שתף קטע נבחר

מי שמע, מי יודע? מענק מיוחד לניצולי שואה

קרן מגרמניה מחלקת מענק חד-פעמי לניצולי גטאות אשר לא עבדו בכפייה, אבל רבים מהניצולים לא מודעים לזכויותיהם. "אנחנו פונים למשפחות ולקרובים לבדוק את הזכאות. זו השעה לעשות מאמץ מוסרי זה"

ניצולי שואה אשר שהו בגטאות ולא עבדו בכפייה זכאים לקבל מענק חד-פעמי בסך 2,000 יורו מקרן בגרמניה. אמנם מגבל המועד לרישום לזכאות הוסרה לאחרונה, אך זה לא פתר את הבעיה הגדולה - איש כמעט לא יודע על כך.

 

בשל העדר מודעות לנושא ולאור העובדה כי רבים מהניצולים תפסו עצמם כעובדי כפייה בגטאות, ישנם ניצולי שואה שלא קיבלו את המענק. על פי ההערכות יש בארץ כ-40 אלף ניצולי שואה הזכאים למענק, וכ-80 אלף ניצולים בעולם בסה"כ. הזכאים למענק הינם ניצולי גטאות פתוחים או גטאות סגורים, שעבדו ברצון בעבודות מטבח, ניקיון, אדמיניסטרציה, עבודה במפעלים, העברת חבילות, טיפול בילדים ובקשישים ועוד. נכללים בכך גם ילדים מתחת לגיל 6 שעבדו בהוראת הוריהם ובליוויים.

 

 

שלמה צור, יליד רומניה מהעיר יאסי וכיום חבר קיבוץ שער העמקים, חווה בילדותו את מוראות השואה. הוא היה רק בן 7 כשנאלץ להתחבא במרתפים טחובים, לעזור במציאת מזון למשפחתו ולהיחשף לסכנות המלחמה היומיומיות ולפוגרום קשה בעירו.

 

בשנת 1948 עלה ארצה. תחילה סירב לקבל פיצויים מגרמניה, אלא שלאחר שנמלך בדעתו הגיש בקשה למשרד האוצר. משך 10 שנים הוא נאבק מולם וקיבל סירובים חוזרים ונשנים. לאחר כעשור הוא דרש לראות את התיק שלו ובו גילה כי עורכת הדין טענה נגדו כי סיפורו איננו אמין.

 

צור, כיום בן 77, החליט לא לוותר ולהיאבק על זכותו נגד המדינה, בבית המשפט בחיפה. באותם ימים, הוא מספר, פורסם מחקר חדש אודות שואת יהודי רומניה. המחקר אישש את סיפורו במלואו והוא יכול היה להוכיח זאת, כיוון שנותרה בידו תעודת לידתו המקורית, זו המתיישבת עם ממצאי המחקר על גורלם של יהודי רומניה והאזור בו גדל.

 

צור ניצח במשפט וקיבל את כספי הפיצויים כחוק. מאז הוא פועל במשנה מרץ, במסגרת עמותת אביב לניצולי השואה, כדי לקדם ולסייע לניצולי שואה אחרים לקבל את זכויותיהם. בימים אלה הוא מסייע לניצולי שואה לממש את זכאותם למענק האמור מגרמניה. 

 

"למדתי בדרך הקשה שמדינת ישראל והניצולים בה צריכים להילחם על זכויותיהם", מסכם צור מאבק לא קל נגד המדינה בה נקלט כעולה לאחר ששרד את אימי השואה. "במהלך השנים האחרונות פגשתי ניצולי שואה שאורחות חייהם

 מבישים והם מתנהלים בצמצום ובעוני. אמנם ד"וח ועדת דורנר שיפר במקצת את חייהם אולם הדרך עוד ארוכה ומספר הניצולים מתמעט והולך. לכן דווקא היום חשוב כל כך לדאוג למצבם של ניצולי שואה".

 

עו"ד אביבה סילברמן, מנכ"ל עמותת אביב לניצולי השואה מסבירה על ההזדמנות החשובה: "לצערי, רבים מניצולי השואה עדיין אינם מודעים לזכויותיהם ולמענקים המגיעים להם, ואלו משתנים חדשות לבקרים. המענק הנוכחי יכול לאפשר לרבים מהניצולים סיוע מיידי הכרחי כמו גם להציל נפשות.

 

"אנחנו פונים אל משפחות הניצולים וקרוביהם כדי לעורר אותם לפעול בהקדם ולבדוק את כל הזכויות המגיעות להם. הניסיון לימד אותנו שדווקא הדור הצעיר מגלה מודעות ובקיאות בנושא והוא זה הלוקח על עצמו את הסדרת הפרוצדורות הנדרשות ואת הטיפול הביורוקראטי, שלעיתים הינו מורכב ומפותל אך מאפשר את השגת הזכויות במלואן. זוהי השעה לעשות את המאמץ המוסרי כדי לאפשר לניצולים לחיות את שארית זמנם בכבוד".

 


פורסם לראשונה 13/12/2011 21:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלמה צור
צילום: יהודה יצחק
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים