שתף קטע נבחר

"הסכם ים המלח - רק באישור פרלמנטרי"

ועדת הכלכלה החליטה לדחות את הדיון בהצעות החוק לשיקום ופיתוח ים המלח בשל המשא ומתן בין האוצר למפעלים. בוועדה מתחו ביקורת על הסכם הפשרה המסתמן: "אסור שהדברים יסגרו בשיחות מסדרון בין אנשי האוצר לטייקונים כאלה ואחרים"

יו"ר ועדת הכלכלה דחה מהיום (ב') למחר בצהריים או למחרתיים בבוקר את ההצבעה בשאלה, האם לאשר בקריאה ראשונה את שתי הצעות החוק הפרטיות למימון הצלת איזור ים המלח.

 

דחיית ההצבעה נעשתה לאחר דיון של שעה וחצי בהצעות החוק וכעבור יממה של לחצים על הוועדה מצד שר האוצר שלא לקיים את הישיבה או לפחות את ההצבעה כל עוד נמשך המשא ומתן בנושא בין האוצר לחברת כימיקלים לישראל (כיל). במשרד האוצר ממתינים לתשובה סופית מדירקטוריון כיל בנוגע למתווה ההסכם ונתנו לחברה אולטימטום להשיב עד מחר.  

 

התנגדות שר האוצר היא בעיקר להצעה לעגן בחקיקה את העברת כספי התמלוגים על רווחי מפעלי ים המלח לקרן ייעודית שתשקיע בפיתוח התיירות בים המלח ובשיקום חופיו. הצעה זו תחייב בפועל את משרד האוצר להזרים 150 מיליון שקל מדי שנה לפרויקטים של משרדי התיירות והגנת הסביבה.

 

על דחיית ההצבעה הודיע היו"ר, חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) בתום הפסקת הדיון להתייעצויות של הרגע האחרון בין לשכתו ללשכת שר האוצר, במטרה להגיע להסכמות בנושא השנוי במחלוקת.

 

בהתייעצויות השתתף חה"כ משה (מוץ) מטלון (ישראל ביתנו), היוזם של שתי הצעות החוק. ההצעות מבוססות על מתווה התכנית שגיבשו שרי התיירות והגנת הסביבה, סטס מיסז'ניקוב וגלעד ארדן שהוגשה לממשלה וטרם עלתה לדיון בגלל התנגדות האוצר.

 

החקיקה הפרטית היא תרגיל פרלמנטארי מקובל שנועד להבטיח קידום של יוזמות חקיקה של שרים בממשלה, שנמנעים מלהגיש את ההצעה בעצמם, בשל קונפליקט פוליטי בינם לבין שרים אחרים.

 

חה"כ מטלון נאלץ להסכים לדחיית ההצבעה תחת "מחאה אישית" כדבריו. אבל מתוך הבנה שמדובר במחלוקת בתוך הקואליציה בין שרי הליכוד וישראל ביתנו שחייבים ליישב אותה בהבנה הדדית.

 

חה"כ שאמה-הכהן אמר כי "מדובר בנושא כבד משקל לקופת המדינה שלא יוכל לעבור ללא אישור ופיקוח פרלמנטארי".

 

דב חנין: "אסור שהדברים יסגרו בשיחות מסדרון באוצר"

לפי הצעת החוק הראשונה מימון קציר המלח ששקע באגן הים הדרומי יחולק בין כימיקלים לישראל (90%) לבין הממשלה (10%) בסכום שלא יפחת מ-150 מיליון שקל. לפי ההצעה השנייה, עליה חתומים בנוסף 28 ח"כים מסיעות הקואליציה והאופוזיציה, תוקם קרן לשיקום ופיתוח אזור ים המלח אשר תמומן על יד האוצר בסכום שנתי של 150 מיליון שקל לפחות מכספי התמלוגים שתשלם כיל, שיעלו לרמה של 10% מעל לשיעור הפקת אשלג של 3 מיליון טון בשנה.

 

הצעות החוק קיבלו את תמיכת ועדת השרים לחקיקה ולחץ שרי התיירות והגנת הסיבה לאחר שהממשלה נמנעה מלדון בתכניתם אותה הניחו על שולחנה לפני כחודש וחצי.

 

שר האוצר ביקש לערער על החלטת ועדת השרים אך נסוג לאחר שהצעות החוק הפרטיות עברו במליאת הכנסת בקריאה טרומית. שר האוצר התפשר על התנאי שהמשך הליך החקיקה יתבצע בתיאום עם הממשלה.

 

בדיון הראשוני שהיה היום טען נציג כימיקלים לישראל כי החברה מוכנה לממן את רוב העלויות של ציר המלח כדי להציל את בתי המלון שלאורך חוף הים.

 

ח"כ חנין אמר בדיון כי: "אני קורא על המשא ומתן החשאי שמתנהל בין האוצר ומפעלי ים המלח ועל הנוסחאות אליהן מגיעים ואני מודאג מאוד. אסור שהדברים יסגרו בשיחות מסדרון בין אנשי האוצר לטייקונים כאלה ואחרים. זהו נושא ציבורי בעל עניין רב לציבור אשר יושפע מהשלכותיו במשך דורות ויש לערוך בו דיון מעמיק, גלוי ושקוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח ים המוות המקום הכי נמוך בעולם
צילום: EPA
מומלצים