שתף קטע נבחר

שנה אחרי: "אינשאללה, נמשיך במהפכה המצרית"

במלאות שנה לנפילת מובארק, נדרש עיתונאי ומדריך תיירים לחשבון נפש עם ynet בדרכו לכיכר תחריר. "סמלי השלטון המושחת כבר בכלא, אך המוסדות ששירתו אותו עדיין קיימים. אבל אין ספק שהאחים המוסלמים יהיו קשובים לרחוב"

"עברנו שנה של תסכול והתגלו פערים בין החלומות שהיו לנו ערב פרישתו של חוסני מובארק , לבין המציאות. אבל אנו נחושים להמשיך את המהפכה". כך מסכם בפני ynet מוניר מחמוד, איש אקדמיה ועיתונאי מצרי בן 52, את השנה שעברה מאז ההפגנה הראשונה במצרים, זו שבעקבותיה התהפכו היוצרות במדינה.

 

עדכונים אחרונים ממצרים ב-ynet:

מצרים: לאחר 30 שנה, מצב החירום יבוטל מחר

"מובארק היה מנותק במהפכה, גמאל היה אחראי"

מצרים: האיסלאמים קיבלו רוב אמנת זכויות האדם 

 

בשיחה עם ynet נזכר מחמוד, שמתפרנס בעיקר כמדריך תיירים, היכן היה ב-18 הימים ששינו את פני המדינה בינואר-פברואר שעברו: "הייתי עם קבוצת התיירים הישראלית האחרונה שהייתה במצרים בעת המהפכה, עד 2 בפברואר. רוב הזמן הייתי בדרום, בלוקסור ובאסואן.

זאת הייתה אחת מהנקודות המרגשות, למרות החוויה הקשה של ההרג בכיכרות. התיירים הישראלים הרגישו שהעם המצרי נמצא ברגעים הכי קשים שלו, אך לא גילו עוינות כלפי שום תייר, אפילו ישראלי. לאחר מכן הצטרפתי להפגנות וכולנו חגגנו ביחד ב-11 בפברואר, היום שבו מובארק פרש".

 

כיכר תחריר, שנה למהפכה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כיכר תחריר, שנה למהפכה(צילום: EPA)
 

למרות החגיגות הגדולות עם נפילתו של הנשיא, מחמוד חש כי השנה שעברה על מצרים הייתה פחות חגיגית. בדומה לאזרחים מצרים רבים, הוא יגיע היום לכיכר תחריר יחד עם בנו, והוא יודע להצביע על הישגי המהפכה ועל כישלונותיה: "ההישג הגדול הוא שהסמלים של השלטון המושחת - כולם בכלא ועומדים למשפט. הדבר הזה ירתיע כל שליט במצרים. 30 שנה היו מזייפים את הבחירות ומנהלים את המדינה בצורה דיקטטורית".

 

לגבי משפט מובארק הוא טוען: "אנחנו כמצרים מרגישים שלכל הפחות צריכה להיות הרשעה, לא משנה אם גזר הדין יהיה מאסר עולם או תלייה. העניין לא קשור רק להרג הצעירים בינואר שעבר בכיכרות. אנחנו מדברים כאן על שחיתות מוסרית בכל מוסדות המדינה ובכל התחומים כמו כלכלה וצבא, ממנה סבלנו 30 שנה".

 

אך המהפכה כלל עוד לא הגיעה לקיצה. "כישלון המהפכה מתבטא בכך שאחרי נפילת המשטר התברר שהראש אולי נפל, אבל המוסדות והמנגנונים ששרתו אותו עדיין קיימים. מושלי המחוזות, אנשי משרד הפנים ודומיהם חושבים באותה צורה והשחיתות חוגגת", אומר מדריך התיירים המצרי. 

 

מיליוני אזרחים מתחת לקו העוני 

"גם הכישלון הכלכלי חוגג כאן. במהלך השנה שחלפה אף אחת מממשלות הצללים לא הצליחה לחוקק חוק אחד הקשור בשכר או לעשות משהו בנושא. מאות מיליוני לירות מצריות מגיעות לעשרות אנשים בלבד, בעוד מיליוני אזרחים אחרים לא משתכרים אפילו מאה לירות לחודש, הם חיים מתחת לקו העוני".

 

מובארק מובל לבית המשפט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מובארק מובל לבית המשפט(צילום: AFP)
 

התקשורת המגויסת של משטר מובארק גם היא לא לגמרי השתנתה, "למרות המאמצים לטהר אותה", לדבריו. "אנחנו גם שואפים לטיהור חלקי או לפחות לרפורמה במערכת המשפט הוותיקה".

 

למרות כל הבעיות, מסביר מחמוד כי המצב כיום עדיף על זה שבעבר: "אין כל ספק שנציגינו בפרלמנט לא יובילו אותנו למצב גרוע יותר מזה שהיה בתקופת מובארק. אני חושב שהאחים המוסלמים יוכיחו שהם באמת הכי מנוסים בזירה הפוליטית כיום, אחרי נפילת המשטר. הם יחשבו אלף פעם לפני שיעשו משהו. אותם צעירים שהביאו את המהפכה הם מקור הלגיטימציה של המועצה הצבאית העליונה, של האחים המוסלמים ושל הפרלמנט המצרי. לכן כולם נזהרים ורוצים לרצות את הרחוב. מהנקודה הזאת אפשר להגיע להתאמה בין השאיפות של הזרם הדתי לבין הזרם הליברלי המתון, שמשקף את דעתם של הצעירים מחוץ לפרלמנט".

 

באשר ליחסים בין מצרים לישראל שעברו לא מעט טלטלות בשנה החולפת, ניסה מחמוד להסביר את מקור הכעס ברחוב המצרי: "הבורות ההדדית בקרב המצרים והישראלים, ומצב הסוגיה הפלסטינית והסכסוך, הותירו מטענים רגשיים של שנאה במהלך העשורים האחרונים. אבל 30 שנות שלטונו של מובארק היו אסון ליחסים בין ישראל למצרים. ישראל הוטעתה לחשוב שהשד שנקרא הזרם הדתי ינתק את היחסים איתה ויפתח במלחמה אם יעלה לשלטון, ושהעם המצרי לא חונך חינוך לשלום.

 

עכשיו הרחוב קשוב יותר

"גם התקשורת המגויסת במצרים ובעוד מדינות ערב שידרו שנים על גבי שנים מסרים של איבה ושנאה. על מקבלי ההחלטות בישראל ללמוד לקח מהעבר, ולנצל את ההזדמנות ההיסטורית שיש כעת, כיוון שבשלוש-ארבע השנים הבאות, כשהאחים המוסלמים יטפלו בעיקר בענייני כלכלה בתוך מצרים, העם המצרי יוכל לקבל מסרים גם מאנשים כמוני, ומפוליטיקאים אחרים שיסבירו שיש גם מחנה שלום בישראל, יש גם מחנה ליברלי".

 

לדבריו, השינוי בהתחייבויותיה של מצרים כלפי ישראל לא עומד על הפרק גם מבחינת הזרם הסלפי וגם מבחינת האחים המוסלמים. "כאשר זרם כמו סלפים אומר בפומבי שהוא מקבל את הסכם השלום הישראלי-מצרי כאינטרס לאומי, זה מעיד על חינוך לשלום שלא היה קיים קודם. אבל אם ישראל לא תבצע מחוות כלפי הפלסטינים, כל המאמצים שלנו בכיוון יהיו לשווא. העוינות והשנאה כלפי ישראל יימשכו".

  

ומה בדבר התיירות הישראלית במצרים? "נרשמה ירידה כללית בתיירות מכל העולם, בגלל היעדר הביטחון ובגלל הבעיות ברחובות. עם זאת, אני בטוח כי הבחירות שייערכו למועצת השורא ובחירת הנשיא החדש יהוו איתות לכל תייר, שאפשר להגיע למצרים כבר באפריל. היציבות תגיע לאט לאט, ואני חוזה שהתיירים הישראלים יחזרו בהמוניהם בסוף העונה הזאת".

  

בתשובה לשאלת השאלות - האם תהיה מהפכה נוספת במצרים בצל העובדה שמהפכת 25 בינואר טרם השיגה את יעדיה, ענה מחמוד בשלילה: "חלק גדול מהצעירים השתלבו במפלגות השונות ואף בפרלמנט, והם מהווים שליש ממנו. הם דוחפים את הרחוב לריסון, ולקראת דרך שבה אלה שמחוץ לפרלמנט יחד עם אלה שבתוכו יוכלו לגרום לאחים המוסלמים לרצות את העם. אבל המהפכה שלנו ממשיכה. נמשיך לנסות להגשים את היעדים שלא השגנו בדרכי שלום. לא בדרך של אלימות, אינשאללה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. הטעה את הישראלים
צילום: AP
מחמוד. אופטימי
נדרשות מחוות לפלסטינים
צילום: רויטרס
בעיות ביטחון הבריחו את התיירים
צילום: AFP
מומלצים