, בעוד השם "בורמה" מתייחס רק לרוב הבורמזי. אך אחרים מצביעים על האירוניה שבשימוש בשם המכליל בידי ממשלה שמדכאת מיעוטים אתניים.

 

נוסף על כך, השם "בורמה", שניתן על ידי השלטון הקולוניאלי הבריטי במאה ה-19, נושא עמו גם כן מטען היסטורי שלילי, שבעיני רבים מתחרה עם המשקל המתלווה לשם "מיאנמר". מדינות רבות סבורות שיש לקרוא למדינות אחרות בשם שבו הן נוקטות לגבי עצמן, אך יש הטוענים כי זהו קריטריון חמקמק במקרה של שלטון אלים כמו זה שבמדינה המזרח אסייתית.

 

כלי תקשורת ברחבי העולם התלבטו גם הם בנושא, מתוך הבנה שיש בו הצהרה פוליטית. ב-2007, התחרט עורך ה"ניו יורק טיימס" לשעבר על החלטתו להעדיף את השם "מיאנמר". רוב כלי התקשורת עברו לשם החדש, אך ה"וושינגטון פוסט" מתעקש לכנותה "בורמה, הידועה גם כמיאנמר".

 

גורם בפמלייתה של קלינטון אמר לעיתון כי ככל הנראה כותבי הנאומים יעקפו את הנושא באמצעות ביטויים כגון "ארצכם, ארץ זו", ושימוש בשם הבירה נייפידאו. "זה הביקור הראשון שלנו, אז אנחנו רוצים להתייחס אליהם בכבוד, ביודענו כי הנושא רגיש", אמר הגורם, "אבל יש לזכור שזה נושא רגיש גם עבורנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בתאילנד למען שחרור האסירים הפוליטיים
צילום: EPA
קלינטון במיאנמר. "נפעל לשיפור היחסים"
צילום: AFP
קלינטון מגיעה למדינה, עם שר החוץ מיו מינט
צילום: AFP
מומלצים