שתף קטע נבחר

חלוקת בית שמש: המפסידים הגדולים - החרדים

אם תצא לפועל הצעתו של ראש הממשלה לחלק את עיר המריבה צפוי הציבור החרדי בבית שמש לספוג מכה קשה: הסבסוד החילוני יפחת ורמת החיים והשירותים תרד. בצד השני יקרה בדיוק ההיפך. תוכנית החלוקה, שלב הטיעונים בעד ונגד

בפרידה, כמו בפרידה, תמיד יש צד שמרוויח יותר. ההצעה לחלק את בית שמש לשתי ערים – חילונית וחרדית - נמצאת עדיין על השולחן, אך רגע לפני שתרד ממנו או תהפוך למציאות, בדקנו למי תועיל התוכנית שהעלה ראש הממשלה בנימין נתניהו, בשל אירועי השבועות האחרונים בעיר השסועה.

 

סכסוכים בין ציבורים שונים תמיד היו ותמיד יהיו, כך שצריך הרבה אומץ כדי להחליט על חלוקה דרמטית של עיר. יש הטוענים כי זה סופו של החלום הציוני, אחרים מאמינים כי זהו כורח המציאות. כך למשל, חבר הכנסת לשעבר עמרם מצנע, שעמד במשך שנים בראש ועדה קרואה בירוחם, אומר כי חלוקת בית שמש עשויה דווקא להועיל לכל הצדדים.

 

"תמיד החזקתי בדעה שכדי למנוע חיכוכים מיותרים ומאבקים פוליטיים על בסיס מפלגות דתיות, הדבר הרצוי הוא יישובים חרדיים בעלי אורח חיים והתנהלות דתית", אומר מצנע. "הדרך השנייה היא מיעוט של ציבור חרדי בעיר גדולה כמו שיש בחיפה, שם היחסים הטובים בין הצדדים נובעים מכך שהמיעוט החרדי לא מאיים פוליטית על הרוב החילוני, וחי את חייו ללא הפרעה. גם בבית שמש כל חלק יכול לחיות את חייו על פי כלליו, וכולם ירוויחו".

 

 

ראש עיריית בית שמש משה אבוטבול. ישלוט בחצי עיר? (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ראש עיריית בית שמש משה אבוטבול. ישלוט בחצי עיר?(צילום: אוהד צויגנברג)

 

מצנע אולי תומך בהפרדה, אבל גם הוא יודע שזה יעלה יותר למשלם המסים. מבחינתו, עדיף לשלם כסף מאשר להתמודד עם חיכוכים על רקע דתי. "אמנם יש בעיה של מצב סוציו-אוקונומי נמוך יחסית בערים חרדיות כמו בית"ר עילית ואלעד, אבל על הפערים הכלכליים מתגברים בסיוע ממשלתי", הסביר מצנע. "הצד החרדי פשוט יקבל ממשרד הפנים יותר סיוע. ניתן לקבוע גם שאם וכאשר תתבצע חלוקה שכזו, הוא יכול לקבוע שמאזור התעשייה יקצה באופן קבוע לעיר החרדית".

 

עוד על סערת בית שמש ב-ynet:

 

רגע לפני שמפילים את ההצעה משיקולים כלכליים, מסביר מצנע שגם הצד החילוני ירוויח מהפרידה. "ברגע שהחרדים משפיעים יותר ויותר חילונים מוכרים את הנכסים בשביל להשיג מחיר טוב, וערך הבתים של השכונות החילוניות יורד בקרב החילונים", הוא אומר. "החלוקה תמנע את זה. היא גם תאפשר להם לקבל תמורה גדולה יותר עבור המסים שהם משלמים, כי הם לא יסבסדו אף אחד שמשלם פחות ארנונה, וצורך שירותים מוגברים לא פחות מהם".

 

שקט ברחוב? השיקול הכלכלי חשוב יותר

בניגוד לתפישה של מצנע, יש מי שחושב שהשיקול הכלכלי אמור להיות המכריע במהלך שכזה. "מדובר בטעות לאומית, שטות ללא מחשבה", מגדיר זאת תמיר בן שחר, הבעלים ומנכ"ל חברת צ'מנסקי בן שחר ושות', המתמחה בתכנון עירוני וכלכלה אורבנית. "זה יעלה לכולנו הרבה מאוד כסף. מבחינה לאומית אתה מייצר עוד עיר, עוד מערכת ניהולית, בכל תפקיד יהיו שניים. מישהו יצטרך לממן את זה - המדינה או התושבים שגרים שם, וקשה לי להאמין שהתושבים יוכלו לעמוד בזה".

 

"בוא נגיד שתהיה הפרדה במערכות הציבוריות – בתי ספר, גני ילדים, קופות חולים וכדומה. הרי לא תהיה כאן גדר הפרדה, ומבחינת תעסוקה, מסחר ושאר הדברים, החרדים יגיעו לאזורים לא חרדיים, ולהיפך. כך ההשפעה תהיה בעיקר בנושא העלויות הציבוריות". 

 

נעמה מרגוליס ואמה. היריקה שהעלתה את העיר (צילום: AP) (צילום: AP)
נעמה מרגוליס ואמה. היריקה שהעלתה את העיר(צילום: AP)

 

לדברי בן שחר, העיר החרדית לא תיהנה מההכנסות של אזור התעשייה והארנונה לא תספיק לכיסוי ההוצאות העירוניות. לפיכך, תהיה ירידה באיכות החיים של החרדים, שייאלצו להישען על הצד השני, שמצדו ישגשג משום שלא יידרש לממן אף אחד. "ברמה הלאומית – מחלקים עיר, ברמה המוניציפאלית עדיין ישנה בעיה, ובהיבט הכלכלי יהיה כפל עלויות", הוא אומר. "אם באמת כסף לא יעבור מהצד הלא חרדי לחרדי, היכולת להעלות את רמת השירותים בצד החילוני תגדל. הם ייהנו מרמת חיים גבוהה יותר, שכן הם לא יצטרכו לסבסד אחרים. אני בספק אם כל זה באמת אפשרי, ואני מעריך ומקווה שזה לא יקרה".

 

חלוקה? עדיף לארגן מחדש את התושבים

כמו בכל דבר בישראל, גם כאן מוצעת דרך שלישית. לא חלוקה פיזית של העיר ולא חומה, אלא רק סידור מחדש בשכונות המגורים. "אם יש רצון לחלק את העיר, חלוקה כזו יכולה להיעשות ברמת המגורים בלבד, מה שישאיר את המצב הכלכלי על כנו", אומר ד"ר יעקב ליפשיץ, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר והיועץ הכלכלי של משרד הביטחון. "אף אחד לא אומר שחלוקת עיר מבחינת מגורים וחיים, משמעותה חלוקה כלכלית והקמת רשויות נפרדות לחלוטין. לא מקימים כאן את חומת ברלין".  

 

ליפשיץ סבור שניתן ליצור בערים מסוגה של בית שמש קו שיאפשר לכל אחד מהצדדים לקיים את אורח החיים שלו, אך עדיין להשאיר את הסדר הכלכלי העכשווי. "יכול להיות שיחסי עוינות בין שני המגזרים יובילו לכך שרמת היחסים הכלכליים ביניהם תפחת, ואלה פחות יקנו אצל אלה, אבל זה יכול לקרות גם אם לא יוצרים את ההפרדה", הוא אומר.

 

אם בכל זאת תהיה חלוקה גמורה, סבור ליפשיץ כי המצב בבית שמש לא יהיה שונה ממקומות אחרים: "בארץ יש סבסוד צולב, הציבור היהודי הלא חרדי מסבסד היום את החרדים והערבים. אם החילונים לא יהיו,

 משרד הפנים יממן את העיר החרדית שתקום, ממש כפי שהוא מסבסד רשויות שלא מקיימות את עצמן".

 

אז מי יפסיד מכל המהלך, אם אכן ייצא לפועל? הציבור החרדי. "הסבסוד שלו יהיה נמוך כי הציבור החילוני לא יעמוד לצדו, כך שרמת השירותים שהחרדים יקבלו תהיה נמוכה יותר. מנגד, הציבור החילוני יחיה ברמה גבוהה יותר כי הוא לא יצטרך לממן אף אחד", אומר ליפשיץ. "אם היינו מחלקים את המדינה, הקנטון החילוני היה חי הרבה יותר טוב, שכן הוא משלם הרבה יותר מסים ומקבל פחות שירותים. אבל ככה זה בכל העולם, חלקים חזקים יותר תומכים בחלש יותר".  


פורסם לראשונה 28/12/2011 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרדים בבית שמש. יש להם מה להפסיד
צילום: אוהד צויגנברג
מצנע. עניין כלכלי
צילום: אבישג שאר ישוב
הפגנה בבית שמש נגד הדרת נשים. הרוב הדומם התעורר
צילום: גיל יוחנן
שלטי הדרת הנשים. רוככו
צילום: נפתלי
מומלצים