שתף קטע נבחר

בעלי המפעל: "עובדי פרי גליל לא יפוטרו כעת"

בישיבה מיוחדת של ועדת הכספים במפעל פרי גליל בחצור הגלילית, קראו חברי הוועדה לממשלה לפתור לאלתר את המשבר במפעל ולמנוע את פיטורי העובדים. יונה פרטוק מההסתדרות קרא לממשלה להפסיק "להתעסק בקשקושים של הדרת נשים כשיש פה הדרת הפריפריה"

"עובדי פרי הגליל לא יפוטרו לעת עתה", התחייב היום (א') הבעלים של מפעל פרי הגליל, משה אפרים, בוועדת הכספים, בתום ישיבה חריגה והפגנתית של הוועדה שהתקיימה במפעל בחצור הגלילית.

 

 

זאת, אחרי שתי ישיבות על פתרון המשבר במפעל שנערכו בכנסת והעלו חרס. אפרים נענה לבקשת היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שקרא להמתין עד שהוועדה תניע תהליך שיוביל למתן מענק ממשלתי מיוחד למפעל.

 

ליתר ביטחון החתים גפני את חברי הוועדה על הצעת חוק שתחייב את הממשלה לממש את התחייבותה לתת למפעל מענק על השקעותיו מיום רכישתו בידי הבעלים הנוכחיים. זאת אחרי שמנהל מרכז ההשקעות חזי צאיג אמר כי המפעל לא קבל את מענק ההשקעות בגלל שלא עמד בקריטריון היצוא של תוצרתו, ומענק חלופי על עידוד תעסוקה לא אפשרי למפרע. גם נציג האוצר משה אורן אמר כי אין אפשרות לתקצב את המפעל על העבר.

 

 

הישיבה היתה סוערת. בסיומה אמר גפני, "אין לנו ברירה אלא לנסות למנוע את סגירת פרי הגליל בחוק. סגירת המפעל היא סגירת חצור הגלילית. אפילו פיטורי עובד אחד קשה לא רק למשפחתו אלא ליישוב כולו. קיוויתי שהישיבה הזאת לא תתקיים אבל הממשלה לא מצאה פתרון למשבר. אני כבר מיואש מהפקידים. אפילו תקציב שהובטח לנו בהסכם הקואליציה לא מתממש".

 

המדינה רימתה

כל חברי הוועדה התייצבו לצד המפעל והעובדים. ח"כ שי חרמש (קדימה) הזכיר ש"היתה התחייבות שלטונית לבעלי המפעל מפי שר התמ"ת הקודם, בנימין בן אליעזר. אבל כשהם השקיעו מיליונים בשיקום המפעל, היה קשה לצפות מראש ולקחת בחשבון דקויות של חוסר סמכות של השר לתת את ההבטחה השלטונית. על הממשלה לקיים את ההבטחה, מה גם שמדובר באותה ממשלה ורק בשר שהתחלף".

 

ח"כ עמיר פרץ (עבודה) אמר, "המדינה רימתה את בעלי המפעל בכך שעודדה אותו ללכת על מסלול השקעות הון במקום מסלול תעסוקה. רק אחרי שהשקיעו בו הון אמרו להם שהמפעל לא עומד בקריטריונים". ח"כ אילן גילאון (מר"צ) העיד שהיה עד להבטחה של בן אליעזר ודרש לעמוד בה.

 

 

עמיר פרץ, משה גפני ואושיק אפרים (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
עמיר פרץ, משה גפני ואושיק אפרים(צילום: אביהו שפירא)

 

 

את הרעיון של הצעת החוק המיידית לפתרון המשבר זרק ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) שקרא לוועדה "להפסיק להסתובב סביב עצמה". ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) הציע לפעול לתיקון מיידי של חוק עידוד השקעות הון. ציון פיניאן (ליכוד), מרכז הקואליציה בוועדה תמך בקידום הצעת חוק כדי שתשמש "שוט נגד הממשלה ורק אם תהיה התקדמות נסיר אותה מסדר היום, כי פרי הגליל הוא ספינת הדגל של מלחמת הקיום של הפריפריה".

 

ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) שהקדים לבקר במפעל לפני שבועיים, אמר, "מדובר בממשלת חלם. אם העובדים יפוטרו, הממשלה תיאלץ לשלם דמי אבטלה ובסוף נגיע לאותה תוצאה ואפילו יקרה יותר מבחינה תקציבית, כך שעדיף לתת מענק ולמנוע פיטורים". מרכזת האופוזיציה בוועדה ח"כ רוחמה אברהם-בלילא (קדימה) הוסיפה, "לפיטורי העובדים יהיו השלכות רוחב קשות. השקעה ביצירת מקומות עבודה תהיה זולה יותר למדינה".

 

אושיק אפרים, מבעלי המפעל, הודה לוועדה שהטריחה עצמה לקיים את הישיבה במפעל. "לא באנו לבקש חסדים. אנחנו עובדים לפרנסתנו. אף אחד לא גוזר קופונים או לוקח דיבידנדים. השקענו 86 מיליון שקל רק ברכישת ציוד וזה המון כסף". הוא קרא לממשלה לאשר להם לפחות את מענק התעסוקה בסך 9 מיליון שקל על השקעותיהם עד היום, ונענה לבקשת הוועדה להשהות את פיטורי העובדים.

 

גם יו"ר הוועד, מוטי חזיזה, התחנן, "תנו לנו את הזכות לעבוד ולא להיות תלויים בחסדי המדינה". יונה פרטוק מההסתדרות קרא לממשלה להפסיק "להתעסק בקשקושים של הדרת נשים כשיש פה הדרת הפריפריה".


פורסם לראשונה 01/01/2012 13:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת העובדים לפני כחודש וחצי
צילום: גיל יוחנן
יש פתרון?
צילום: גיל יוחנן
ח"כ משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים