שתף קטע נבחר

גורילה בכף היד: צפו בגור מתוק בבריטניה

קוקינה, גורילת שפלה מערבית נדירה שנולד לפני כחודשיים בגן חיות בבריטניה, עושה את צעדיו הראשונים. הצצה לרגעים מחייו - דקות לאחר שהגיע לעולם, יונק בהצלחה מהאם ועד לטיול המשותף בחצר. כיום מצויות הגורילות בסכנת הכחדה בטבע

לפני כחודשיים הגיע גור גורילה ממין שפלה מערבית נדירה לעולם בגן החיות בבריסטול, בבריטניה וכעת חושפים אנשי גן החיות כי מדובר בזכר. הגור שזכה לשם קוקינה, מטופל בהצלחה על ידי האם, סלומה. לדברי המטפלים בגן החיות, הגור נראה בריא וחיוני, אך רק בימים האחרונים הצליחו בגן החיות לזהות כי את מינו.

 

עוד בערוץ בע"ח

 

קוקינה, שמשמעות שמו בשפת השבטים המקומיים בזמביה היא "לאהוב", מבלה את מרבית מזמנו כשהוא צמוד לאם ומועבר לכל מקום כשהוא מוחזק על ידה או על גבה. הוא בעל עיניים בהירות ומרץ רב. בימים האחרונים הוא החל לעשות צעדיו הראשונים ולומד ללכת בכוחות עצמו. האם מורידה אותו פעמים רבות אל הקרקע כדי לעודד אותו ללכת. עד כה נצפתה הגורילה הקטנה כשהיא צמודה לאימה או זוחלת. המטפלים מציינים כי עד כה הוא לא הצליח לעמוד בכוחות עצמו, אך מדובר בתהליך שאורך מספר שבועות ומדי שבוע ישנה התקדמות ביכולותיו.

 

לדברי ג'ון פארטידג', האוצר הזואולוגי בגן החיות, העובדה כי מדובר בזכר היא בעלת משמעות חשובה להמשך רביית המין בשבי. יתכן שבעתיד, כשקוקינה יגיע לבגרות מינית בגיל עשר שנים, הוא יועבר לגן חיות אחר בעולם בו קיימות תוכניות לרביית מינים בסכנת הכחדה.

 

"לקוקינה יש חשיבות גנטית רבה בתוכניות לרבייה של גורילות, מאחר שאימו וסבתו, לא המליטו גורים רבים ולכן אין ייצוג לגנטים שלהם במאגר הגנים העולמי של גורילות שבי", הוא הוסיף והדגיש כי הסבא והסבתא של הגור נלכדו לפני עשרות שנים מהטבע.

 

קוקינה, עשר דקות לאחר ההמלטה בספטמבר השנה 
קוקינה יונק מאימו
קוקינה ואימו סלומה בסוף השבוע בגן החיות בבריטניה
 
השנה חוגגים בגן החיות 175 שנה להיווסדם ומבחינתם, הגעתה של גורילה חדשה לעולם, מצטרפת למאמציהם בקמפיין האירופאי של גני חיות לגייס תרומות ולהגביר את המודעות לאיומים בטבע על הגורילות. בגן לוקחים חלק בפרויקט מימון מחקר והגנה על גורילות בקמרון, ותומכים בחינוך קהילות מקומיות באפריקה כדי לשפר את ההגנה על הקופים הנדירים.

 

זו ההמלטה השלישית של האם בגן החיות, שהיתה אחת הגורילות הראשונות באירופה שזכתה להפרייה מלאכותית ובגן מציינים כי הפעם האם התעברה באופן טבעי מהזכר השליט בלהקה.

 

 (צילום: Bob Pitchford) (צילום: Bob Pitchford)
(צילום: Bob Pitchford)

 

 

בסכנת הכחדה בטבע

על פי נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN), בטבע מצויות גורילות השפלה המערביות בסכנת הכחדה חמורה. כיום ניתן למצוא גורילות ממתת מין מזרחי ומערבי באזור אנגולה, קמרון, מרכז אפריקה, קונגו, גינאה וגבון. המשך קיומן בטבע מאוים בשל ציד נרחב ובלתי חוקי לבשר, אובדן שטחי מחייה טבעיים כתוצאה מפעילות אדם ונגיף האבולה שהרג עשרות אלפי פרטים בשנים קודמות.

 

כיום בטבע נותרו פחות מ-3,000 פרטים בלבד של גורילות שפלה מזרחית, בהשוואה לפחות מ-18 אלף גורילות לפני יותר מעשור. ב-2008 דווח על גילויה בקונגו של אוכלוסייה של יותר מ-100 אלף פרטים של גורילות ממין שפלה מערבית. עד כה העריכו את גודל אוכלוסיית גורילות השפלה המערביות בכ-50 אלף בלבד, אך הנתונים מצביעים על כך כי האוכלוסייה עשוייה להגיע אף ל-225 אלף גורילות.

 

בגני חיות ברחבי העולם קיימים גרעיני רבייה של גורילות ממין זה, ביניהם גם גני חיות בישראל ותפקידם נועד לא רק לשמור על מגוון גנטי של גורילות, במידה שמצבו של המין ידרדר בטבע, אלא גם להוות שגרירי הסברה בקרב המבקרים על הצורך לשמור על אזורי המחייה של הגורילות הנדירות בטבע למען הדורות הבאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוקינה, תוספת חשובה לגורילות הנדירות
צילום: MCT
לומד ללכת בכוחות עצמו
צילום: MCT
האם סלומה והגור קוקינה, המלטה שלישית בגן החיות
צילום: Bob Pitchford
מומלצים