שתף קטע נבחר

מכבי ת"א בקובנה: זה כל הסוני

הצגת שחקנים: ז'לגיריס תארח הערב (19:45, ערוץ 10) את הצהובים בפתיחת הטופ 16, ותציג את הפורוורד הנפלא. מדוע לנגפורד זוכר את הליטאים לטובה, פפאלוקאס לרעה ומדוע הם שיכריעו את המשחק?

אולי מדובר בטעות בניווט, אולי הוא פשוט לא קרא את האותיות הקטנות של החוזה. אך כרגע לא ממש חשובה הסיבה אלא יותר התוצאה - סוני ווימס הוא שחקן יורוליג. הערב (ה', 19:45, ערוץ 10) תארח ז'לגיריס קובנה את מכבי ת"א במסגרת מחזור הפתיחה של הטופ 16, ותציג לראווה את הפורוורד האמריקני הנפלא שלה, הכינו את הקלטות.

 

עוד ב-ynet ספורט:

   

ווימס (25, 1.98 מ'), סווינגמן תוצרת מכללת ארקנסו, יוצר מגע עם הפרקט רק כשאין ברירה. בכל שאר הזמן הוא פשוט מרחף. זה החל בתחרות ההטבעות של המכללות גירסת 2007/08, אז הוא ליהטט על חשבונם של כמה שחקני יורוליג/ליגה ישראלית עתידיים - בראיין רנדל, ג'יי.אר גידנס, ג'יימס גיסט ודרון וושינגטון, וכבר אז הבין כל מי שראה אותו שמדובר בפנומן.

 

ווימס קולע על הראש של פאו. הכוכב הגדול של ז'לגיריס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ווימס קולע על הראש של פאו. הכוכב הגדול של ז'לגיריס(צילום: AFP)

 

איך זה שכוכב אחד מעז

סוני המשיך את ההתעופפויות שלו גם ב-NBA, תחילה במדי דנבר נאגטס אך בעיקר בטורונטו, שם הוא טס לטבעת בכל רגע אפשרי, כשהוא סוגר שנתיים נפלאות במדי הקבוצה מקנדה, רגע לפני שהוא עובר, אלוהים יודע מדוע, לחוזה לעונה מלאה בז'לגיריס קובנה.

 


זלגיריס קובנה

ז'לגיריס קובנה 2011/12
מספר שם תפקיד גובה
6 מרקו פופוביץ' גארד 1.85
9 מנטאס קאלנייטיס גארד 1.95
10 תומאס דלינינקאיטיס גארד 1.90
11 מילובאן ראקוביץ' סנטר 2.08
12 טודאס קלימביצ'יוס פורוורד 2.04
13 פאוליוס יאנקונאס פורוורד 2.03
15 רוברטאס יבטוקאס סנטר 2.10
19 מינדאוגס קוזמינסקאס פורוורד 2.05
20 דאיניוס שלאנגה פורוורד 1.97
22 נלסון ריבס פורוורד 2.03
24 סוני ווימס פורוורד 1.98
41 דחואן קולינס גארד 1.88

 

גם בליטא, כמה מפתיע, המשיך ווימס לככב. הוא השחקן היחיד של ז'לגיריס שמשחק למעלה מ-23 דקות למשחק (30.8), מוליך את הקבוצה ומקום חמישי ביורוליג בנקודות למשחק (17.5), חולק את המקום הראשון בקבוצה בריבאונדים (5.9) עם פאולוס יאנקונאס שגבוה ממנו בחמישה סנטימטרים, כשבמהלך שלב הבתים הוא ירד מ-14 נק' רק פעם אחת. מרשים.

 

מסאבוניס ועד סוני

אם לשים את ווימס לרגע בצד, יש כאן יריבות ארוכת שנים בין שני מועדונים שעברו לא מעט באירופה. זה החל במפגשים הכפולים בבריסל מול סאבוניס ושות', דרך הסל הבלתי נשכח של דריק שארפ ב-2004 ועד לצמד הניצחונות בעונה שעברה. בסך הכל מחזיקה מכבי במאזן של 6:10 על ז'לגיריס, כולל 3:3 בליטא.

 

שאראס וסאבוניס, אי שם בעונת 2003/4 (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
שאראס וסאבוניס, אי שם בעונת 2003/4(צילום: יוסי רוט)

 

הבשורות המשמחות למכבי - הפעם האחרונה שז'לגיריס ניצחה במשחק פתיחה של שלב 16 הגדולות היתה אי שם ב-2003/04, אותה עונה עם הנס הגדול. ככלל, מאזנה בשלב הטופ 16 די מזעזע - שבעה ניצחונות לעומת 29 הפסדים, אל מול ה-20:40 המרשים והעגול של מכבי.

 

לצהובים יש עוד סיבה לאופטימיות - סיבה שיטתית: מאז עונת 2003/04 מכבי פותחת את הטופ 16 שתי עונות ברציפות עם ניצחונות ושתיים ברציפות עם הפסדים. הפעם, אגב, הגיע זמן הניצחון.

 

דריק שארפ לאחר נס ז'לגיריס. יריבות ארוכת שנים (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
דריק שארפ לאחר נס ז'לגיריס. יריבות ארוכת שנים(צילום: ראובן שוורץ)

 

אלכסנדר הגדול

על הקווים של ז'לגיריס עומד בחור חביב ומוכר - אלכסנדר טריפונוביץ'. חביב? לא אם שואלים את עודד קטש. המאמן הסרבי הוביל את ריטאס וילנה

 לניצחון גדול ביד אליהו ב-20 בדצמבר 2007, במשחק היורוליג האחרון של קטש עד היום. בקבוצה של טריפונוביץ' כיכב אז בחור בשם צ'אק אידסון, כל הדרך להיכל.

 

ז'לגיריס, ככלל, עשתה בשלב הבתים בדיוק את המצופה ממנה. היא ניצחה את רוב המשחקים מול הקטנות (למעט הפסד בזאגרב, במשחק היחיד שווימס לא תפקד), ונוצחה, סליחה, הובסה בכל המשחקים מול הגדולות - צסק"א מוסקבה ופנאתינייקוס, בהפרש ממוצע של 19.5 נק' לערב. היריבה היחידה שהיתה פחות או יותר ברמה שלה - מלאגה, חלקה איתה ניצחון לכל צד.

 

כבר ניצח ביד אליהו, את מכבי וקטש. אלכסנדר טריפונוביץ' (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
כבר ניצח ביד אליהו, את מכבי וקטש. אלכסנדר טריפונוביץ'(צילום: אלי אלגרט)

 

המשחקים של הליטאים מוכרעים לא פעם מחוץ לקשת. כשז'לגיריס עוצרת את היריבות שלה על סביבות ה-30 אחוז היא בדרך כלל מנצחת, אך כשאלו נושקות ל-40 אחוז הן יורדות לרוב מחייכות. מכבי, אגב, קולעת העונה ב-34 אחוזי דיוק מחוץ לקשת, ככה היא באמצע.

 

הדופק על הלחץ

גם קטגוריית הלחץ על הכדור עשויה לשחק תפקיד. כשהיריבות של הליטאים מגיעות לאזור העשר חטיפות הן נוטות לנצח, אך בהפסדים המספר הזה מצטמק כמעט בחצי. מי שמשחק כאן תפקיד חשוב הוא כוכב NBA אחר שכבר לא כאן - טיי לאוסון. הגארד האמריקני חיזק את ז'לגיריס עד תום ההשבתה בליגה הטובה בעולם, ומאז שהוא עזב ירדה כמות החטיפות של הקבוצה מקובנה מ-7 לערב לארבע בלבד.

 

מאזן שלילי בחוץ. מכבי בעוד הפסד ביורוליג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאזן שלילי בחוץ. מכבי בעוד הפסד ביורוליג(צילום: רויטרס)

 

על מכבי של 2011/12 עדיין מוטלת חובת ההוכחה בכל מה שנוגע למשחקי חוץ. הצהובים מחזיקים עד כה במאזן חוץ שלילי של 3:2, כשעיקר הבעיה נופלת באזור הגארדים. במשחקי הבית הצהובים מנצחים את יריבותיהם בקטגוריית האסיסטים 12:17, אך נכנעים בחוץ 16:13, במה שהופך מהר מאוד ללפחות 16 נקודות על הלוח.

 

 

בכל שבעת הניצחונות, אגב, מכבי לא ירדה מה-14 אס' למשחק, כשבשלושת ההפסדים היא לא עברה את ה-9. אוחיון, פפאלוקאס, לנגפורד ומאלט, לתשומת ליבכם, סיכוי לא קטן שהמשחק הערב יוכרע בידיים שלכם...

 

המשחק יוכרע בידיים שלו? פפאלוקאס (צילום: עומר גבע, אתר מכבי ת"א) (צילום: עומר גבע, אתר מכבי ת
המשחק יוכרע בידיים שלו? פפאלוקאס(צילום: עומר גבע, אתר מכבי ת"א)
 

אפקט הראשוניות

לאפקט הראשוניות, לפחות על פי השקפתו של הפסיכולוג הנודע סולומון אש, קיימת השפעה מכרעת. אם אותו אש היה בוחר בזירת היורוליג כדי להשלים את מחקריו, סיכוי לא רע שהוא היה מחזק את מסקנותיו אף יותר. בתום משחקי הערב, שישלימו את מחזור הפתיחה בטופ 16, נקבל כנראה שמונה מועמדות לזכייה ביורוליג - שמונה המנצחות של המחזור.

 

עד כה נערכו ביורוליג עשרה מחזורי פתיחת טופ 16, בתשעה מהם - תשעת האחרונים, אגב, האלופה שתיכנס ניצחה. האחרונה שלא עשתה זאת היתה פנאתינייקוס של 2001/02, שכנראה עוד לא הפנימה אז את השיטה.

 

אם ינצח, יזכה בגביע? כנראה שכן. אוברדוביץ' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אם ינצח, יזכה בגביע? כנראה שכן. אוברדוביץ'(צילום: רויטרס)

 

פאו, שתתארח במילאנו אצל האקסים אנטוניס פוטסיס ודרו ניקולס, ניצחה בחמש השנים האחרונות שלוש פעמים במחזור הפתיחה, כשבכל שלוש הפעמים הללו היא המשיכה לזכייה ביורוליג. בשתי הפעמים האחרות, אגב, היא בכלל לא עלתה להצלבה.

 

לראשונה מאז 2002/03 יש לנו שני בתים בהם יש שתי נציגות מאותו הבית, כששני הצמדים ייפגשו כבר הערב. אחד מהם הוא מארחת הפיינל פור אנאדולו אפס, שתארח את גלטאסראיי. גם למפגש הזה יש ערך כמעט היסטורי, כשזהו מפגש ראשון ביורוליג בין שתי טורקיות מאז אפס גברה על אולקר לפני למעלה מעשור, אי שם בפברואר 2000.

 

הדרבי מעבר לפינה. קינסי מאפס אנאדולו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הדרבי מעבר לפינה. קינסי מאפס אנאדולו(צילום: רויטרס)

 

המשחק הזה חשוב לאנאדולו מעוד זווית, כשעד היום כל מארחת פיינל פור פתחה את הטופ 16 בניצחון, והטורקים לא ירצו להיות הראשונים ששוברים את הסטטיסטיקה. חמש פעמים זה נגמר במקום בטורניר הביתי, פעמיים בהדחה מוקדמת וכואבת. רק פעמיים, כזכור, הודות לבחורצ'יק בשם דריק שארפ.

 

מבחינת אפס המאמצים להגיע לארבע הגדולות ברורים: הקבוצה הבכירה של טורקיה לא קישטה את הטורניר הגדול של הכדורסל האירופי מאז עונת הסופרוליג של 2001, אז אפס של חוסיין בשוק נוצחה בחצי הגמר בידי פנאתינייקוס של דיאן בודירוגה.

 

מאזן 0:6 בפתיחת הטופ 16. סרחיו רודריגס מריאל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאזן 0:6 בפתיחת הטופ 16. סרחיו רודריגס מריאל(צילום: רויטרס)

 

ונעבור לדרבי השני של הערב, כשריאל מדריד תצא למשחק חוץ קשה מול אוניקאחה מלאגה. עכברי ההיסטוריה בוודאי זוכרים שב-28 בפברואר 2002 נכנעה ריאל לאורל גרייט בפתיחת הטופ 16 של 2002. מאז הבלאנקוס לא נוצחו במחזור פתיחת הטופ 16 אפילו לא פעם אחת.

 

ריאל מחזיקה בתשע השנים האחרונות במאזן מרשים של 0:6 בפתיחת טורניר 16 הגדולות, שכולל ניצחונות משכנעים על מכבי ת"א (2006), ברצלונה (2009) ואפס פילזן (2010). למרות כל זאת, הבלאנקוס רשמו רק הופעה אחת בפיינל פור מאז הקמת היורוליג, כך שגם ניצחון הערב אינו ערובה לכלום.

 

עוד שנה עברה - ושוב בטופ 16. ואסקס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עוד שנה עברה - ושוב בטופ 16. ואסקס(צילום: רויטרס)

 

ברצלונה, מקשטת ביחד עם מכבי ת"א ופנאתינייקוס את המועדון האקסקלוסיבי של הקבוצות שהיו בכל העונות בטופ 16. בארסה, שתארח את קאנטו הערב, סיימה את הטופ 16 במקום הראשון בכל אחת משלוש העונות האחרונות, ולא פספסה עלייה לשלב הבא מאז 2004/05. זו גם היתה הפעם האחרונה שברצלונה נוצחה בבית במחזור הפתיחה, 91:70 מול צסק"א מוסקבה. מאז המאזן של הקטאלונים בבית במחזור הפתיחה עומד על 0:4.

 

צ'יפסים

  • לנגפורד מאוד שמח לפגוש את ז'לגיריס. הגארד האמריקני הציג בעונה שעברה משחק שיא מולם במדי חימקי - 35 נק', 8 ריב', 4 אס', סחיטת 15 עבירות ומדד מפלצתי של 42.

 

אוהב לפגוש את ז'לגיריס. לנגפורד מול הליטאים במדי קובנה, אשתקד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוהב לפגוש את ז'לגיריס. לנגפורד מול הליטאים במדי קובנה, אשתקד(צילום: AFP)

 

  • פפאלוקאס, לעומת זאת, זוכר דווקא לרעה את המפגש עם הליטאים בעונה שעברה במדי אולימפיאקוס. 0 מ-3 ל-2, 0 מ-3 ל-3, איבוד אחד, חמש עבירות ומדד מינוס 7.

 

  • הבשורות המשמחות מכיוונו של תיאו - חסרה לו חטיפה אחת כדי להוליך את הקטגוריה הזו בכל הזמנים. הבשורות הרעות: הוא צריך לעבור את פאבלו פריג'יוני שעדיין משחק. שוב בשורות משמחות - פריג'יוני כבר הודח ביחד עם קאחה לבוראל.

 

מלך השלשות. פופוביץ' (צילום: דודי ועקנין ) (צילום: דודי ועקנין )
מלך השלשות. פופוביץ'(צילום: דודי ועקנין )

 

  • התכוננו לשלשה של מרקו פופוביץ'. הוא מחזיק ברצף של 32 משחקים עם שלשה אחת לפחות. הפעם האחרונה שהוא לא צלף מחוץ לקשת היתה אי שם ב-2006. גם אז, אגב, שמר עליו תיאו פפאלוקאס במדי צסק"א.

 

  • הפעם האחרונה שפנאתינייקוס הפסידה למילאנו - 1997/98. והערב?

 

  • והמפגש האחרון בין ברצלונה לקאנטו - היה אי שם ב-1983/84. למרות זאת השתיים שיחקו זו מול זו לא פחות מ-15 פעמים.

 

  • בארבעת מפגשי היורוליג האחרונים בין ריאל למלאגה הקבוצה הביתית ניצחה. חדשות טובות בעיקר לאוהדי אוניקאחה.

 


פורסם לראשונה 19/01/2012 01:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים